Η αυτόματη εστίαση του ερασιτέχνη – AutoFocus (AF)

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Μια βολική λειτουργία σε ένα σώμα φωτογραφικής μηχανής , είναι ο μηχανισμός αυτόματης εστίασης , η δυνατότητα να σκοπεύεις σε ένα σημείο του κάδρου η περισσότερα και ο μηχανισμός αυτόματα να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα δηλαδή να εκτιμά την απόσταση και φυσικά να βοηθάει ώστε να αποτυπωθεί μία ευκρινής εικόνα .
Η λειτουργία αυτή δεν υπήρχε κάποτε , όπου η εστίαση γινόταν αποκλειστικά με χειροκίνητο τρόπο , περιστρέφοντας δηλαδή το δαχτυλίδι εστίασης το οποίο υπήρχε πάνω σε έναν φακό και το οποίο ήταν εκ των ουκ άνευ σαν εξάρτημα .
Σήμερα το δαχτυλίδι εστίασης έως και έχει απαλειφθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , σαν εξάρτημα ενός φακού , ευτυχώς όχι πάντα .
Για τους περισσότερους , αν όχι όλους , νεοεισερχόμενους στην φωτογραφία , η αυτόματη εστίαση θεωρείται ίσως ο μοναδικός τρόπος , την στιγμή μάλιστα που όλες οι σύγχρονες μηχανές έχουν από κατασκευής την δυνατότητα να λειτουργήσουν και με τους δύο . Στην πραγματικότητα υπάρχουν διαφορετικά σενάρια εφαρμογής του κάθε τρόπου αντίστοιχα ,
Αν λοιπόν το καρέ μας αποτελείται από σταθερά αντικείμενα , τοπία , κτήρια , παρέες ανθρώπων , πορτραίτα κλπ τότε η χειροκίνητη εστίαση είναι σαφώς προτιμότερη σαν επιλογή . Μάλιστα σε ένα σκηνικό τοπίου , αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις είναι ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμη και σε ένα ικανό σύστημα αυτόματης εστίασης , μπερδεύοντας το και κάνοντας το να ψάχνει που να εστιάσει . Με τον ίδιο τρόπο , όσοι ασχολούνται με macro φωτογραφία , όπου η εστίαση πρέπει να γίνει σε ένα πολύ κοντινό σημείο σε σχέση με τον φακό , τα πέταλα ενός λουλουδιού , υπάρχει άπλετος χρόνος ώστε να εστιάσει κάποιος χειροκίνητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .
Στον αντίποδα η αυτόματη εστίαση θα βρει χρήση , όταν μια σκηνή μπροστά μας εξελίσσεται συνεχώς και με ταχύτητα . Ένα μικρό παιδί όταν κινείται , αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση , κάτι που δεν ευνοεί παρά μόνον την χρήση αυτόματης εστίασης . Σκηνικά με αθλητικές δραστηριότητες , φωτογράφιση πτηνών και άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον , γρήγορα κινούμενα αντικείμενα όπως αγώνες αυτοκινήτων , αεροπορικές επιδείξεις και άλλα παρόμοια απαιτούν την επιλογή αυτόματης εστίασης .

Είναι βασικό στοιχείο για έναν αρχάριο να γνωρίζει και τους δύο τρόπους , τα σενάρια που εφαρμόζεται ο καθένας και να εξοικειωθεί με την λειτουργία τους πάνω στην δική του μηχανή , αφού περιγράφονται στο βιβλίο οδηγιών .

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ