Ναύπλιο: Μια απο τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Γράφει η Άλμα Κόρα

Φωτογραφίες: Άλμα Κόρα

 

Αγαπημένοι μας αναγνώστες, καλώς ορίσατε σε ένα ακόμη φωτογραφικό ταξίδι!
Σήμερα θα επισκεφθούμε παρέα μια πανέμορφη αλλά και αρχαία πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μεσαιωνικά κάστρα και νεοκλασικά κτήρια, μύθους και ιστορία, οθωμανικές κρήνες, μνημεία, αγάλματα. Είναι μια πόλη που αν περιπλανηθείς και αποφασίσεις να “χαθείς” στα στενά σοκάκια της, θα σε μαγέψει σίγουρα.

Αναφέρομαι στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους από το 1823-1834 και πόλη της Αργολίδας, το φανταστικό Ναύπλιο. Η πόλη χτίστηκε, σύμφωνα με την μυθολογία, από τον Ναύπλιο γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης.
Πως όμως ο Ναύπλιος, ένας θαλασσοπόρος, πείρε την απόφαση να εγκατασταθεί στην στεριά μαζί με τους συντρόφους του;
Όσο πιο περίπλοκη απάντηση και αν ψάχνετε σε αυτή την ερώτηση, η απάντηση είναι ακόμη πιο απλή. Καθώς λοιπόν ο Ναύπλιος βρισκόταν στο ακρογιάλι της Λέρνης, προσπαθώντας να βρει την παντοτινή του πατρίδα, η ματιά του έπεσε σε έναν τεράστιο θαλασσόβραχο απ’ όπου πρόβαλε ο Ποσειδώνας καθώς πήγαινε να συναντήσει την μητέρα του. Εκείνη την στιγμή ήταν σαν να τον καθοδήγησε ο θεός των θαλασσών και να του έδειξε το μέρος που αναζητούσε ώστε να συνεχίσει την ζωή του. Ο Ναύπλιος αμέσως μαγεύτηκε από το λιμάνι με τα κρυστάλλινα νερά και τον καταπράσινο κάμπο. Και έτσι φώναξε τους συντρόφους του και αγκυροβόλησαν, έχτισαν μια όμορφη και ασφαλή πόλη και ο Ναύπλιος έγινε βασιλιάς της. Η πρώτη του πράξη ως ηγέτης του Ναύπλιου ήταν να χτίσει ιερό αφιερωμένο στον πατέρα του. Ύστερα έφτιαξε γιγάντια τοίχοι γύρω απο την πόλη όπου την προστάτευαν απο στεριά και θάλασσα.

Αυτός είναι ένας απο τους μύθους που αφορούν αυτή την όμορφη πόλη, η ιστορία της όμως είναι ακόμη πιο δυνατή.

Στην πιο κοντινή και βραβευμένη για τα γαλάζια της νερά, βρίσκετε η παραλία Αρβανιτιά. Αν ρωτήσεις τους ηλικιωμένους της πόλης όμως θα σου πούν πως είναι επίσης και η πιο αιματηρή παραλία του Ναυπλίου. Γιατί; Πάμε να το ανακαλύψουμε μαζί.

Την δεκαετία του 1770 ύστερα απο την ανεπιτυχή επανάσταση των Ελλήνων ενάντια των Οθωμανών, επικράτησε ένα χάος με ομάδες Τουρκοαλβανών να επιτίθονται σε Έλληνες και Τούρκους της περιοχής. Τότε ο σουλτάνος έστειλε τον Οθωμανό και πρώην πειρατή Χασάν Τσεζάερλη για να επιβάλει την τάξη. Έτσι το 1779 δημιούργησε τον πρώτο στρατό, όμως αυτό δεν έφτανε, γιατί οι Τουρκοαλβανοί ήταν περισσότεροι. Έτσι ο Χασάν Τσεζάερλης, γνωστός ως Γαζή Χασάν πασάς, ζήτησε απο τους Έλληνες βοήθεια και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Οι περισσότεροι δέχτηκαν να τον προσκυνήσουν και να σταθούν δίπλα του, ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης όμως, πατέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αρνήθηκε και απλά είπε πως θα τον βοηθούσε να απαλλαγούν απο τους μουσουλμάνους Αρβανίτες.Έτσι και έγινε. Η νίκη ήταν δική τους. Λένε πως ο Γαζή Χασάν οδήγησε πέντε χιλιάδες Τουρκοαλβανούς στο Παλαμήδι και τους έριξε στο γκρεμό. Οι βράχοι και οι θάλασσα είχαν βαφτεί κόκκινο χρώμα απο το αίμα των νεκρών. Έτσι αυτό το μέρος του Ναυπλίου απέκτησε το όνομα Αρβανιτιά.
Υπάρχει βέβαια και μια διαφορετική εκδοχή όπου αναφέρει πως η ονομασία της περιοχής οφειλόταν στο γεγονός πως απλά κατοικούσαν Αρβανίτες εκεί απο τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Αυτά τα λίγα όσο αφορά ένα μέρος της ιστορία του Ναυπλίου. Ας πάμε τώρα να ταξιδέψουμε στο σήμερα. Ποια μέρη αυτής την πανέμορφης πόλης μπορούμε να επισκεφθούμε?

 

Εκτός λοιπόν απο το εντυπωσιακό Παλαμήδι το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, μετά από μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο. Το 1715 κατά την διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου οι Οθωμανοί το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του. Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε ως φυλακή.
Πολλοί λένε πως τα σκαλοπάτια είναι 999, ενώ στην πραγματικότητα είναι 857 σκαλοπάτια.

Και τώρα πάμε στο Μπούρτζι όπου είναι σημείο αναφοράς του Ναυπλίου και είναι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τον εχθρό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860 όμως στο Μπούρτζι διέμεναν οι δήμιοι που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1822 οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Παλαμήδι και βάζουν στόχο την Ακροναυπλία. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τότε αρχιστράτηγος, υψώνει την σημαία της ελευθερίας στις 3 Δεκεμβρίου. Παρ όλα αυτά όμως το 1824 έγινε η σύλληψη του Κολοκοτρώνη και η φυλάκισή του στην Ύδρα. Το 1828 αναλαμβάνει κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Το Ναύπλιο όμως δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει εδώ. Στην συνέχεια μπορείς να κάνεις μια βόλτα στα μαγευτικά σοκάκια που πολλοί τα παρομοιάζουν με την Νάπολη της Ιταλίας. Εκεί θα βρεις καφετέριες, ταβερνάκια, εστιατόρια. Μπορείς επίσης να περπατήσεις ή να κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο στο δρομάκι που οδηγεί στην Αρβανιτιά, κάνε μια επίσκεψη στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Αρχαιολογικό μουσείο, την πλατεία Συντάγματος, το μουσείο κομπολογιού ή την Πινακοθήκη.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να την χορτάσεις αυτήν την πόλη, γιατί όσες φορές και να πας πάντοτε θα βρίσκεις και κάτι που δεν το είχες δει την προηγούμενη φορά. Και μια συμβουλή παιδιά: Ναι, το αυτοκίνητο είναι ένα πολύ καλό μέσω που σε διευκολύνει να μετακινηθείς και να μην κουραστείς. Μα αν θέλετε να απολαύσετε στο έπακρο ένα ταξίδι, μια μονοήμερη εκδρομή, περπατήστε! Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν. Κάποιες φορές τα πόδια μας μάς οδηγούν σε όμορφα μονοπάτια! Αφεθείτε λοιπόν και εκμεταλλευτείτε το σήμερα, την στιγμή και την ζωή γύρω σας!

 

Ως την επόμενη φορά, καλές λήψεις!

Booking.com

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Booking.com