Συνήθειες που άθελά μας ακολουθούμε όταν φωτογραφίζουμε

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Με αφορμή την κουβέντα με φιλικό πρόσωπο , ας επισημάνουμε κάποιες συνήθειες που άθελά μας ακολουθούμε όταν φωτογραφίζουμε και στην διάρκεια των χρόνων μένουμε σ’ αυτές , χωρίς καν να σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό .

Συνήθως φωτογραφίζουμε όρθιοι , από το λεγόμενο ύψος του ανθρώπινου ματιού , ενώ  άλλες θέσεις όπως γονατιστοί , καθιστοί η και ξαπλωμένοι ακόμη , σπάνια περνάνε από το μυαλό μας .

Σπάνια έως καθόλου , βγάζουμε φωτογραφίες κρατώντας την μηχανή , χωρίς να κοιτάζουμε ” μέσα ” από αυτήν . Δεν βγαίνουμε εύκολα από την μηχανιστική , όπου θα φέρουμε την μηχανή στο πρόσωπο , δεν τραβάμε ας πούμε από το ύψος της μέσης , μία πολύ καλή θέση για να μην γινόμαστε αντιληπτοί , όταν χρειάζεται .

Αρκετοί , έχουν την συνήθεια να ζητάνε την επιβεβαίωση , όπου τραβώντας μία φωτογραφία αμέσως μετά γυρίζουν στην οθόνη της πλάτης για να δούν τι τράβηξαν , λες και την προηγούμενη στιγμή , έβλεπαν κάτι άλλο . Πρώτο κακό , ότι αποσπούν την προσοχή τους από το κάδρο , όπου το σκηνικό να ήταν σε εξέλιξη και αμέσως μετά να έδινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες στιγμές . Δεύτερο ατόπημα , ότι η οθόνη στην πλάτη δεν έχει την απαιτούμενη ανάλυση ώστε να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα για το τελικό αποτέλεσμα . Αυτό θα φανεί στην συνέχεια , όταν μεταφερθούν οι εικόνες σε άλλο μέσο .
συνήθειες που άθελά μας ακολουθούμε όταν φωτογραφίζουμε
«Climping» είναι η συνήθεια πολλών φωτογράφων να κοιτάνε την οθόνη τους για επιβεβαίωση

Όλοι πρέπει να συνηθίσουν να τραβάνε και με τα δύο μάτια ανοιχτά και όχι μόνον με το ένα , το οποίο είναι απασχολημένο να βλέπει μέσα από το viewfinder . Ο λόγος είναι η αφοσίωση που έχει συνήθως ο φωτογράφος στο κάδρο , κάτι που τον κάνει να μην έχει και πολύ επαφή με το γύρω περιβάλλον . Εύκολα λοιπόν , μπορεί να γίνει στόχος για διάφορους . Αντίθετα αν προσέξει , θα δεί πως η οθόνη στην πλάτη , προσφέρει έναν βαθμό αντανάκλασης του χώρου πίσω του . Με λίγη εξάσκηση μπορεί να βλέπει και πίσω , κυριολεκτικά . Μ’ αυτό τον τρόπο έχει καλύτερη επαφή με τον χώρο γύρω του .

Ένας φακός ζουμ , είναι χρήσιμο εργαλείο . Σε διάφορες εκδοχές , προσφέρει διάφορα εστιακά μήκη , ώστε κάποιος να πάρει μία εικόνα με μεγάλη γωνία , ακόμη να κοντύνει την απόσταση από διάφορα αντικείμενα , ενώ συνήθως αυτή η ευκολία κάνει τον κόσμο να ξεχνάει να περπατάει . Να ψάχνει τον χώρο γύρω του .

Ο διακόπτης On Off βρίσκεται εκεί , ώστε να ανοίγει η μηχανή πριν την βόλτα και να κλείνει όταν αυτή ολοκληρωθεί . Ενδιάμεσα δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείνει τίποτε . Οι μπαταρίες σήμερα , έχουν παραπάνω από ικανοποιητική διάρκεια , ενώ πολλές καλές σκηνές χάθηκαν διότι κάποιος ανοιγόκλεινε την μηχανή κατά την διάρκεια του περιπάτου και όταν χρειάστηκε να την ανοίξει …….

Σκεφθείτε τα παραπάνω και καλές λήψεις .

 

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ