Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΦΡΟΝΑΣ
Έχεις μια ιδέα στο μυαλό σου και δεν ξέρεις πως να την προωθήσεις; Σίγουρα μια λύση θα ήταν να φτιαχτεί ένα βίντεο, που προβάλλει το προϊόν. Ναι αλλά πως θα γίνει αυτό; Δεν χρειάζεται πολλά, μια κάμερα, μια ιδέα και αρκετή υπομονή και όλα γίνονται.
Είδη πλάνων
Για να καταφέρουμε να φτιάξουμε το βίντεο που έχουμε στο κεφάλι μας, σαν να βλέπουμε διαφήμιση στην τηλεόραση, θα χρειαστεί πρώτα να κατανοήσουμε κάποιες έννοιες. Η πρώτη βασική έννοια είναι και τα είδη πλάνων που υπάρχουν. Σε αυτά θα αναφέρομαι με τους αγγλικούς όρους. Για να προκαλέσει καλή εντύπωση χρειαζόμαστε να έχουμε μια γκάμα από λήψεις σε διαφορετική εστιακή απόσταση.
1ο είδος: Wide Λήψεις

Στις ευρείες λήψεις (wide), ολόκληρο το θέμα είναι ορατό από πάνω προς τα κάτω (από τη κορυφή μέχρι και τα νύχια εάν το θέμα σας είναι ένα άτομο). Το φόντο επίσης είναι ορατό. Οι εξαιρετικά ευρείες λήψεις συχνά χρησιμοποιούνται για να εισάγουν τον ακροατή και να τον ενημερώσουν για τη ρύθμιση του βίντεο γενικά ή μιας συγκεκριμένης σκηνής. Συνήθως τέτοιες λήψεις αποκαλούνται “καθιερωτικές” γιατί ορίζουν το χρόνο, το τοπίο και την σκηνή.
2ο είδος: Medium Λήψεις

Μια μεσαία λήψη (medium) κινείται λίγο πιο κοντά στο θέμα, εστιάζοντας και προσπαθώντας να γεμίσει η οθόνη με το θέμα που έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε. Αν για παράδειγμα θέλουμε να δείξουμε μια σκηνή με άτομα, μια από τη μέση προς τα πάνω. Αυτή είναι η πιο κοινή λήψη που μπορείτε να παρατηρήσετε όταν παρακολουθείτε μια ταινία.
3ο είδος: Close up Λήψεις

Οι close up λήψεις αφορούν τις κοντινές λήψεις εστιάζοντας στην λεπτομέρεια στο θέμα γεμίζοντας την οθόνη. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η προσήλωση του ατόμου σε αυτό που θέλουμε να προβάλλουμε.
Όταν είναι δυνατόν, τακτοποιήστε το υλικό σας έτσι ώστε να ξεκινά με μια ευρεία λήψη, να μετακινείται σε μια μεσαία λήψη και να ολοκληρώνεται με δύο ή τρεις κοντινές λήψεις. Αυτό το είδος της ακολουθίας κρατά φυσικά την προσοχή του θεατή και κάνει όλα να ρέουν μαζί όμορφα.