Απλές συμβουλές για λήψεις στην βροχή

Ο βροχερός καιρός συνήθως κρατάει τους περισσότερους ανθρώπους μέσα στο σπίτι, αλλά για τους αφοσιωμένους φωτογράφους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για πανέμορφες φωτογραφίες. Οι λήψεις στην βροχή μπορεί να μην φαίνονται ελκυστικές όταν είμαστε στεγνοί και στα ζεστά μέσα στο σπίτι, αλλά το να βγούμε έξω αξίζει τον κόπο, ειδικά αν καταφέρουμε να πετύχουμε την τέλεια λήψη σε μια βροχερή μέρα.

Πριν βγείτε έξω, βεβαιωθείτε ότι η κάμερα σας είναι προφυλαγμένη από το νερό. Μπορείτε να αγοράσετε ένα αδιάβροχο κάλυμμα ή να ανοίξετε μια τρύπα σε μια πλαστική σακούλα αν θέλετε ένα πιο οικονομικό τρόπο να κρατήσετε την κάμερα σας στεγνή. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να στεγνώσετε τον εξοπλισμό σας πολύ καλά μετά τις λήψεις, καθώς ότι και να κάνετε είναι πολύ δύσκολο να κρατήσετε την κάμερα σας στεγνή στη βροχή.

Μια άλλη λύση είναι να βγείτε αφού σταματήσει η βροχή. Αν και δε θα βγάλετε λήψεις της βροχής την ώρα που πέφτει με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να απαθανατίσετε την ατμόσφαιρα μιας βροχερής μέρας. Θα καλύψουμε και τις δύο στρατηγικές στο σημερινό κείμενο μας, ξεκινώντας με τις λήψεις την ώρα της βροχής.

Ρυθμίσεις για φωτογράφιση στην βροχή

Όταν φωτογραφίζετε στην βροχή, ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν θέλετε να δείτε τις σταγόνες ή αν θέλετε η βροχή να φαίνεται σαν μια σχεδόν αδιαφανή κουρτίνα. Και για τις δυο περιπτώσεις θα χρειαστείτε αρκετά δυνατή βροχή. Παρακάτω θα δούμε τις καλύτερες ρυθμίσεις για λήψεις στην βροχή.

Για να δείτε καθαρά τις σταγόνες

Για να δείτε τις σταγόνες, θα χρειαστεί να ανεβάσετε αρκετά την ταχύτητα κλείστρου σας (τουλάχιστον 1/250, και αυτό ίσως δεν είναι αρκετό). Σε αυτή την ταχύτητα, δεδομένου ότι το φως θα είναι περιορισμένο εξαιτίας της συννεφιάς, θα πρέπει να ρυθμίσετε το διάφραγμα σας σε κάπως βαθύ βάθος πεδίου.
Διαφορετικά, μόνο το θέμα σας θα είναι ευκρινές και δε θα φαίνεται η βροχή γύρω του.

Ρυθμίσεις κάμερας:
Ταχύτητα κλείστρου – 1/250 ή υψηλότερο (ιδανικά 1/500 και πάνω)
Διάφραγμα – f/4.0 και υψηλότερο αν θέλετε να πιάσετε τις λεπτομέρειες στις σταγόνες
ISO – Όσο πιο χαμηλά σας επιτρέπει να πετύχετε σωστή φωτομέτρηση της σκηνής σας το διαθέσιμο φως

Για το εφέ «κουρτίνας»

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την βροχή που πέφτει σαν ένα είδος κουρτίνας, αυτό είναι εξίσου εύκολο να το πετύχετε. Το μόνο που χριεάζεται να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου κοντά στο 1/30 ή στο 1/15. Σε αυτές τις χαμηλές ταχύτητες θα χρειαστείτε τρίποδο, εκτός αν μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας αρκετά΄σταθερό ώστε να αποφύγετε να κουνήσετε την κάμερα. Ύστερα, ανοίξτε το διάφραγμα σας αρκετά, σε σημείο που το βάθος πεδίου να είναι ρηχό.

Ρυθμίσεις κάμερας:
Ταχύτητα κλείστρου – 1/30 ή χαμηλότερο (ιδανικά 1/15 και κάτω)
Διάφραγμα – εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε
ISO – Όσο πιο χαμηλά μπορείτε. ISO100 αν έχετε τρίποδο

λήψεις στην βροχήΜόλις αποφασίσετε τον τρόπο που θέλετε να απεικονίσετε την βροχή την ώρα που πέφτει, μπορείτε να βγείτε έξω και να βγάλετε τις φωτογραφίες σας. Ο έλεγχος του βάθους πεδίου είναι σημαντικός για να χρησιμοποιήσετε την βροχή δημιουργικά στις φωτογραφίες σας. Η ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος για να ελένξετε σωστά το βάθος πεδίου, απαιτεί εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση.

Όταν τελειώσετε με τις λήψεις σας στην βροχή, σκουπίστε την κάμερα σας, στεγνώστε το φακό με ένα μαντήλι καθαρισμού για φακούς και βγάλτε τον φακό κατα τη διαρκεία του στεγνώματος.

Φωτογράφιση μετά τη βροχή

Η μαγεία στις φωτογραφίσεις αφού η βροχή σταματήσει, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα πάντα είναι ακόμα νωπά και γυαλιστερά, αντανακλώντας το φως. Κάτι απλό όπως το βρεγμένο πεζοδρόμιο μπορεί να έχει μια λάμψη, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει προς το καλύτερο μια απλή φωτογραφία.

Η λάμψη του νερού της βροχής εντείνει τον βάθος μιας εικόνας. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό αντανακλά το φως σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και εντάσεις. Αυτό το οπτικό φαινόμενο δίνει διαφορετικό σχήμα σε ότι τυχαίνει να βλέπετε. Με αυτό στο νου, όταν ψάχνετε την κατάλληλη γωνία λήψης μπορείτε να κάνετε το φως να να αντανακλά από κάποια βρεγμένη επιφάνεια κατευθείαν στο φακό σας.

 

Κείμενο: Μαρτάκης Κωνσταντίνος
Φωτογραφίες: unsplash.com, pixabay.com

 

Δείτε περισσότερα:
Κλείνοντας το κενό
Οι Φωτογραφίες του Μήνα – Ιούνιος 2022: Θέμα “Λουλούδια”
Φωτογραφίζοντας πορτραίτα σε φυσικό φως

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ