,

Αρχιτεκτονική φωτογραφία – Συμβουλές για καλύτερες λήψεις

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Όλοι μας έχουμε «φωτογραφίσει» με τα μάτια μας κάποιο κτήριο, είτε ταξιδεύοντας μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας μας είτε περπατώντας σε κάποια πόλη στην άλλη άκρη του κόσμου. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους που ταξιδεύουμε. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που δεν αρκούνται στο να δουν αυτά τα εντυπωσιακά σύνολα αλλά χρησιμοποιούν και την κάμερα τους για να τα αποθανατίσουν.
Γενικά σ’ όλη την ιστορία της φωτογραφικής τέχνης τα κτήρια αποτελούν ένα από τα κυριότερα φωτογραφικά θέματα, καθώς αντανακλούν την κοινωνία, την ιστορία, τον πολιτισμό στο σύνολο καθώς και την αισθητική ενός τόπου. Όλο το μυστήριο αλλά και η απλότητα που κρύβουν τα κτήρια είναι και οι λόγοι που πολύ επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι επιδιώκουν να κρατήσουν αθάνατές αυτές τις εικόνες.
Οι αρχιτεκτονικές φωτογραφίες δημιουργούνται, είτε από την εξωτερική εμφάνιση των κτηρίων, είτε από το εσωτερικό τους. Μπορεί να είναι απλά μια είσοδος, το κτήριο στο σύνολο του, κάποιος διάδρομος ή ακόμη και μια αίθουσα. Άσε τα μάτια σου και την ψυχή σου να επιλέξουν τι θα τραβήξουν. Γενικότερα η αρχιτεκτονική φωτογραφία είναι ένα είδος φωτογραφίας που χρειάζεται αυθορμητισμό, ελευθερία φαντασίας αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή δομή. Ένα αρνητικό της φωτογραφίας αυτής είναι ότι πολλές φορές τα θέματα έχουν φωτογραφηθεί πάρα πολλές φορές από άλλους και τα έχουν δει πολλοί. Για να πετύχεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα και να παρουσιάσεις στους θεατές αξέχαστες εικόνες μην διστάσεις να πειραματιστείς. Δοκίμασε διαφορετικές οπτικές γωνιές, συνδύασε τα χρώματα που μπορεί να αναμιγνύονται μπροστά σου, αξιοποίησε όλες τις σκιές ή γραμμές που «ζωγραφίζουν» τα θέματα σου. Παράξενες γωνιές και γεωμετρικά σχήματα πάντα τραβούσαν την προσοχή. Τράβηξε μια λεπτομέρεια που σε ενθουσίασε ή όλο το κτήριο από μακριά. Ισορροπώντας τον φυσικό φωτισμό με την γεωμετρική του θέματος σου μπορείς να βγάλεις εντυπωσιακές εικόνες σιλουέτας. Πάντα εστίασε εκεί που πρέπει ή εκεί που θες εσύ.

Φωτογράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

 

Γραμμές – οδηγοί
Οι γραμμές – οδηγοί δηλαδή όλες αυτές οι γραμμές που αποτελούν το κτήριο βοηθούν σημαντικά στο να αναδειχθεί το θέμα της φωτογραφίας σου. Φρόντισε λοιπόν στην εικόνα σου το βλέμμα του θεατή να «καθοδηγείτε» απ’ αυτές τις γραμμές και να οδηγείται σταδιακά στο κυρίως θέμα. Τέτοιες γραμμές μπορεί να είναι οι σκάλες, κολόνες, στοές ακόμη και πλακάκια ή τούβλα στον τοίχο.

Φωτογράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

 

Λεπτομέρειες
Απομόνωσε λεπτομέρειες το θεμάτων σου, επιλέγοντας αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα σε μια φωτογραφία. Τέτοιες λεπτομέρειες μπορούν να είναι πόρτες, είσοδοι, παράθυρα, περίτεχνες προσόψεις. Για περισσότερη ζωντάνια μπορείς να «επιτρέψεις» την εμφάνιση ζωντανών όντων (ανθρώπων ή ζώων) στις εικόνες σου. Δώσε προσοχή στα χρώματα που σου προσφέρει το θέμα αλλά και ο περίγυρος του και πολύ πιθανόν συνδυάζοντας τα αρμονικά αλλά και αφηρημένα να πετύχεις ωραία περίεργες εικόνες(abstract photography). Δοκίμασε να προβάλεις και τους όγκους που βλέπεις, για περισσότερο βάθος στο τελικό αποτέλεσμα. Φωτογράφισε το κτήριο που θες μέσα από κάποιο ανοιχτό παράθυρο ή στοά, το αποτέλεσμα θα είναι άξιο στο εγγυώμαι.

Φωτογράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

 

Το γύρω περιβάλλον
Εάν είσαι απ ’αυτούς που τους αρέσει να «διηγούνται» με τις εικόνες τους κάποια φωτογραφική ιστορία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεις και το γύρω περιβάλλον του θέματος σου στις φωτογραφίες σου. Για παράδειγμα αν τραβάς ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στοιχεία όπως σπασμένα παράθυρα, ψηλά χόρτα και σπασμένοι τοίχοι θα ενισχύσουν την εικόνα σου. Αν πάλι τραβάς κάποιο κάστρο, κάποιο ανάκτορο ή ακόμη και ένα ξενοδοχείο ή δημαρχείο δώσε βάση σε όλα αυτά που το κάνουν επιβλητικό και αξέχαστο.

Φωτογράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

 

Συμμετρία
Πολύ σημαντικό και αναπόσπαστό κομμάτι της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας η συμμετρία. Όλα αυτά που είπαμε παραπάνω με τις γραμμές και τους όγκους απαιτούν συμμετρία. Εμπιστεύσου τα μάτια σου. Η συμμετρία προσδίδει ισχύ και δυναμική και αναμφίβολα θα απογειώσει τις εικόνες σου. Φωτογραφίζοντας δομές που αντανακλώνται σε επιφάνειες ή νερό μπορείς επίσης να αποδώσεις συμμετρική φωτογραφική σύνθεση.
Η αρχιτεκτονική φωτογραφία μπορεί ως είδος να ακούγεται εξειδικευμένο και απαιτητικό, ωστόσο με λίγη μελέτη και φαντασία όλα γίνονται. Οι γραμμές, οι επιβλητικοί όγκοι και οι ανεξάντλητες λεπτομέρειες των κτιρίων μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά. Υπέροχες φωτογραφίες κρύβονται καλά κάτω από τη μύτη μας. Εφαρμόζοντας  απλές τεχνικές και με γνώμονα τη δημιουργικότητα θα καταφέρεις κι εσύ δυνατές συνθέσεις και ολοκληρωμένες φωτογραφικές ιστορίες. Ανυπομονώ να τις «ακούσω».

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ