Ο σωστός τρόπος λήψης ασπρόμαυρων φωτογραφιών

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Όλα ήταν ασπρόμαυρα στην αρχή, οι εφημερίδες, οι φωτογραφίες και τα βίντεο.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας σε άσπρο-μαύρους τόνους. Αυτό σημαίνει πως το χρώμα απουσιάζει όπως και κάθε έννοια του ωραίου και όμορφου που βγάζει η έγχρωμη φωτογραφία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικρατεί αρμονία και τις περισσότερες φορές απλότητα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό φυσικό ή τεχνητό καθώς οι τόνοι του γκρίζου, του άσπρου και του μαύρου θα λειτουργήσουν σαν το σχέδιο στην ζωγραφική τέχνη. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία το χρώμα δεν θα καλύψει το σχέδιο που είναι και η πρώτη προτεραιότητα του φωτογράφου σ’ αυτό το είδος φωτογραφίας. Λιτή και απέριττη αυτό το είδος φωτογραφίας στηρίζεται στους όγκους, τις φόρμες, τις γωνίες, τις σκιές, τις αποχρώσεις, τις υφές, τα μοτίβα και φυσικά στo φως που παίζει τον βασικότερο ρόλο.

Ένα είδος φωτογραφίας που απαιτεί πολύ καλή σύνθεση, καθώς θα πρέπει να σκεφτείς το background(κατά προτίμηση μονόχρωμο) και να κάνεις focus στο κύριο αντικείμενο που θα εξιστορεί την όλη εικόνα. Γι’ αυτό άλλωστε οι άσπρο-μαύρες φωτογραφίες σε βοηθάνε να δεις την ιστορία της στιγμής και το τι απεικονίζεται καθώς τα μάτια σου δεν αποσπώνται από τα χρώματα και συγκεντρώνονται στην αντίθεση των μονόχρωμων τόνων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς μια ασπρόμαυρη φωτογραφία είτε θα ξεχωρίσει, είτε θα περνά αδιάφορη και αυτό δεν εξαρτάται πάντα από εσένα. Θέλει λίγη «τύχη», όπως και κάθε είδος φωτογραφίας άλλωστε, φυσικά αρκετή δουλίτσα και σοβαρή αντιμετώπιση. Μην απογοητεύεσαι αν δεν πετυχαίνεις το ποθητό αποτέλεσμα και συνέχισε, ο επιμένων νικά.

Bonus – Το ήξερες ότι οι αισθητήρες όλων των σύγχρονων μηχανών αιχμαλωτίζουν μόνο το άσπρο και το μαύρο και μετά εμφανίζουν αυτόματα το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε για να βγει η φωτογραφία έγχρωμη;

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ