Aγοράζοντας την πρώτη μας φωτογραφική μηχανή!

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Η απόφαση πάρθηκε , θα ασχοληθούμε με την φωτογραφία , οπότε αυτό που μένει είναι να αγοράσουμε την περιβόητη φωτογραφική μηχανή .
Το σενάριο μας , αφορά την αγορά ενός καινούργιου συνόλου , ενώ κάποια άλλη στιγμή θα ασχοληθούμε με το κομμάτι του μεταχειρισμένου εξοπλισμού .
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε το πορτοφόλι μας , αφού αφενός η ενασχόληση θα είναι καθαρά ερασιτεχνική , από την άλλη οι μέρες που ζούμε φωνάζουν πλέον πως το οικονομικό στοιχείο δεν μπορεί να παρακαμφθεί έως και καθόλου .
Αφού ξεκαθαριστεί το ζήτημα του διαθέσιμου ποσού , κάτι που πρέπει να μείνουμε όπως το τραίνο πάνω στις ράγες , θα φροντίσουμε να ξεδιαλύνουμε στην συνέχεια , τυχόν ανησυχίες του είδους κι’ αν δώσουμε κάτι περισσότερο για την άλλη , μήπως βγάλουμε καλύτερες φωτογραφίες κλπ .
Σαν ερασιτέχνες που είμαστε , μια τέτοια κίνηση δεν έχει το στοιχείο του κατεπείγοντος , άρα δεν μας πειράζει να περιμένουμε τις γνωστές περιόδους εκπτώσεων ( Black Friday ) , ώστε να πετύχουμε κάτι καλύτερο σε τιμή αγοράς . Αυτό με την σειρά του , μας δίνει χρόνο ώστε να κάνουμε μια πιο σοβαρή έρευνα γύρω από την μάρκα αλλά και μοντέλο που συμφέρει περισσότερο σύμφωνα με τα δεδομένα μας .
Ο λόγος μιας τέτοιας έρευνας , είναι πως όταν φτάσει η στιγμή της αγοράς , το πλέον απαραίτητο και χρήσιμο στοιχείο είναι να έχουμε καταλήξει σε ένα έως δύο το πολύ μοντέλα της ίδιας η και άλλης εταιρείας . Δεν πρέπει δηλαδή να φτάσουμε σε μια βιτρίνα , όπου θα καταλήξουμε να χαζεύουμε μη έχοντας πάρει κάποια απόφαση . Ακόμη περισσότερο , έχοντας αποφασίσει τι ακριβώς ζητάμε , μπορεί να επωφεληθούμε από μια ειδική προσφορά μικρής διάρκειας στο ηλεκτρονικό εμπόριο .
Σήμερα οι φωτογραφικές μηχανές είναι πολύ μα πολύ καλά εξοπλισμένες σε τεχνικά χαρακτηριστικά , δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση άστοχης αγοράς κι’ αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο . Δεν πρόκειται να βγάλει κάποιος περισσότερο η λιγότερο καλύτερες φωτογραφίες επειδή αγόρασε την τάδε μάρκα αντί της άλλης .
Οι όποιες διαφορές , βρίσκονται σε καθαρά τεχνικό επίπεδο χαρακτηριστικών , ενώ για τον μη γνώστη δεν σημαίνουν πρακτικά τίποτε απολύτως .
Μια ορθολογιστική προσέγγιση είναι η αγορά μιας entry level ( κατηγορία DSLR ) την οποία οι εταιρείες προωθούν ακόμη περισσότερο , ειδικά σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών .
Μια entry level DSLR , είναι φτιαγμένη για να δείξει τον δρόμο .
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφοδιασμένη με έναν αξιοπρεπή αισθητήρα , ικανό να καλύψει τις ανάγκες και ενός πιο προχωρημένου ερασιτέχνη .
Διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες λήψης από αυτόματη έως και πλήρως χειροκίνητη , το γνωστό P A S M , διαθέτει μηχανισμό αυτόματης εστίασης , διαθέτει ικανοποιητικό μηχανισμό για να τραβάει συνεχόμενες λήψεις έως και 5 καρέ το δευτερόλεπτο , έχει ικανότητα να αποτυπώνει τα αρχεία από jpeg μορφή , έως και raw η και συνδυαστικά , μπορεί να τραβάει βίντεο , ενώ στα πρόσφατα μοντέλα των εταιρειών οι μπαταρίες έχουν φτάσει σε αξιοθαύμαστη διάρκεια που μπορεί να φτάσει έως και τις τρεις εβδομάδες με καθημερινή ερασιτεχνική χρήση .
Στο κομμάτι του φακού , όλες συνοδεύονται από αυτό που θα ακούσετε να λένε , τον κιτ φακό , μια ονομασία που έχει επικρατήσει και που συνήθως είναι ένας τυπικός ζουμ που καλύπτει ένα εύρος εστιακών αποστάσεων από 18mm έως 55mm .
Ο συγκεκριμένος φακός είναι ικανότατος σε όλα και βρίσκεται εκεί για συγκεκριμένο λόγο .
Είναι αρκετά ευρυγώνιος , έχει δηλαδή μεγάλη γωνία θέασης στο κατώτερο άκρο του δηλαδή τα 18mm , κάτι που θα σας δημιουργήσει την απορία πώς θα ήταν η εικόνα αν ήταν ακόμη πιο ευρυγώνιος . Αν λοιπόν βρείτε αυτή την γωνία θέασης πιο ενδιαφέρουσα οπτικά , αν πιάσετε τον εαυτό σας δηλαδή να τραβάει περισσότερο εκεί κοντά , ίσως μελλοντικά χρειαστείτε κάτι πιο πέρα από τα 18mm , ίσως στα 10mm ας πούμε .
Στο ανώτερο άκρο του, στα 55mm , είστε σαν να έχετε στα χέρια σας έναν κλασσικό 50αρη φακό , την αξία του οποίου θα εκτιμήσετε με τον χρόνο , αφού η γωνία θέασης του είναι όμοια με αυτό που βλέπουν τα μάτια σας όταν είστε όρθιοι . Φυσικά κι’ αυτό με την σειρά του ίσως , όχι απαραίτητα , σας δημιουργήσει την ανάγκη να θελήσετε να δείτε , να φέρετε την εικόνα κοντύτερα , οπότε το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείτε αργότερα για έναν τηλεφακό .
Σε όλες τις περιπτώσεις , ο κιτ φακός είναι χρήσιμος και μην ξεχνάτε πως πρέπει να μείνει στην τσάντα σας ακόμη και σαν εφεδρικός , αυτό που θα ακούσετε να αναφέρεται σαν backup λύση . Βλέπετε , κάποτε ο εξοπλισμός μπορεί να αστοχήσει σαν υλικό , οπότε την κακιά ώρα , ο συγκεκριμένος θα σας λύσει τα χέρια σε μεγάλο βαθμό .
Τι παραπάνω λοιπόν σε εξοπλισμό θα χρειαζόταν ένας που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της φωτογραφίας σαν ερασιτέχνης , έχοντας στα χέρια του ένα τέτοιο σύνολο μηχανής και φακού . Τα περισσότερα υπάρχουν , έχουν την μορφή τεχνολογικών και τεχνικών χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την ύπαρξη μιας flip η tilt screen στην πλάτη της μηχανής . Σας δίνει την δυνατότητα να τραβήξετε μια εικόνα , χωρίς να ξαπλώσετε εσείς οι ίδιοι στο έδαφος , επειδή θέλατε να τραβήξετε από πολύ χαμηλή γωνία , αντίστοιχα αν θελήσετε να υψώσετε την μηχανή πολύ πάνω από το κεφάλι σας , ώστε να πετύχετε ας πούμε μια λήψη από υψηλότερη θέση , πάνω από τα κεφάλια του πλήθους των ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά σας . Αν γνωρίζετε λοιπόν πως χρειάζεστε κάτι τέτοιο πραγματικά σε αρχικό στάδιο , γιατί όχι . Αν το θέλετε για να το έχετε μήπως και χρειαστεί , τότε ίσως να μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ .
Υπάρχουν και άλλα πολύ περισσότερα , θα τα δούμε στην συνέχεια , το πλέον όμως σημαντικό είναι να έχετε στα χέρια σας ένα φωτογραφικό σύνολο κι’ ακόμη περισσότερο να δουλεύετε με αυτό συνεχώς . Αυτή η συνέχεια είναι που θα δημιουργήσει τις απορίες , οι απορίες θα λυθούν και την επόμενη φορά θα είστε σε θέση εσείς οι ίδιοι να καθορίσετε τις πραγματικές ανάγκες σας σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και να προχωρήσετε σε κάποια στοχευμένη αγορά .
Είναι εύκολο να καταλάβετε πως τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά , δεν είναι αυτά που θα κάνουν την διαφορά στον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα . Όποιος τρόπος κι’ αν είναι αυτός που σας εκφράζει .
Σκόπιμα δεν αναφέρθηκα σε άλλες κατηγορίες μηχανών , όπως mirrorles ή εξελιγμένες compact , όχι από συνήθειο η κάποια αδυναμία στην κατηγορία των DSLR . Άλλωστε δουλεύω πάντα με σχεδόν όλα τα συστήματα . Πιστεύω πως η κατηγορία των DSLR είναι το πλέον φιλικό και δοκιμασμένο σύστημα για έναν νεοεισερχόμενο στην φωτογραφία , αυτό που θα του δώσει την ικανότητα και την γνώση για ότι αποφασίσει στην συνέχεια . Φυσικά θα υπάρχουν και άλλα άρθρα στην σελίδα , από τους φίλους που ασχολούνται , που θα σας λύσουν ακόμη πιο στοχευμένες απορίες . Στην οποιαδήποτε απόφαση σας για αγορά , να θυμάστε πως το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε να δουλεύετε . Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε δυσαρεστημένοι από τις μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά , οπότε και όποια διαλέξετε να αγοράσετε , μάρκα και μοντέλο , το περιθώριο να προχωρήσετε σε λάθος αγορά είναι έως μηδαμινό .
Στο αρχικό αυτό στάδιο λοιπόν , το πλέον σημαντικό είναι να ξεκινήσετε να φωτογραφίζετε , όχι να χάνετε τον χρόνο σας σε άσκοπες έρευνες και απορίες αν μια mirrorless είναι καταλληλότερη από μια DSLR η αντίστοιχα από μια εξελιγμένη compact , αν χρειάζεστε αισθητήρα με ανάλυση 24 ή 36 megapixels , αν πρέπει το σώμα να διαθέτει συνδεσιμότητα WiFi κλπ.  Βγάζοντας φωτογραφίες , βελτιώνοντας τις τεχνικές σας και την αισθητική σας , μαθαίνοντας τον κανόνα των δύο τρίτων , θα κατανοήσετε παράλληλα και το κομμάτι του εξοπλισμού που έχετε στα χέρια σας , τις δυνατότητες του , τις αδυναμίες και εν τέλει τι πραγματικά χρειάζεστε εσείς . Θα μου ήταν πολύ εύκολο να σας δώσω μάρκα και μοντέλο φωτογραφικής μηχανής , σαν πρόταση αγοράς . Προτιμώ να σας δείξω τον τρόπο να το βρείτε μόνοι σας .

Ναι , για να βγάλετε φωτογραφίες χρειάζεστε και μια φωτογραφική μηχανή .

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ