Panning Photography – Τεχνικές για λήψεις panning

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

Σήμερα θα δούμε κάτι διαφορετικό, μια τεχνική γεμάτη πρόκληση και ενδιαφέρον. Panning photography! Οι περισσότεροι ίσως το γνωρίζετε, όσοι όμως ενδιαφέρεστε να το μάθετε, παρακάτω είναι κάποιες πρώτες γνώσεις.  

Η τεχνική panning βασίζετε στη φωτογράφιση κινούμενων θεμάτων και είναι μια πρόκληση για κάθε φωτογράφο για να πειραματιστεί με κάτι διαφορετικό. Το φως είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της τεχνικής το οποίο και ελέγχετε από την ταχύτητα κλείστρου. Θα μου πείτε τώρα, τι είναι ταχύτητα κλείστρου; Επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω. Γνωρίζουμε καλά πως οι φωτίστηκες συνθήκες επηρεάζουν τις φωτογραφίες μας, η ταχύτητα κλείστρου λοιπόν ελέγχει για πόσο χρονικό διάστημα το φως θα επιδράσει στη κάθε φωτογραφία. Με λίγα λόγια οι πιο φωτεινές λήψεις θέλουν γρήγορες ταχύτητες κλείστρου ενώ οι σκοτεινές αργές ταχύτητες. 

https://unsplash.com/

Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε μια φωτογραφία panning θα πρέπει να προσέξουμε επίσης και την εστίασή μας ειδικά όταν το θέμα μας είναι σε μεγάλη ταχύτητα. Όταν έχουμε λοιπόν το θέμα μας εν κίνηση, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να παγώσουμε την κίνησή του, και αυτό το πετυχαίνουμε επιλέγοντας σωστό διάφραγμα, ταχύτητα και φυσικά θα ήταν ακόμη πιο εύκολη η κατάσταση έχοντας και ένα τρίποδο. 

https://unsplash.com/

Π.χ.  Ένας άνθρωπος που τρέχει θέλει ταχύτητα 1/250sec, ενώ οι έλικες ενός ελικοπτέρου απαιτούν ταχύτητα τουλάχιστον 1/4000sec. 
Υπάρχει ένας κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε: εάν το εστιακό μήκος του φακού σας είναι π.χ 300mm, θα χρειαστεί να έχετε ταχύτητα κλείστρου 1/300sec για να αποφύγετε το κούνημα της μηχανής. Στους πιο ευρυγώνιους φακούς, τα περιθώρια χρήσης χαμηλότερων ταχυτήτων είναι μεγαλύτερα: σε ένα φακό 50mm π.χ. η ταχύτητα 1/50sec.

https://unsplash.com/

Για να ανακεφαλαιώσουμε το panning στην ουσία είναι μια τεχνική όπου το θέμα που επιλέξαμε δείχνει να είναι παγωμένο ενώ όλα γύρω του εν κίνηση (και θολά). Για να πετύχουμε μια τέτοια φωτογραφία το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε καθ’ όλη την διάρκεια της λήψης το θέμα μας. Η φωτογραφική μας μηχανή αντιλαμβάνεται ως ακίνητο το αντικείμενο αυτό και θολώνει λόγω κίνησης το background. 

https://unsplash.com/

Αυτό ήταν λοιπόν το άρθρο μας για αυτή την εβδομάδα. Εάν επιθυμείτε να προσπαθήσετε την συγκεκριμένη τεχνική υπάρχουν πολλά βίντεο στο ίντερνετ όπου θα σας διευκολύνουν. Μην φοβάστε να πειραματίζεστε σε καινούργια πράγματα, αυτό είναι εξάλλου που κάνει και την καθημερινότητά μας πιο ενδιαφέρουσα. 
Ως την επόμενη μας συνάντηση, καλές λήψεις! 

Πηγές https://unsplash.com/

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ