Είναι πιθανό να έχει μεγάλη επιτυχία μια φωτογραφία που κάνει τον θεατή να περιεργάζεται και να αναρωτιέται. Οτιδήποτε κάνει τον θεατή να αναρωτιέται τι συμβαίνει ή δημιουργεί μια ψευδαίσθηση που ξεγελάει το μάτι, προσθέτει μια αίσθηση μυστηρίου που έχει ως αποτέλεσμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να κρατάει την προσοχή του θεατή. Κάτι τέτοιο εξιτάρει και ενθουσιάζει τον θεατή και εξάπτει το ενδιαφέρον του.
Όταν κάποιος φτιάχνει ένα έργο τέχνης, του δίνεται η ευκαιρία να απελευθερώσει την φαντασία που κρύβει μέσα του. «Αυτός ο τρόπος έκφρασης τον οδηγεί στην προσωπική ικανοποίηση και γενικότερα στην αλλαγή του ατόμου, καθώς έτσι ενισχύεται και η υγεία του ατόμου»(Malchiod, 2009: 22)
Οι φωτογραφίες βοηθούν ένα άτομο να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, ακόμα και να θυμηθεί σημαντικά περιστατικά που διαφορετικά είναι δύσκολο να εξηγηθούν με λόγια. «Η οπτική σκέψη είναι η ικανότητα μας να ομαδοποιούμε μέσω των εικόνων τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας για το πώς λειτουργεί ο κόσμος» (Malchiod,2009:28).
Αυτό συμβαίνει σε όλη την πορεία την ζωή μας, είτε είμαστε ξύπνιοι είτε κοιμόμαστε, καθώς μέσω του ονείρου σχηματίζουμε εικόνες. Μέσα από την εικόνα ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Έτσι βγαίνουν προς τα έξω αναπαριστώντας τες.

Κάποιες άσχημες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει το άτομο, με την βοήθεια της εικαστικής θεραπείας, τις φέρνει στο νου του με λιγότερο επώδυνο τρόπο. Με μια εικόνα είναι πιο εύκολο να εκφραστεί κάποιος από ότι με μια πρόταση ή λέξη. Μάλιστα για το άτομο που τα εκφράζει μέσα από την εικαστική τέχνη, του φαίνονται πρωτόγνωρα κάποια συναισθήματα τα οποία δεν γνώριζε πιο πριν ότι τα είχε (Malchiod, 2009).
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τους οποίους η φωτογραφία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας. Έχει πολλά οφέλη λόγω της ενσωμάτωσης στη ζωή μας. Είναι μια διαδικασία και ένα μέσο που έχουμε την δυνατότητα να ενσωματώνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Η απλή πράξη της δημιουργίας είναι σημαντική για να μας βοηθήσει ως ανθρώπους να νιώθουμε πληροί. Η φωτογραφία μας δίνει την δυνατότητα να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα και με ισχυρό συναισθηματικό αντίκτυπο.
Πηγές:
1) Malchiod,2009:22
2) Malchiod,2009:28
3) Malchiod,2009
Κείμενο: ΒΙΒΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
” Η ζωή μου χωρίς τη ζωγραφική.. είναι μισή ” – Συνέντευξη με τη ζωγράφο Ζάννα Αρτέμη