Ας μιλήσουμε για τους φακούς…

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ

Οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κιτ φακός της φωτογραφικής μας μηχανής (είτε είναι DSLR είτε Mirrorless) τις περισσότερες φορές δεν μας καλύπτει. Ο κιτ φακός συνήθως είναι ένας απλός φακός γενικής χρήσης και όχι κάποιος εξειδικευμένος φακός, με περιορισμένες δυνατότητες (δυσκολία φωτογράφισης με χαμηλό φωτισμό, χαμηλή ποιότητα φωτογραφιών κτλ).  Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι να ψαχνόμαστε για κάποιον ή κάποιους φακούς πιο εξειδικευμένους (fast lenses, prime lenses, super wide angle lenses, fisheye lenses) οι οποίοι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τους κιτ φακούς, ταιριάζουν στο στυλ μας και μας δίνουν την δυνατότητα για περισσότερο δημιουργικές φωτογραφίες.

Το να προσθέσουμε κάποιον επιπλέον φακό από τον κιτ φακό, στον εξοπλισμό μας, για αρκετούς από εμάς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μιλάω για το οικονομικό βάρος που έχει η αγορά ενός αξιόλογου φακού. Συνήθως οι φακοί στους οποίους αναφέρομαι κοστίζουν πάνω από την τιμή μιας μεσαίας φωτογραφικής μηχανής.

Λύση σε αυτό προσφέρουν οι τρίτοι κατασκευαστές φωτογραφικών φακών, όπως οι Sigma, Tamron, Samyang κτλ. Αυτοί οι κατασκευαστές κατασκευάζουν αξιόλογους φακούς σε χαμηλότερη τιμή από ότι η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία των φωτογραφικών μηχανών.

Κατασκευάζουν φακούς με την μοντούρα (lens mount) των γνωστότερων φωτογραφικών μηχανών (Canon, Nikon, Pentax, Sony, Fujifilm, Panasonic κτλ) αν και οι ίδιες εταιρείες δεν κατασκευάζουν φωτογραφικές μηχανές. Δηλαδή θα βρούμε φακούς π.χ. της Sigma που έχουν μοντουρα για Canon. Αυτοί οι φακοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε Canon φωτογραφικές μηχανές. Οι φακοί της Sigma με μοντούρα Pentax μόνο σε Pentax μηχανές κ.ο.κ..

Εντάξει έχεις τον κιτ φακό και αγοράζεις σε σχετικά καλή τιμή και έναν φακό μιας τρίτης κατασκευάστριας εταιρείας. Σε λίγο καιρό αντιλαμβάνεσαι ότι θες και άλλον φακό στον στόλο σου. Δεν θέλεις να περιορίσεις την δημιουργικότητα σου, αλλά έστω και ένας επιπλέον φωτογραφικός φακός σε βαραίνει οικονομικά.

Θα θυσιάσεις την αγάπη σου, την δημιουργικότητα σου;

Η πρόταση μου, η χρήση mirrorless φωτογραφικών μηχανών.

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Αυτό που θέλω να αναφέρω και θα επιμείνω σε αυτό, είναι ότι οι mirrorless λόγω της απουσίας καθρέφτη, έχουν μικρή εστιακή απόσταση (FFD-Flange Focal Distance) και αυτό είναι ένα ατού στην χρήση φωτογραφικών φακών διαφορετικής μοντούρας από τον κατασκευαστή τους, με την χρήση ανταπτόρων. Δηλαδή με την χρήση αντάπτορα σε π.χ. μια Sony μπορείς να χρησιμοποιήσεις φακούς με μοντούρα Canon, Nikon, Pentax, Fujifilm κτλ. Πλέον κατασκευαστές όπως η Fotodiox κατασκευάζουν αντάπτορες οι οποίοι έχουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να μην χάσεις καμία λειτουργία του φακού, όπως το autofocus και η ρύθμιση του διαφράγματος μέσα από το σώμα της μηχανής. Αυτοί βέβαια κοστίζουν παραπάνω.

Η χρήση  όμως αναλογικών φωτογραφικών φακών με αντάπτορα είναι πολύ φθηνότερη μιας και οι αναλογικοί φακοί (vintage lenses) δεν έχουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες, δεν παρέχουν autofocus, λειτουργίες που ανεβάζουν το κόστος κατασκευής, αλλά και η χρήση του διαφράγματος γίνεται χειροκίνητα με το δαχτυλίδι που βρίσκεται πάνω στο φακό. Οι mirrorless βέβαια έχουν την λειτουργία focus peaking, για να μπορείς πάντα να εστιάσεις χειροκίνητα.

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Μια καλή και φθηνή λύση είναι η χρήση αντάπτορα σε mirrorless μηχανή και η αγορά vintage φωτογραφικών φακών. Νομίζω ότι υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα χρήσης vintage φακών σε DSLR λόγο του καθρέφτη, η εστιακή απόσταση (FFD) είναι ήδη μεγάλη.  Αναφέραμε ήδη τους ηλεκτρονικούς αντάπτορες, που δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις φακούς διαφορετικής μοντούρας που είναι πλήρως ηλεκτρονικοί, έχουν autofocus και χειρίζεσαι το διάφραγμα από το σώμα της μηχανής. Κάποιες εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή ανταπτόρων έχουν καταφέρει να περάσουν μέσα στον αντάπτορα ηλεκτρονικούς αισθητήρες που επικοινωνούν με το σώμα της μηχανής και να υπάρχει λειτουργία autofocus και σε έναν vintage φακό.

Δηλαδή σε έναν  απλό αναλογικό φακό δίνεται η δυνατότητα να κουμπώσει σε μια mirrorless και να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόματη εστίαση, autofocus, με την χρήση του κατάλληλου αντάπτορα. Αυτό σίγουρα δεν μπορούσαν να το φανταστούν οι κατασκευαστές του όταν τον κατασκεύαζαν δεκαετίες πριν.

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Οι αναλογικοί φακοί(vintage lenses) των παλαιών SLR μηχανών αν και δεν έχουν τις ηλεκτρονικές ευκολίες ενός σύγχρονου φακού (autofocus, ηλεκτρονική χρήση διαφράγματος) έχουν διαφορετικό γυαλί, το οποίο είναι πραγματικό γυαλί και όχι πλαστικό, άρα και παρέχουν διαφορετική “ματιά”. Τα πράγματα φαίνονται όντως διαφορετικά, έχουν άλλη αισθητική ειδικά το bokeh, έχουν άλλη απεικόνιση χρωμάτων αλλά το κυριότερο είναι φθηνοί, θα έλεγα έχουν value for money. Οι τιμές των vintage φακών στην Ελλάδα ξεκινούν από 40€ και αναλόγως την εστιακή απόσταση και την κατάσταση του φακού(προφανώς είναι μεταχειρισμένοι). Συνήθως οι τιμές τους είναι κάτω από 100€ εκτός κάποιων εξειδικευμένων περιπτώσεων. Αναφέρομαι πάντα σε λειτουργικούς φακούς χωρίς πρόβλημα χρήσης. Στο εξωτερικό είναι φθηνότεροι. Μια ματιά στο e-bay Αγγλίας ή Γερμανίας θα σας πείσει. Αν δεν βαριέσαι να είσαι full manual φωτογράφος, αξίζει τον τρόπο.

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Σωτηρέλης

 

Θα με χαρακτήριζα full manual χρήστη και μπορώ να πω ότι δεν βαριέμαι να κάνω focus  με το χέρι, ούτε να ρυθμίζω το διάφραγμα χειροκίνητα, γιατί με αποζημιώνει το  αποτέλεσμα, η φωτογραφία. Άλλωστε αυτό δεν είναι το ζητούμενο, η φωτογραφία;

Εκτός και αν σου αρέσει να φωτογραφίζεις σπορ που εκεί το autofocus της μηχανής και του φακού είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητο εκτός και αν έχεις την εμπειρία…

 

Σχετικά άρθρα για τη χρήση αντάπτορα:

Lens adapters – how to use old lenses on new cameras

Introduction to Lens Mounts and Lens Adapters

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ