Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ
Το χρώμα που έχει ένα αντικείμενο επηρεάζεται άμεσα από το χρώμα της πηγής που το φωτίζει. Τα μάτια του ανθρώπου έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται και να αποδίδουν σωστά τα χρώματα κάτω από διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες. Καταλαβαίνει ότι μια επιφάνεια έχει λευκό χρώμα είτε την φωτίσουμε με λάμπα πυρακτώσεως είτε με μια Led.
Με τις φωτογραφικές μηχανές όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Η μηχανή αναζητά κάθε φορά και ορίζει το χρώμα εκείνο που θεώρει ότι είναι λευκό, προσπαθώντας έτσι να αποδώσει όσο το δυνατών καλυτέρα όλα τα χρώματα στην φωτογραφία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται White Balance.
Θερμοκρασία χρώματος
Η θερμοκρασία καθορίζει το χρώμα του φωτός και μετριέται σε βαθμούς Kelvin. Όταν η θερμοκρασία είναι 5500ο Kelvin τότε το φως είναι λευκό. Όσο αυξάνεται η τιμή αυτή τόσο ψυχρότερο γίνεται το φως ενώ όσο μειώνεται γίνεται τόσο θερμότερο.

Αυτόματα ή Χειροκίνητα;
Μπορούμε με δυο τρόπους να καθορίσουμε το white balance, αυτόματα και χειροκίνητα.

Αυτόματη Ρύθμιση
Auto (AWB): Η εξισορρόπηση λευκού γίνεται αυτόματα. Ο αλγόριθμος προσπαθεί να διορθώσει τη συνολική απόχρωση του φωτισμού του θέματος. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη επιλογή, σε περιπτώσεις που έχουμε διαφοροποιήσεις και εναλλαγές στον φωτισμό μας. Κάθε εταιρία έχει τον δικό της αλγόριθμο για το πώς η μηχανή της θα επιλέγει το χρώμα που θεώρει λευκό. Για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι λήψεις με τον ίδιο φωτισμό, τις ίδιες ρυθμίσεις αλλά τραβηγμένες με διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές έχουν απόκλιση στην χρωματική απεικόνιση.
Χειροκίνητες Ρυθμίσεις
Στις χειροκίνητη ρύθμιση έχουμε μια πληθώρα επιλογών από έτοιμα προ-ρυθμισμένα σετ στη μηχανή μας. Μπορούμε ωστόσο αν δεν θέλουμε μια έτοιμη ρύθμιση να επιλέξουμε εμείς τα Kelvin ή να ορίσουμε μέσα από μια φωτογραφία το white balance.
Daylight : Ισορροπημένο για φωτογράφιση με φως ημέρας (5.500K).
Cloudy : Για συννεφιά (6.000K).
Shade : Για φωτογράφιση σε μέρος με σκιά (7.000K).
Tungsten : Για τεχνητό φωτισμό από λάμπες πυρακτώσεως (3.200Κ).
Fluorescent : Για τεχνητό φωτισμό από λάμπες φθορισμού (4.000K).
Flash : Για χρήση flash (5.500K).
Custom: Η εξισορρόπηση λευκού γίνεται με το «κλείδωμα» πάνω με γκρίζα κάρτα.
Θερμοκρασία χρώματος : Η ρύθμιση των βαθμών Kelvin αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς μας επιτρέπει τον ορισμό της κατάλληλης χρωματικής θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα φωτογραφίζουμε με μια αρχική χρωματική θερμοκρασία (π.χ. 4.000K). Αν το χρώμα είναι κίτρινο, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μικρότερη θερμοκρασία και αν είναι μπλε, μεγαλύτερη. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε εμπειρικά να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλες φορές για να δημιουργήσουμε ένα εφέ με πιο θερμά η πιο ψυχρά χρώματα σε μια φωτογραφία, βάζουμε μια τιμή αρκετά διαφορετική από αυτή που θα μας έδινε τη σωστή χρωματική απόδοση.
Παρακατω υπαρχει ένα cheat sheet με ολες τις πληροφοριες σχετικα με το white balance.