Ο Λουί Νταγκέρ και η Νταγκεροτυπία…

Γράφει η ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΡΕΜΕΖΗ

Ο Λουί Νταγκέρ, ήταν Γάλλος ζωγράφος και από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας. Υπήρξε ο εφευρέτης της δαγεροτυπίας της πρώτης εύχρηστης μεθόδου για την εμφάνιση των φωτογραφιών. Μολονότι η πρώτη φωτογραφία εμφανίστηκε το 1826 από τον Ζοζέφ Νισεφόρ Νιεπς, ήταν κακής ποιότητας και απαιτούσε περίπου οκτάωρη έκθεση. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Νταγκέρ απαιτούσε μόνο 20 ως 30 λεπτά.

πηγή(el.wikipedia.org)

 

Ο Λουί-Ζακ-Μαντέ Νταγκέρ γεννήθηκε 18 Νοεμβρίου 1787 στο Κορμέιγ, προάστιο του Παρισιού. Όταν ήταν 17 χρονών προσλήφθηκε σε εργαστήριο ζωγραφικής θεατρικών σκηνικών του θεάτρου Αμπιγκί, της Οπέρα Κομίκ και της Όπερας των Παρισίων. Το 1822 επινόησε το διόραμα, δημόσιο θέαμα στο οποίο εικόνες τοπίων παρουσιάζονταν με εντυπωσιακά φωτιστικά τεχνάσματα που δημιουργούσαν υποβλητικές παραισθήσεις, όπως, την αίσθηση της προοδευτικής μεταβολής του ηλιόλουστου τοπίου σε νυχτερινό.

Στη συνέχεια επιχείρησε να συνεργαστεί με τον Νιεπς, όταν πληροφορήθηκε  τη μέθοδο του για την εμφάνιση των φωτογραφιών, αλλά συνάντησε την άρνηση του. Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ τους, το 1829,για την τελειοποίηση της μεθόδου του.

πηγή(offlinepost.gr)

 

Ο Νιεπς πέθανε το 1833 και ο Νταγκέρ συνέχισε μόνος του, για να ανακαλύψει ότι η έκθεση πλάκας επιστρωμένης με ιωδιούχο άργυρο στο εσωτερικό σκοτεινού θαλάμου δημιουργούσε λάθος εικόνα, που μπορούσε να γίνει ορατή με προσβολή από ατμούς υδραργύρου, έπειτα να στερεωθεί με διάλυμα κοινού αλατιού. Το μειονέκτημα της ήταν ότι δεν μπορεί ο φωτογράφος να πάρει αντίγραφα, όπως στα φωτογραφικά κλισέ, επειδή η δαγεροτυπία παρέχει απευθείας θετική εικόνα και όχι αρνητική.

Η διαδικασία παραγωγής νταγκεροτυπίας ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μιας ώρας. Ακολούθως, εκτίθενται από 10 ως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο θερμαινόμενο σε 75 βαθμούς Κελσίου. Αυτό αναγκάζει τον υδράργυρο να συγχωνευτεί με το ασήμι. Έπειτα η εικόνα βυθίζεται σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τελικά ξεπλένεται με καυτό αποσταγμένο νερό.

πηγή(el.wikipedia.org)

 

Οι νταγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και  οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές, με συνέπεια για να μην καταστραφούν να καλύπτονται συχνά με γυαλί. Η εικόνα που παραγόταν εμφάνιζε το πρότυπο σε ανεστραμμένη όψη, ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν τοξικές.

Στης 7 Ιανουαρίου 1839,ανακοινώθηκε η πλήρης περιγραφή της δαγεροτυπικής μεθόδου από τον διαπρεπή αστρονόμο και φυσικό Φρανσουά Αραγκό, σε κοινή συνεδρία της Ακαδημίας Επιστημών, Ακαδημίιας Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Ο Νταγκέρ τιμήθηκε με τον τίτλο του αξιωματούχου της Λεγεώνας της τιμής και του απονεμήθηκε ετήσια τιμητική σύνταξη 6.000 φράγκων.

Ο Λουί Νταγκέρ πέθανε στις 10 Ιουλίου 1851 στο Μπρι-Σιρ-Μαρν, προάστιο του Παρισιού, σε ηλικία 63 ετών.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ