Οι φωτογραφίες της εβδομάδας – Street photography,  photojournalism  και  documentary photography

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

Το σημερινό μας άρθρο είναι μια μικρή εισαγωγή για το επόμενο που θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα.  Ας δούμε λίγο για τα είδη της φωτογραφίας. Υπάρχει η φωτοειδησεογραφία (φωτορεπορτάζ), η φωτογραφία ντοκουμέντο, φωτογραφία δρόμου, διαφημιστική φωτογραφία, αρχιτεκτονική φωτογραφία, φωτογραφία τέχνης, αστροφωτογραφία. Μόνο με μια ματιά σε όλα αυτά τα είδη φωτογραφίας μπορεί εύκολα κάποιος να συνειδητοποιήσει πως η φωτογραφία είναι παντού. Ότι βλέπουμε και ότι κάνουμε είναι φωτογραφία. Σωστά? 
Κάποιοί άνθρωποι κατάφεραν με τα κλικ τους να μείνουν στην ιστορία αυτής της τέχνης, και μας επιτρέπουν σήμερα να εμπνευστούμε και εμείς οι πιο νέοι του αθλήματος από τα έργα τους. Μιλάμε για τους Άνσελ Άνταμς (1902-1984), Μπρασάι (1904-1983), Ρόμπερτ Κάπα (1913-1954), Henri Cartier-Bresson (1908-2004), Αντρέ Κερτέζ (1894-1985) και πολλοί άλλοι που θα δούμε στην συνέχεια. 
Ξεκάθαρα αυτό το άρθρο είναι μια πρόκληση προς εσάς, τους αναγνώστες μας, ώστε να συζητήσουμε λίγο για τρία συγκεκριμένα είδη φωτογραφίας: Street photographyphotojournalism και documentary photography. Είναι τρείς έννοιες που σίγουρα κάτι έχουν κοινό μα δεν έχουν το ίδιο νόημα. Μεγάλη συζήτηση! Οι φωτογραφίες σίγουρα πάντα βοηθάνε, οπότε θα σας παρουσιάσω κάποιους αγαπημένους μου φωτογράφους, ώστε να δούμε σε πιο από τα τρία είδη ανήκουν. Είστε έτοιμοι 

Jill Freedman 1939-2019 

©Jill Freedman, Gun Play, 1979

 

Quote: “I’d spend the days wandering aroundsearching for adventuremeetings all kinds
of
eccentric characters and loving their stories.”  

Η Jill Freedman ήταν self-tough αφού η αγάπη της για την φωτογραφία γεννήθηκε όταν πήρε μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια της. “Ήταν σαν να φωτογράφιζα για χρόνια, αλλά μες στο μυαλό μου, χωρίς μηχανή” είχε πει. Παρ’ όλα αυτά θεωρείτε μια από τους πιο σπουδαίους φωτογράφους γνωστή για street photography και documentary photography.

 

Helen Levitt 1913-2009

Helen Levitt, New York, Gift of Marvin Hoshino, 1998

 

Quote: “Since I’m inarticulate, I express myself with images.” 

Το ενδιαφέρον της για την φωτογραφία ξεκίνησε το 1931 και στα δεκαέξι της χρόνια είχε κιόλας αποφασίσει πως ήθελε να γίνει μια επαγγελματίας φωτογράφος. Πηγή έμπνευσης για εκείνην ήταν ο Walker Evans και ο Henri Cartier-Bresson. Για τα επόμενα σαράντα χρόνια το κύριο θέμα στις φωτογραφίες της ήταν οι δρόμοι και ειδικότερα γυναίκες, παιδιά και ζώα. 

 

Diane Arbus 1923-1971

Of the girl in the foreground in “Untitled (6) 1970-71,” Arbus wrote: “She bent her head to her knees and with an odd shiver somehow the rest of her followed in what looked like the first somersault.”Credit…The Estate of Diane Arbus

 

Quote: “Take pictures of what you fear.” 

“Σοκαριστικές, ισχυρές και μη συμβατικές” είναι οι πιο κατάλληλες λέξεις ώστε να περιγράψουμε τις φωτογραφίες της Diane Arbus. Επέλεγε να φωτογραφίζει το θέμα της σε οικείο περιβάλλον όπως το σπίτι, την δουλειά, στο δρόμο ή κάποιο πάρκο. Οι φωτογραφίες της σειράς “Untitled“, στη γκαλερί David Zwirner  περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο μυστηριώδεις και “στοιχειωμένες” φωτογραφίες της 15χρονης καλλιτεχνικής της καριέρας. 
www.davidzwirner.com 

 

Elliott Erwitt 1928- 

Elliot Erwitt USA. New York City. 2000.

 

Quote: “The best things happen when you just happen to be somewhere with a camera.” 

Τα αγαπημένα φωτογραφικά θέματα του Elliott Erwitt είναι τα ταξίδια και οι σκύλοι. Του άρεσε να βρίσκετε συνέχεια σε κίνηση και αγαπούσε το φωτορεπορτάζ. Η καριέρα του έχει διαρκέσει 70 χρόνια και έχει δει μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Φωτογράφισε τον Τζον Φ Κένεντι στο Λευκό Οίκο, τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και τον Ρίτσαρντ Νίξον στη Μόσχα. Όπως και την Marilyn Monroe , ήταν στα παρασκήνια με τη Marlene Dietrich και πήρε τις περισσότερες από αυτές τις λήψεις επειδή είχε πάντα μια κάμερα μαζί του, καταγράφοντας μια περασμένη εποχή. 

 

Robert Frank 1924-2019 

“Trolley — New Orleans,” 1955.Credit…Robert Frank, via Pace/MacGill Gallery, New York

 

Quote:“When people look at my pictures I want them to feel the way they do when they want to read a line of a poem twice.”

O Robert Frank είναι ένας από τους πιο γνωστούς του 20ού αιώνα.  Το βιβλίο του, «Οι Αμερικανοί», ένα αριστούργημα ασπρόμαυρων φωτογραφιών που τραβήχτηκε από τα οδικά ταξίδια του στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και δημοσιεύθηκε το 1959 σημάδεψαν την καριέρα του. 
Robert Frank – The Americans (book) 

 

Saul Leiter 1923-2013 

Snow, 1960, by Saul Leiter. © Saul Leiter Foundation. Courtesy of Howard Greenberg Gallery

 

Quote: “We live in a world full of expectations,” he said. “And if you have the courage, you ignore the expectations.” 

Φωτογράφος και ζωγράφος. Πήγε σε θεολογική σχολή προσπαθώντας να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Μα δεν μπόρεσε, έτσι σε ηλικία 23 ετών τα παράτησε και πήγε στην Νέα Υόρκη και εγγράφτηκε στη σχολή τέχνης. Εμπνεύστηκε από τα χρώματα και τον μινιμαλισμό της ιαπωνικής τέχνης. 

Και εδώ τελειώνει το πρώτο ταξίδι όσο αφορά τα τρία είδη της φωτογραφίας που αναφέραμε και στην αρχή. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά  να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις απόψεις σας μαζί μας. Σήμερα γνωρίσαμε πολύ λίγα πράγματα για αυτούς τους σπουδαίους φωτογράφους.  
Ως την επόμενη φορά λοιπόν εμπνευστείτε, διαβάστε και ψάξτε τους θησαυρούς που αυτοί οι δημιουργοί μας χάρισαν απλόχερα.  

Πηγές:  www.wallpaper.com 
               www.nytimes.com 
               www.theguardian.com 
               https:///artanddesign
               www.nytimes.com 
               https:///2018/11/15/arts
               www.icp.org 
               https://museemagazine.com 
              www.magnumphotos.com 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ