Το ιστόγραμμα και πώς το διαβάζουμε

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

Τι είναι το ιστόγραμμα.

Στη φωτογραφία, το ιστόγραμμα είναι ένα γράφημα που δείχνει την κατανομή του φωτός σε μια εικόνα. Με άλλα λόγια, δείχνει τον αριθμό των τόνων ιδιαίτερης φωτεινότητας που βρέθηκαν στη φωτογραφία σας, από μαύρο (0% φωτεινότητα) έως λευκό (100% φωτεινότητα).

Πως διαβάζουμε ένα ιστόγραμμα

Η κλίμακα της φωτεινότητας εκτείνεται στον οριζόντιο άξονα X και κυμαίνεται από 0 – 255.Ο αριθμός 0 στην αριστερή πλευρά αντιπροσωπεύει το μαύρο χρώμα και ο αριθμός 255 στη δεξιά πλευρά αντιπροσωπεύει το λευκό χρώμα. Ο κατακόρυφος άξονας Y
αντιπροσωπεύει τον αριθμό των pixel που περιλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο τόνο. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή στον κατακόρυφο άξονα τόσο περισσότερα είναι τα pixel που έχει ένας συγκεκριμένος τόνος.
Εικόνες στις οποίες το γράφημα παρουσιάζει μεγαλη κλίση προς τα αριστερά του ιστογράμματος (μαύρο 0) ή προς τα δεξιά (άσπρο 255), θα έχει μεγάλα τμήματα της εικόνας που δεν περιλαμβάνουν καθόλου λεπτομέρειες του, αφού υπάρχει μικρή έως καθόλου πληροφορία στα midtones. Αυτό υποδεικνύει υπό / υπερέκθεση στη λήψη μας.

Υποέκθεση
Εάν υπάρχει μια μεγάλη κορυφή στην αριστερή πλευρά του ιστογράμματος ή εάν είναι όλα συγκεντρωμένα στην αριστερή πλευρά αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο σωρό μαύρων εικονοστοιχείων.

Υπερέκθεση
Εάν υπάρχει μια μεγάλη κορυφή στη δεξιά πλευρά του ιστογράμματος – ή εάν είναι όλα συγκεντρωμένα στη δεξιά πλευρά του πλέγματος – αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα πολύ μεγάλο σωρό από καθαρά λευκά ή ελαφριά pixel. Το μαντέψατε: η εικόνα σας μπορεί να είναι υπερέκθεση. Εάν το ιστόγραμμα της εικόνας σας μοιάζει με το ακόλουθο δείγμα, ίσως
χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα φωτός που χτυπά τον αισθητήρα σας επιταχύνοντας την ταχύτητα κλείστρου, διακόπτοντας το άνοιγμα ή και τα δύο.

Σωστή Έκθεση
Εάν τα εικονοστοιχεία σας είναι αρκετά καλά απλωμένοι σε ολόκληρο το πλέγμα από αριστερά προς τα δεξιά και εάν δεν είναι συγκεντρωμένοι σε κανένα σημείο, η εικόνα σας είναι η σωστή έκθεση.

Παρακάτω υπάρχει cheat sheet το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πρακτικά πως διαβάζουμε ένα ιστόγραμμα.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ