Η εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών – Πως φτάσαμε στις mirrorless;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ

Η πρώτη περιγραφή της λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής ανήκει στον Αριστοτέλη γύρω στο 350 π.Χ. Ενώ η πρώτη εκτυπωμένη φωτογραφία δημιουργήθηκε περίπου 2000 χρόνια μετά, το 1826 από τον Νιέπς. Είναι εντυπωσιακά μεγάλη η χρονική διαφορά των δύο ανακαλύψεων.

Η πρώτη φωτογραφική μηχανή χειρός εφευρέθηκε το 1888 από τον George Eastman ιδιοκτήτη μιας εταιρίας που κατασκεύαζε φωτογραφικά χαρτιά και πλάκες. Η ονομασία της ήταν Kodak. Ήταν τόσο εύκολη στη χρήσης της που ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορούσε να την χρησιμοποιήσει. Αυτή είναι η αρχή της χρήσης της φωτογραφικής μηχανής για προσωπική χρήση. Η ευκολία στη χρήση της και το μικρό της μέγεθος ήταν η αφορμή που οδήγησε πάρα πολλούς τολμηρούς και τολμηρές για την εποχή τους να χρησιμοποιήσουν την φωτογραφική μηχανή, να μάθουν την φωτογραφία και να συμβάλλουν στην εξέλιξη της τέχνης της φωτογραφίας.

Από εκεί και πέρα κατασκευάστηκαν πάρα πολλές διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές που η βασική αρχή τους ήταν ίδια. Φακός, διάφραγμα, φωτοφράκτης, φιλμ.

Το 1975 ένας ανήσυχος υπάλληλος της Kodak(ναι πάλι η Kodak) o Steve Sasson, δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Η κατασκευή της ήταν αρκετά περίπλοκη, ήταν ογκώδης και αντί για φιλμ χρησιμοποιούσε ένα φωτοευαίσθητο ηλεκτρονικό αισθητήρα. Η Kodak δεν άδραξε την ευκαιρία διότι πίστευε πως η ψηφιακή μηχανή θα μείωνε τις πωλήσεις φιλμ, κάτι στο οποίο βασιζόταν η  μακροχρόνια επιτυχία της.

Ο Steve Sasson δεν το έβαλε κάτω, συνεργάστηκε με τον Robert Hills και το 1989 κατασκεύασαν την πρώτη DSLR (Digital Single-Lens Reflex camera) η οποία έμοιαζε αρκετά με τις σημερινές αλλά και δανείστηκε πάρα πολλά από τις SLR (φωτογραφικές μηχανές με φιλμ) π.χ. την χρήση καθρέφτη για την αντανάκλαση(Reflex) του φωτός στο οφθαλμοσκόπιο μέσα από τον φωτογραφικό φακό της μηχανής.

Οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη των DSLR μηχανών. Μιας και η εξέλιξη αυτή είναι κοντά στο σήμερα οι περισσότεροι έχουμε δει DSLR μηχανή ή ακόμα και έχουμε χρησιμοποιήσει μα πολύ περισσότερο έχουμε δει το αποτέλεσμα τους.

Όχι, η εξέλιξη δεν σταμάτησε στις DLSR. Η εξέλιξη τους είναι οι Mirrorless φωτογραφικές μηχανές. Δηλαδή οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στις οποίες απουσιάζει ο καθρέφτης. Οι πρώτες mirrorless φωτογραφικές μηχανές(το 2008 δημιουργήθηκε η πρώτη mirrorless η Panasonic Lumix DMC-G1) δημιούργησαν έντονες αντιπαραθέσεις στους λάτρεις των DSLR και στους λάτρεις της εξέλιξης των φωτογραφικών μηχανών.

Αν και οι πρώτες mirrorless δεν κέρδισαν τους επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και δύσκολα μπήκαν στα σπίτια των ερασιτεχνών, από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας άρχισαν να κερδίζουν έδαφος.

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Πλέον οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν mirrorless στον στόλο τους όχι μόνο για τις ικανότητες τους στο βίντεο αλλά και για τις ικανότητες τους στην φωτογραφία. Δεν θα αναλύσω τα υπέρ και τα κατά των mirrorless έναντι των DSLR αν και λατρεύω το είδος (χρησιμοποιώ mirrorless από το 2014) χωρίς να υποτιμώ καθόλου τις DSLR, δεν θα μπω σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις θυμίζουν την έλευση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών έναντι των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών με φιλμ.

Τότε οι υποστηρικτές του φιλμ αντιστέκονταν στην νέα τεχνολογία θεωρώντας τους ψηφιακούς αισθητήρες ότι είναι κάτι υποδεέστερο και παροδικό. Άλλωστε δεν κάνει η μηχανή τον φωτογράφο αλλά ο φωτογράφος την μηχανή. Καλό είναι να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, άλλωστε ότι βολεύει τον καθένα…

 

Πηγή:

https://www.businessinsider.com/this-man-invented-the-digital-camera-in-1975-and-his-bosses-at-kodak-never-let-it-see-the-light-of-day-2015-8

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ