Βασικές τεχνικές για καλύτερα ανθρώπινα πορτρέτα

Φωτογράφος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Όλοι μας έχουμε βγάλει κάποιον φωτογραφία. Την οικογένεια μας, τον κολλητό μας, τον αγαπημένο μας άνθρωπο… Οι περισσότεροι όμως δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες για μοναδικά πορτρέτα. Αν όμως θέλεις το αποτέλεσμα σου να είναι ωραίο διάβασε το παρακάτω άρθρο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις αυτό το φημισμένο είδος φωτογραφίας.


Φωτογράφος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Για να φωτογραφίσεις πορτρέτο χρειάζεσαι ένα πρόσωπο. Οκ αυτό το γνωρίζεις. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνεις το μοντέλο σου να αισθανθεί άνετα. Το πορτρέτο αποτυπώνει την ψυχολογία και οποιοδήποτε ανεπιθύμητο συναίσθημα θα φαίνεται, ο φακός τα βλέπει όλα. Μίλα με το μοντέλο σου, δώσε συμβουλές που θα το βοηθήσουν να σε βοηθήσει. Γενικά η κουβέντα ενισχύει την συνεργασία σας και το αποτέλεσμα θα αρέσει και στους δυο σας, και όχι μόνο. Το πιο όμορφο μοντέλο είναι αυτό που εμπιστεύεται τον φωτογράφο του.


Φωτογράφος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Πάντα να έχεις υπόψη το φόντο. Επέλεξε απλά και μονόχρωμα backgrounds, χωρίς μοτίβα και χρώματα που θα αποσπούν την προσοχή διότι το θέμα σου είναι το πρόσωπο που φωτογραφίζεις. Ένας μονόχρωμος τοίχος, ο γαλάζιος ουρανός ή ένα πράσινο λιβάδι πίσω από το μοντέλο σου είναι από τις καλύτερες επιλογές. Γενικά ότι έχει χρωματική ομοιομορφία μόνο καλό θα κάνει στις λήψεις σου. Σκέψου να φωτογραφίζεις ένα όμορφο πρόσωπο και από πίσω να υπάρχει ένα graffiti με πολλά χρώματα και σχέδια. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρχουν γραμμές ή όγκοι που να ξεφυτρώνουν από το κεφάλι του θέματος σου, π.χ. κολόνα της Δ.Ε.Η. ή κλαδιά δέντρων. Όχι, όχι και πάλι όχι. Ποτέ! Μπορείς όμως, αν θέλεις να δώσεις μια διαφορετική νότα στο πορτρέτο σου και να δοκιμάσεις background με επαναλαμβανόμενα μοτίβα π.χ. τοίχος με τουβλάκια.


Φωτογράφος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Φωτισμός. Μια παράμετρος που αν την σεβαστείς θα σε βοηθήσει σε οποιοδήποτε είδος φωτογραφίας. Έτσι λοιπόν και στα πορτρέτα δώσε προσοχή στο φως. Το έχουμε ξαναπεί πως οι καλύτερες ώρες φωτογράφισης είναι ή νωρίς το πρωί ή λίγο πριν την δύση. Αυτές τις ώρες της μέρας το φως θα τονίσει και θα «αγκαλιάσει» το οποιοδήποτε θέμα σου. Ποτέ μα ποτέ δεν τραβάμε πορτρέτα με τον φακό μας κόντρα στο φως. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα βγάλουμε πορτρέτο αλλά σιλουέτα, άλλο είδος φωτογραφίας. Τοποθετούμε το μοντέλο μας κόντρα στο φως για να τονιστούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κολακευτικά.
Θόλωσε το φόντο και τα πορτρέτα σου θα έχουν το ιδανικό βάθος και τα θέματα θα είναι αυτά που θα πρωταγωνιστούν. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Δοκίμασε να βγάλεις το μοντέλο σου με και χωρίς θόλωμα και θα λατρέψεις αυτήν την τεχνική.
Στα πορτρέτα η φωτογραφία αφορά το θέμα σου. Πλησίασε το μοντέλο και μην τραβάς όλη την γύρω περιοχή. Focus στο πρόσωπο και όχι στο φόντο από πίσω, στόχος το πρόσωπο να «διηγείται».
Δεν θέλεις να βγάλεις φωτογραφίες αστυνομικής ταυτότητας, γι’ αυτό μην φωτογραφίζεις το μοντέλο σου ανφάς. Ζήτησε να γυρίσει το σώμα του, διατηρώντας όμως αρμονική ισορροπία. Δεν θες να πετάγονται μύτες ή μεγάλα αυτιά από το πρόσωπο. Προσπάθησε να αναδείξεις τα δυνατά σημεία του μοντέλου σου και όχι τα αδύναμα καθοδηγώντας το και επιλέγοντας τις κατάλληλες οπτικές γωνίες.


Φωτογράφος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Σκέψου το ντύσιμο του μοντέλου σου. Τα μονόχρωμα ρούχα συνήθως βοηθάνε στο να βγει μια αρμονική και ωραία φωτογραφία, καθώς τα χρώματα και πάλι δεν τραβάνε την προσοχή. Το μαύρο ίσως είναι η καλύτερη επιλογή καθώς κολακεύει τους περισσότερους ανθρώπους. Συζήτησε με το μοντέλο σου τι θα ήθελε να φορά, γιατί αν φοράει κάτι που δεν του αρέσει αυτό θα φανεί. Το ντύσιμο είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζει με το όλο concept αλλιώς η φωτογραφία θα βγει αμήχανη και αδιάφορη τις περισσότερες φορές.
Ακολουθώντας τα παραπάνω και φυσικά πειραματίζοντας θα βρεις τον δικό σου τρόπο για φωτογραφίσεις πορτρέτων. Δούλεψε με τις τεχνικές αυτές και μετά μπορείς να βάζεις την προσωπική σου πινελιά σε κάθε λήψη.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ