Επιλογή ιδανικού φακού και κριτήρια

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΟΣ

Αγοράζουμε την πρώτη μας φωτογραφική μηχανή. Έχουμε μάθει τα βασικά και έχουμε περάσει αρκετό χρόνο μαζί της. Βλέπουμε ότι όλο αυτό μας αρέσει και θέλουμε να εξελιχθούμε λίγο παραπάνω. Εκεί φτάνουμε στο σημείο που λέμε, ότι πρέπει να επενδύσουμε λίγα χρήματα στην αγορά ενός καλύτερου φακού. Αν είσαι νέος-α σ’ αυτό τον χώρο, η πρώτη σου φωτογραφική θα είναι σίγουρα με τον ταπεινό kit φακό 18-55 mm ή 17-50 mm f / 3,5-5,6. Έχεις ήδη ξεκινήσει να ψάχνεις τι φακό πρέπει να αγοράσεις.

Πρώτα απ’ όλα, πριν καν δεις τι φακό θέλεις, πρέπει πρώτα να σκεφτείς και να καταλήξεις τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις. Αυτό μπορεί να είναι πορτρέτα ανθρώπων, τοπία, ζώα, φυτά, αθλητικοί αγώνες, κτήρια, νυχτερινός ουρανός κ.ά.. Υπάρχουν διαφόρων ειδών φακοί, οι οποίοι έχουν διαφορετική χρήση, καθώς αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους και επομένως διαφέρουν και ως προς την τιμή. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φακοί παραμένουν χρήσιμοι για αρκετά χρόνια μετά την αγορά τους, αφού έχουν τη δυνατότητα
να συνδέονται σε ίδια mount, σε διαφορετικά σώματα μηχανών ίδιας μάρκας. Άρα οφείλουμε να ψάξουμε και να εξετάσουμε καλά την επιλογή της αγοράς φακού και να πάμε φυσικά ανάλογα με τις φωτογραφικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.

Χαρακτηριστικά φακών:
• Εστιακή απόσταση (F)
Η εστιακή απόσταση ορίζει τη μεγέθυνση και τη γωνία θέασης. Όσο μεγαλύτερη εστιακή απόσταση έχουμε, τόσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση και αντιστρόφως. Σε Full Frame μηχανές, ο υπερευρυγώνιος φακός ξεκινάει από 11 mm, ο ευρυγώνιος από 24 mm, ο normal – prime από 50 mm και ο τηλεφακός από 80 mm και πάνω. Σε μηχανές Crop, ο υπερευρυγώνιος ξεκινάει από 16 mm και λιγότερο, ο ευρυγώνιος από 28 mm, ο normal – prime από 30 mm και ο τηλεφακός από 55 mm και πάνω.
• f (διάφραγμα)
Το διάφραγμα είναι ένα μηχανολογικό στοιχείο που ελέγχει την ποσότητα φωτός που θα εισέλθει μέσα από τον φακό. Όσο μικραίνει το f, λιγότερο φως εισέρχεται και αντίθετα. Οι διάφορες θέσεις όπου μπορεί να ανοίξει το διάφραγμα εκφράζονται από τον λόγο F/f, δηλαδή ο λόγος της εστιακής απόστασης προς τη διάμετρο του ανοίγματος του φακού. Επίσης, όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα, τόσο περισσότερο μειώνεται το βάθος πεδίου. Αν παρατηρήσουμε τους φακούς και την χρηματική τους αξία, θα καταλάβουμε εύκολα, ότι όσο μικρότερο είναι το f, τόσο ακριβότερος θα είναι ο φακός μας.

 

Κατηγορίες φακών:

 

Πηγη arukereso.hu

 

• Υπερευρυγώνιος φακός
Θεωρείται ο φακός που έχει εύρος από 11 mm- 20 mm σε Full Frame σώματα και σε Crop από 16 mm και λιγότερο. Η συγκεκριμένη κατηγορία παρέχει εξαιρετικό εύρος σε οπτικό πεδίο που ξεπερνά την ανθρώπινη προοπτική. Θεωρείται ιδανικός για τη φωτογράφιση κτηρίων και εσωτερικών χώρων.

Πηγη nikon.gr

 

• Ευρυγώνιος φακός
Θεωρείται ιδανικός για τους λάτρεις των τοπίων, λόγω της χαμηλής εστιακής απόστασης, που τον κάνει τέλειο για ένα γεμάτο κάδρο πληροφοριών. Οι τυπικοί ευρυγώνιοι φακοί καλύπτουν ένα εύρος από 20-35 mm, δίνοντάς μας επίσης ένα ευρύ πεδίο, μικρότερου όμως αυτού των υπερευρυγώνιων. Η χρήση του όμως απαιτεί προσοχή κυρίως στη σύνθεση του κάδρου. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μην υπάρχει ένας άνθρωπος στην άκρη του κάδρου μας, γιατί θα εμφανιστεί αφύσικα παραμορφωμένος. Γενικά, ο ευρυγώνιος δεν είναι κατάλληλος για τις λήψεις πορτρέτων.

Πηγη nikon.gr

 

• Normal – Prime φακός
Οι φακοί της συγκεκριμένης κατηγορίας μας επιτρέπουν να φωτογραφίζουμε από τοπία μέχρι και πορτρέτα. Επίσης, οι μεγάλες τιμές διαφράγματος μας επιτρέπουν να φωτογραφίζουμε και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όμως, λόγω έλλειψης zoom, όπως γίνεται ξεκάθαρο, πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε εμείς το zoom και να κινούμαστε προς το θέμα μας. Οι πιο συνηθισμένοι φακοί στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο 50 mm, f/1,8, ο 35 mm, f/1,8 και o 85 mm, f/1,8.

 

Πηγή:photocontest.gr

 

• Zoom φακός
Η πιο γνωστή σειρά φακών. Είναι οι φακοί που καλύπτουν όλες σχεδόν τις ανάγκες του χρήστη και δύσκολα κάποιος τον αφαιρεί από την φωτογραφική του μηχανή. Θεωρείται ιδανικός για τοπία, πορτρέτα και πολλά άλλα. Ο πιο γνωστός φακός της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ο kit 18-55mm, f/3,5-5,6 σε Crop σώματα. Η καλύτερη αγορά που μπορούμε να κάνουμε στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι να επενδύσουμε σε έναν πιο φωτεινό φακό με μέγιστο διάφραγμα f/2,8.

 

Πηγή:digitallife

 

 

• Τηλεφακός
Είναι ο φακός ο οποίος έχει την ικανότητα να φέρνει κοντά αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τη φωτογραφική μηχανή. Είναι ο ιδανικός φακός για τη φωτογράφιση αθλητικών αγώνων και ζώων στη φύση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τα αντικείμενα που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Οι πιο γνωστοί φακοί στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο 55-250 mm, f/4,5-5,6 και ο 75-300 mm, f/4,5-5,6.

Συνοψίζοντας, από τη δική μου πλευρά θα πρότεινα να επενδύσετε σ’ έναν zoom φακό 18- 55 mm ή 17-50mm με μέγιστο f/2.8, καθώς καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες ενός φωτογράφου.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ