Παρουσίαση των καλλιτεχνών του 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

Γιώργος Αγάλλου – Μαρμαρογλύπτης

Γεννημένος στην Αθήνα του 1979 και μεγαλωμένος στο Παλαιό Φάληρο, ασχολήθηκε με τον χώρο των κόμικς από τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου, ενώ παράλληλα η αγάπη του για την αρχαιοελληνική γλυπτική τον οδήγησε στη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου από όπου και αποφοίτησε το 2003 με δάσκαλο τον Ιωάννη Μανιατάκο. Στην Τήνο συνέχισε να ζει και να εργάζεται για αρκετά χρόνια, συμμετέχοντας σε διάφορα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, συνεργάστηκε με διάφορους γλύπτες και εργάστηκε στην 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στη Δήλο. Στη Δράμα, όπου εργάζεται ως μαρμαρογλύπτης σε καλλιτεχνικό εργαστήριο βιομηχανίας μαρμάρου, έφτασε το 2016 μετά από πολλές προσωπικές δουλειές και εκθέσεις. Ο ίδιος δηλώνει  «Το έργο μου πάντα ακολουθεί η αγάπη μου για την κλασική γλυπτική φιλτραρισμένο από την ματιά των κόμικς.» 

 

 

Κυριάκος Αποστολίδης – Εικαστικός / Performer

Ο Κυριάκος Αποστολίδης είναι εικαστικός και performance καλλιτέχνης. Σπούδασε στην Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και Facultad de Bellas Artes, Universidad de Granada. Δραστηριοποιείται στο πεδίο της σύγχρονης παράστασης (performance) από το 2017, ενώ παρουσιάζει την δουλειά του ατομικά και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Μερικές από τις διοργανώσεις στις οποίες έχει συμμετέχει είναι το INSPIRE Project 2018 / MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Περφόρμανς, PERFORMANCE ROOMS2020 Kappatos Gallery, 2η Διεθνής Συνάντηση Performance Art, Thessaloniki Queer Arts Festival 2021. Κεντρικός άξονας της δουλειάς του αποτελεί η ‘νοημοσύνη του σώματος’, αναζητώντας μέσα από τις εκφραστικές δυνατότητες αυτού να διατυπώσει έννοιες γύρο από την σημασία του ανθρώπινου σώματος.

 

Αριστοτέλης Δεληγιαννίδης – Εικαστικός /Γκράφιτι

Γεννήθηκε το 1984 στη Καβάλα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (2001-2004). Ο Αριστοτέλης Δεληγιαννίδης έχει συμμετάσχει σε μπιενάλε και μεγάλης κλίμακας εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δημιουργεί έργα σε χαρτί με μαρκαδόρους και πένες, ζωγραφικές εγκαταστάσεις, έργα σε καμβά, artist books και πολλαπλά. Το έργο του “Layers” βρίσκεται από το 2010 σε μόνιμη έκθεση στη περιοχή Blue Moon της νήσου Lido της Βενετίας. Στα Global Art Awards το Νοέμβριο του 2017 στο Burj Khalifa, στο Dubai συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους τέσσερις φιναλίστ στη κατηγορία της ζωγραφικής. “Η τέχνη μου είναι η εξομολόγηση της ψυχής μου”

 

 

 

Βασιλική ΔήμτσιουΕικαστικός

H Βασιλική Δήμτσιου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1992. Φοίτησε  στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.  Tο 2015 έλαβε ανταποδοτική  υποτροφία  της σχολής της. Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό αρχαίων αντικειμένων κατά την πρακτική της άσκηση στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες  εκθέσεις: όπως, PICAP COMMUNITY –ART IN THESSALONIKI • 2018-2019,  ομαδική παρουσίαση έργων στο MOMUS , ΤΟ PICAP COMMUNITY • 2019, ‘’ περίπατος’’ στο ART TAKE OVER στο THE MALL ATHENS • 2018, «Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα», με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του Φ. Ντοστογιέφσκι, Ιανός Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα • 2018, “Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη” στο Γένι Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο ) Θεσσαλονίκη, •2016. Εργάζεται ως εικαστικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

 

Αναστάσιος Λεόνογλου – Γλύπτης

«Πολλές φορές νιώθουμε και βιώνουμε καταπίεση στη ζωή μας, η οποία είναι απόρροια είτε των δικών μας πράξεων και απαιτήσεων που μπορεί να έχουμε από την ζωή και την κοινωνία μέσα στην οποία μεγαλώνουμε, είτε από εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία μας. Άνθρωποι βιώνουν την κατάθλιψη, την μελαγχολία, την εγκατάλειψη των σπιτιών τους και των μητρικών τους εδαφών λόγω οικονομικών ή κοινωνικών προβλημάτων.» Τα έργα του Α. Λεόνογλου εστιάζουν σε αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό και σε όλα παρατηρούμε να ασκείται πίεση πάνω στο υλικό από το οποίο έχουν υλοποιηθεί. Το θέμα τους είναι καθαρά ανθρωποκεντρικό και απέχει πολύ από έργα διακοσμητικού χαρακτήρα. Ο Αναστάσης Λεόνογλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας στη Φλώρινα, με κατεύθυνση στην γλυπτική. Υλικά τα οποία χρησιμοποιεί για την δημιουργία των έργων του είναι το μέταλλο, το plexiglass, ο πηλός, το ξύλο και το μάρμαρο. Έχει συμμετοχές σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, σε συμπόσια γλυπτικής σε Ελλάδα & εξωτερικό, καθώς επίσης και στην 6η φοιτητική Biennale του ΜΙΕΤ απ’ όπου και τιμήθηκε με έπαινο. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας Εικαστικά.

 

Διαμαντής Σταγγίδης – Ζωγράφος

Ο Διαμαντής Σταγγίδης γεννήθηκε στην Προσοτσάνη το 1959 και ζει στην Καβάλα από το 1987. Μελέτησε, χωρίς κανένα σύστημα και καμία προκατάληψη, την κλασική αλλά και τη μοντέρνα τέχνη. Δεν παρακολούθησε μαθήματα σε καμία σχολή ζωγραφικής. Από το 1979 έχει οργανώσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημαντικότερες: 7η Μπιενάλε Φλωρεντίας 2009, 3η & 4η Μπιενάλε Αθήνας 2011 & 2013 με το (ART BANK project), CHEAPART Θεσ/νικη 2009, OPERA GALLERY, Βουδαπέστη 2009, The Brick Lane Gallery Λονδίνο 2007, Edinburgh Art Fair 2007, Prelude Art Events – Inspired Art Fair 2007, Cambridgeshire Art Fair 2007 κλπ. Διερευνά, μέσω του μηχανισμού της ομορφιάς, την ιστορική εξέλιξη της δυτικής ζωγραφικής. Ασχολείται με έργα αναγεννησιακά και μπαρόκ, στα οποία συχνά αναλύει τη δομή των χρωμάτων και των γραμμών και τα επαναφέρει στο προσκήνιο μετατρέποντάς τα σε έργα ανεικονικά, αφαιρώντας το εικονογραφικό τους περιεχόμενο. Η νέα απόδοση της αποδόμησής τους, θέτει ζητήματα συνέχειας της ομορφιάς, ανεξαρτήτως της εικονικότητας ή μη του έργου.

 

Σωτηρέλης Νίκος – Αρχιτέκτων / Sound Artist

Ο Νίκος Σωτηρέλης, αρχιτέκτονας και συνθέτης σύγχρονης ηλεκτροακουστικής μουσικής, γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Η αγάπη του για τα οπτικοακουστικά μέσα, τον ενθάρρυνε να παίζει με οικιακές συσκευές αναπαραγωγής μαγνητοταινίας και ηχητικά κολάζ θορύβων ραδιοφωνικών βραχέων συχνοτήτων, έτσι δημιουργήσει νέες ηχητικές πραγματικότητες μέσω της ανακύκλωσης τυχαίων ήχων. Το έργο του ακροβατεί μεταξύ επιστήμης, τέχνης και φιλοσοφίας. Ερευνά και εφαρμόζει επιστημονικές έννοιες στις ηχητικές του δομές, ως πιστός συνεχιστής της στοχαστικής μουσικής.  Όντας φοιτητής αρχιτεκτονικής στο LSBU, παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής σε κινηματογραφικά πεδία και τον βοήθησαν στην κατανόηση της διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ χώρου, εικόνας και ηχητικού φάσματος. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ξάνθη, παρακολούθησε μαθήματα σχεδιασμού θεάτρων, ακουστικής χώρων και έκτοτε οι δύο αυτοί κόσμοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι για τον ίδιο. Έπειτα από χρόνια οραματισμού, ξεκινά έναν πολυχώρο που στεγάζει το αρχιτεκτονικό/γραφιστικό του εργαστήρι, τη δισκογραφική του εταιρεία, κατάστημα με βιβλία, ηχητικά ντοκουμέντα εικαστικού & επιστημονικού ενδιαφέροντος, χώρο παρουσιάσεων & εκθέσεων και διαδικτυακό ραδιόφωνο.

 

ΤΑΝΟ – Εικαστικός /Γκράφιτι

Η καλλιτεχνική πορεία του Τανό ξεκινάει με το γκράφιτι το 1992 στο οποίο θεωρείται ως ένας από́ τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα. Διακρίνεται σε διαγωνισμό γκραφίτι της L’Oréal Paris και συμμετέχει σε διοργανώσεις γκράφιτι σε όλη την Ελλάδα. Σπουδάζει ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μελετάει σύγχρονες εφαρμογές παραδοσιακών τεχνικών ζωγραφικής. Αυτή η έρευνα τον οδηγεί στην Ινδονησία όπου σπουδάζει την τεχνική του Μπατίκ. Ταξιδεύει σε διάφορες χώρες και ασχολείται συστηματικά με την απεικόνιση του μεταφυσικού και των σύγχρονων θεωριών της φυσικής. Η δουλειά του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από την αναπαράσταση έως την αφαίρεση και την χειρονομιακή ζωγραφική. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται ξανά με την τέχνη στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα σε τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Σήμερα διερευνά το συνδυασμό της ζωγραφικής με το γκράφιτι με νέους τρόπους. Έχει διοργανώσει φεστιβάλ γκράφιτι, εκθέσεις ζωγραφικής και είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. 

 

Γιώργος Ταξίδης – Εικαστικός

Ο Γιώργος Ταξίδης γεννήθηκε το 1987 και φρόντισε από νωρίς να ταξιδέψει σε χώρες μακρινές για να συγκεντρώσει εικόνες, να αφουγκραστεί, να μάθει, να ακούσει, να νιώσει, να παρακολουθήσει τον κόσμο γύρω του. Σπούδασε ξεκινώντας από τη Μόσχα, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη και τη Μαδρίτη. Σύντομα έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Τέχνης της Νέας Υόρκης και το 2019 επιλέχθηκε για το artist/teaching residency στον Άγιο Δομίνικο, όπου δίδαξε σχέδιο στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο και Νότια Κορέα. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τον εικαστικό Γιώργο Ταξίδη η παρατήρηση και η καθαρή μεταφορά της αλήθειας, του αυτούσιου θέματος ενός έργου είναι ο θεμέλιος λίθος των έργων του, τα οποία καλούνται να φωτίσουν σημεία στο πολυδαίδαλο μονοπάτι του ψυχισμού, κομμάτια της ιστορίας του ανθρώπου, της καθημερινής πάλης, των φόβων του, της ζωής και του θανάτου. 

 

Ταταρίδης Βασίλης – Ξυλογλύπτης

Ο Βασίλης Ταταρίδης γεννήθηκε το 1970 στην Κρηνίδα Σερρών, στους πρόποδες του Παγγαίου. Παιδί ακόμα, καταπιάστηκε με την μουσική. Ως αυτοδίδακτος ντράμερ, συμμετείχε σε σημαντικές ροκ μπάντες της εποχής με δισκογραφία και πολλές ζωντανές εμφανίσεις. Η έμφυτη ανάγκη του για δημιουργία τον οδήγησε να ανακαλύψει την τέχνη της ξυλογλυπτικής, εμπνεόμενος από μύθους της αρχαίας Ελλάδας, τη φύση και τη μουσική. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αθήνα, καθώς και στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο μαθητείας περίπου τεσσάρων ετών, προχώρησε στο επόμενο βήμα, αυτό της διδασκαλίας. Η μετάδοση της αγάπης και του σεβασμού για την ξυλογλυπτική, είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Έχοντας ως βασικη του θεώρηση, ότι η τέχνη μας αφορά όλους, οι μαθητές του, όλων των ηλικιών, είναι για αυτόν οι συνοδοιπόροι του, σε ένα ταξίδι τέχνης και τεχνικής, έκφρασης και δημιουργίας.

 

Οδυσσεας Τοσουνιδης – Γλύπτης

To ταξίδι του Οδυσσέα Tοσουνίδη ξεκίνησε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 1983. Στην Δράμα πλέον, έφηβος, κλήθηκε να φτιάξει ένα χειροποίητο έργο για το σχολείο. Επέλεξε να χαράξει μια κιθάρα σε γρανίτη, όπως χάραζαν και τα πορτρέτα ταφικών μνημείων στην Γεωργία. Από τότε δεν σταμάτησε ποτέ.  Ο δρόμος τον οδήγησε το 2002 στο χωριό του Χαλεπά, στην Τήνο όπου φοίτησε στην ιστορική σχολή Καλών Τεχνών του νησιού. Συνέχισε τις σπουδές στην Εθνική Ακαδημία στην Τιφλίδα της Γεωργίας στο τμήμα γλυπτικής και έκανε το Μάστερ του στο τμήμα Καλών Τεχνών, το 2013. Συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε περισσότερα από 20 Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Επιμελητηρίου πλαστικών τεχνών της Γεωργίας. Έχει ήδη βραβευτεί δύο φορές με την πρώτη θέση σε Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, στο Καζακστάν το 2011 και την Εσθονία το 2017. Μνημειακά έργα του βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως το Ιράν, Ιταλία, Πορτογαλία,Ρουμανία, Τουρκία. Ζει και εργάζεται στην Δράμα.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ