Κλείνοντας το κενό

«Η φωτογραφία με κάνει να νιώθω ζωντανός. Δε βαριέμαι ποτέ να φωτογραφίζω!»
«Ωχ, δεν είναι ωραίο. Δε βγήκε έτσι όπως το φαντάστηκα!»
«Προσπαθώ να βρω το στυλ μου! Είναι τόσο δύσκολο.»

Ας δούμε την πραγματικότητα. Η ταχύτητα κλείστρου και το βάθος πεδίου θα μας φτάσουν μέχρι εδώ

Αφού ακονίσουμε τις γνώσεις μας και κατανοήσουμε το μαγικό τρίγωνο στο οποίο οι φωτογραφίες μας έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στο τέλος της ημέρας δεν είμαστε ευχαριστημένοι και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση. Στη τελική τα κάνουμε όλα σωστά.

Μελετάμε λίγά πράγματα παραπάνω. Σύνθεση! Rule of thirds, χρυσή αναλογία και γραμμές φυγής! Τα οποία δε μας οδηγούν πουθενά συγκεκριμένα διότι οι φωτογραφίες μας είναι ακόμα πολύ μακρυά από εκεί που θα θέλαμε. Είναι όντως κάπως εκνευριστικό!

Τόσο πολύ που μερικές φορές έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αποτύχαμε. Η μούσα μας εγκατέλειψε. Δεν έχουμε πια έμπνευση. Δεν είμαστε αρκετά καλοί. Τι μπορούμε να κάνουμε; Και γιατί μας συμβαίνει αυτό;

Αυτό ονομάζεται «το κενό»

O οικοδεσπότης και παραγωγός της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής σειράς This American Life, Άιρα Γκλας μας το εξηγεί τέλεια:
«Είναι σαν να υπάρχει ένα κενό, ότι τα πρώτα δύο-τρία χρόνια που προσπαθείς να κάνεις κάτι, αυτό που κάνεις δεν είναι αρκετά καλό. Όντως δεν είναι πολύ καλό. Προσπαθεί να είναι καλό, έχει την φιλοδοξία να είναι καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αλλά το γούστο σου, αυτό που σε έκανε να καταπιαστείς με αυτή την ασχολία στην αρχή, είναι ακόμα εκεί, και είναι αρκετά καλό για να καταλάβεις ότι το αποτέλεσμα που καταλήγεις είναι κάπως απογοητευτικό για εσένα.»

το κενό

Ω, αυτό είναι ωραίο κ σωστό, σας ακούω να λέτε, αλλά πως το ξεπερνάμε;

Ο Άιρα συνεχίζει:
«Το καλύτερο και πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις είναι να δουλέψεις σκληρά. Βάλε στον εαυτό σου προθεσμία έτσι ώστε κάθε εβδομάδα, ή κάθε μήνα, να ξέρεις ότι πρέπει να τελειώσεις μια εργασία. Γιατί μόνο δουλεύοντας σκληρά θα μπορέσεις να καλύψεις και να κλείσεις το κενό. Και η δουλεια που θα κάνεις ια είναι τ΄σο καλή όσο οι φιλοδοξίες σου. Θα σου πάρει χρόνο, είναι φυσιολογικό να σου πάρει χρόνο. Και θα πρέπει να παλέψεις για να το ξεπεράσεις.»

Ακούγεται αρκετά απλό.

Υπάρχει δουλειά και υπάρχει και σωστή δουλειά

Όπως ήδη γνωρίζουμε, υπάρχει δουλειά και υπάρχει και σωστή δουλειά. Σκόπιμη δουλειά. Αποτελεσματική δουλειά. Δουλειά με συγκεκριμένα στοιχεία που την κάνουν να αποδίδει αποτελέσματα.

Χωρίς συγκεκριμένη σειρά, η δουλειά αποτελείται:

  1. Να πιστεύεις στον εαυτό σου
  2. Να ζητάς την γνώμη από τους σωστούς ανθρώπους
  3. Να μένεις πιστός στο αρχικό όραμά σου
  4. Να μην εξασκείσαι απλά, αλλά να εξασκείσαι στοχευμένα

 

Τα παραπάνω είναι πράγματα που δε θα τα δούμε ούτε στο YouTube ούτε στα περισσότερα σεμινάρια φωτογραφίας.

10.000 ώρες για να γίνεις ειδικός

Λένε ότι χρειάζεται 10.000 ώρες για να γίνεις ειδικός σε οτιδήποτε, τις οποίες αν τις μοιράσουμε σε λογικές εργάσιμες μέρες μπορεί να είναι μεταξύ πέντε και δέκα χρόνια, ανάλογα αν το κάνουμε στον ελευθέρο χρόνο μας ή όχι. Είναι πολύ χρόνος να αφιερώσουμε για μια δεξιότητα, και τον περισσότερο από αυτόν θα τον ξοδέψουμε…..στον αέρα!

Και παρόλο που είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν παρακάμψεις προς την επιτυχία, υπάρχουν τρόποι να είμαστε σίγουροι ότι οι ώρες που θα ξοδέψουμε δουλεύοντας στο στόχο μας είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές στο κλείσιμο του κενού, λίγο-λίγο κάθε μέρα. Αν γνωρίζουμε την κατεύθυνση προς την οποία δουλεύουμε, αν οργανώνουμε τις προθεσμίες μας, αν δεν χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας το στόχο που έχουμε βάλει και αν είμαστε σίγουροι ότι προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε κάθε μέρα, τότε είναι βέβαιο ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα κοιτάμε στην δουλεία που κάναμε στο παρελθόν και θα λέμε στον εαυτό μας «Πως θεωρούσα αυτό το αποτέλεσμα αποδεκτό;»

Και αυτό είναι το καλύτερο σημάδι πως αργά αλλά σταθερά κλείνουμε το κενό, όσο και αν αισθανόμαστε ότι μένουμε στάσιμοι ή ότι έχουμε μείνει πίσω στο σχεδιασμό μας. Συμβαίνει. Και είναι θαυμάσιο.

Κείμενο: Μαρτάκης Κωνσταντίνος
Φωτογραφίες: unsplash.com, pexels.com

 

 

Δείτε περισσότερα:
Συνέντευξη με τον εικαστικό – φωτογράφο Φάνη Λογοθέτη: ”Όλα αυτά που βιώνουμε και τι μας αφήνουν είναι κάτι που με ενδιαφέρει!”
Οι Φωτογραφίες του Μήνα – Ιούνιος 2022: Θέμα “Λουλούδια”
Φωτογραφίζοντας πορτραίτα σε φυσικό φως

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ