Η γοητεία και η τόλμη μιας bridge φωτογραφικής μηχανής..

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Η γνωστή κατηγορία των bridge φωτογραφικών μηχανών , όπου bridge ίσον γέφυρα και στην κυριολεξία η κατηγορία αποτελεί τον γεφυροποιό ανάμεσα στις compact μηχανές και τις DSLR συν mirrorles ή αν προτιμάτε την ερμηνεία πως γεφυρώνει μία ολόκληρη σειρά φακών σε ένα ενιαίο φωτογραφικό σύστημα.

Γνωστή κατηγορία από πολύ παλιά με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να αλλάξει φακούς, όμως σαν αντάλλαγμα του προσφέρει έναν ενσωματωμένο ζουμ φακό που καλύπτει ένα μεγάλο, έως τρομακτικά μεγάλο στην κυριολεξία, εύρος εστιακών αποστάσεων.
Στην bridge κατηγορία λοιπόν, ο ενσωματωμένος φακός μπορεί να ξεκινάει στο κατώτερο άκρο του, από τα 18mm εστιακού μήκους και να καταλήγει έως και τα 3000mm σε ένα από τα τελευταία μοντέλα γνωστής εταιρίας.

Πρακτικά λοιπόν έχετε στην διάθεσή σας όλους τους φακούς που μπορεί να χρειαστείτε, ενσωματωμένους χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε τίποτε άλλο. Μια λύση την οποία πολύς κόσμος μπορεί να βρει ελκυστική, έχοντας κατά νου, πως δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι άλλο φακό μπορεί να χρειάζεστε να τον αγοράσετε στην συνέχεια  να τον κουβαλάτε επιπλέον μέσα σε μια τσάντα και φυσικά όταν χρειάζεται να τον αλλάζετε πάνω στην μηχανή .
Μια bridge μηχανή, μπορεί να υποκαταστήσει όλες σας τις φωτογραφικές ανάγκες σε φακούς, ξεκινώντας από έναν ευρυγώνιο, έναν πενηντάρη, έναν 135αρη μέχρι και έναν πολύ μεγάλο τηλεφακό.
Μια τσάντα λοιπόν, μια φωτογραφική μηχανή και είστε έτοιμοι να βγάλετε φωτογραφίες μέχρι και το φεγγάρι κυριολεκτικά.

Στο δια ταύτα, όπως όλα τα φωτογραφικά συστήματα έτσι κι’ αυτό πρέπει να ψάξετε τα χαρακτηριστικά του ώστε να δείτε αν καλύπτει τις ανάγκες σας. Δεν τίθεται ζήτημα αν υπάρχουν συν και πλην, αλλά τι πρέπει να περιμένετε και τι όχι . Σε όλες μα όλες τις περιπτώσεις πρέπει να θυμάστε κι ακόμη περισσότερο να κατανοείτε, πως δεν υπάρχει ιδανικό φωτογραφικό σύστημα. Η ορθολογιστική προσέγγιση είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για σας. Θα είναι άστοχο λοιπόν να χαρακτηριστεί σαν πλην η διάρκεια της μπαταρίας σε ένα σύστημα που οι περισσότερες λειτουργίες του, όπως ο μηχανισμός προέκτασης του φακού, εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την μπαταρία σε αντίθεση με μια DSLR όπου οι απαιτήσεις σε ρεύμα είναι λιγότερες.

Η κατηγορία τεχνικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτε, διαθέτοντας από flip screen στην πλάτη, ηλεκτρονικό viewfinder, λήψη video 4Κ, αποτύπωση αρχείων σε raw format ή συνδυαστικά με jpeg, WiFi συνδεσιμότητα, οπτική σταθεροποίηση στα οπτικά, τελευταίας γενιάς επεξεργαστές κλπ. Το κυριότερο πλεονέκτημα φυσικά μιας bridge μηχανής είναι η δυνατότητα της να συνδυάζει μια ολόκληρη σειρά φακών, τους οποίους αν αγοράζαμε χωριστά θα έπρεπε να πληρώσουμε πολύ μα πολύ περισσότερα χρήματα. Ο τηλεφακός που συνήθως ενσωματώνει μια τέτοια μηχανή σας δίνει την δυνατότητα να τραβήξετε εικόνες από πραγματικά πολύ μεγάλη απόσταση. Δείγματα εικόνων από την κατηγορία υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες φωτογραφικού ενδιαφέροντος, όπως το Flickr κάτι που θα σας δώσει μία άποψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να βρείτε εύκολα εικόνες τραβηγμένες από τέτοιες μηχανές, αλλά και πολύ συγκεκριμένα μοντέλα εταιρειών. Επίσης θα βρείτε εύκολα reviews και παρουσιάσεις διαφόρων μοντέλων σε όλα τα κανάλια ενημέρωσης.

Μην αγνοήσετε λοιπόν να ρίξετε μια ματιά στα χαρακτηριστικά της κατηγορίας, αλλά και τον συσχετισμό τιμής, απόδοσης και φορητότητας συνολικά.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ