,

” Η ζωή μου χωρίς τη ζωγραφική.. είναι μισή ” – Συνέντευξη με τη ζωγράφο Ζάννα Αρτέμη

Η ιδέα είχε πέσει απ΄το καλοκαίρι, όμως οι υποχρεώσεις δεν μας το επέτρεψαν. Έφτασε όμως ο καιρός και η καλή μου φίλη Ζάννα αποφάσισε να μοιραστεί τις σκέψεις της σε μια φιλική κουβέντα που είχα μαζί της..

 

Πως γεννήθηκε η ανάγκη σου να εντάξεις την τέχνη της ζωγραφικής στη ζωή σου;

Η ζωγραφική είναι μέσα μου, από τότε που γεννήθηκα. Αγαπούσα το χρώμα, κράταγα σημειώσεις για τα πάντα και έκανα τα δικά μου σκίτσα από παιδική ηλικία. Ήδη στο δημοτικό ήξερα τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω…

 

Μπορεί άραγε η ζωγραφική να χαρακτηριστεί και ως ένα είδος ποίησης;

Ποίηση και ζωγραφική, είναι αλληλοσυμπληρωματικές τέχνες. Η μια σε οδηγεί στην άλλη. Το 2008 είχα τη χαρά να παρουσιάσω στον Ιανό της Αθήνας έργα μου, εμπνευσμένα από ποίηση της Όλγας Μιχελή, (τίτλος βιβλίου ‘Κοντά στη μουσική” εκδ. ΚΨΜ), και το 2017, στις εκδ. Γαβριηλίδη, να εκθέσω ακουαρέλες, με έμπνευση από το βιβλίο της Ηλιάνας Λυκούδη “Θυμάμαι” εκδ. Γαβριηλίδης.

 

Άραγε η τέχνη μας βοηθά να βγάζουμε στην επιφάνεια τον καλύτερό μας εαυτό; Ή αντίστοιχα τα πιο σκοτεινά σημεία της ψυχής μας;

Αγαπάμε την καλή τέχνη γιατί ανασύρει από τη μνήμη μας οικιοποιημένα μοτίβα του εσωτερικού μας κόσμου. Μοτίβα που είναι χαραγμένα μέσα μας, είτε από καλές είτε από κακές στιγμές. Όλα αυτά ονομάζονται ΖΩΗ.

 

Μεγάλοι ζωγράφοι κάποιες φορές αναφέρουν πως το να εκφραστείς μέσα από την τέχνη τους δεν λειτουργεί πάντοτε ως λύτρωση, αλλά πολλές φορές είναι και αρκετά επώδυνο.

Στη δική μου περίπτωση, δημιουργώ όταν δέχομαι μια πληροφορία, ερέθισμα ή δυνατό συναίσθημα. Μέχρι να τελειώσω το έργο, ζω μια μοναδική περιπέτεια. Όταν ολοκληρωθεί και δει το φως του ήλιου, έχει ολοκληρωθεί και η δυνατή συγκίνησή μου. Όλα τότε είναι αλλιώς…

Μπορεί ένας φωτογράφος να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για ένα ζωγράφο;

Φυσικά. Αν η φωτογραφία αποτυπώνει τη ζωή, η σύγχρονη ζωγραφική είναι η ζωή με άλλα μάτια!

 

Πιστεύεις πως η ζωγραφική έχει κάποιο μέλλον;

Η ζωγραφική είναι δημιουργία και έχει παρελθόν, παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον!

 

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που λατρεύουν την τέχνη της ζωγραφικής;

Η τέχνη χρειάζεται πάθος και αφοσίωση. Και αυτό αποτυπώνεται στον καμβά. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας!

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Λαμβάνω μέρος στην ομαδική έκθεση “ΟΙΚΑΔΕ”, της γκαλερί Αrt Prisma. Από 10 Δεκεμβρίου 2021 έως 15 Ιανουαρίου 2022. Κουντουριώτου 187, Πειραιάς.

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00μμ.

Η Ζάννα Αρτέμη είναι μια καταξιωμένη ζωγράφος, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απ΄τα 14 της χρόνια, στην εφηβεία, ένοιωσε την ανάγκη να ζωγραφίζει. Οι πρώτες της σπουδές ήταν στη γραφιστική και διακόσμηση στη Σχολή Πρώην Καθηγητών Δοξιάδη (Α.Τ.Ε.Σ). Το 1977 και για δύο χρόνια, έλαβε μαθήματα ζωγραφικής στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών της ΧΑΝ όπου και πήρε την υποτροφία ”Ελένης Μποζώνη”. Η γνωριμία της με το ζωγράφο και λογοτέχνη Κωνσταντίνο Ρούτη είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της, αφού γίνεται ο ”μέντορας” της. Από το 2007-2010 διδάσκει μαθήματα ελευθέρου σχεδίου σε τμήματα ενηλίκων της Νομαρχιακής Αυτ/σης Ανατ. Αττικής τμήμα ΝΕΛΕ, ενώ το 2010-2011 με τον Γιώργο Καζάζη στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών. Έργα της ανήκουν στην Alpha Bank και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Επιμέλεια – Παρουσίαση: ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΑΣ

 

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη με την ηθοποιό Ανδρομάχη Δαυλού. Η πρωταγωνίστρια της παράστασης ”Η Σπείρα του Έρωτα” μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της

Φωτογραφικό τουρ στη Ναύπακτο – Μια πόλη με ιστορική λάμψη

Τα μυστικά του φωτισμού no2: Κατανοήστε το flash σας

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ