Τα απαραίτητα φίλτρα της ψηφιακής φωτογραφίας…

Γράφει η ΜΑΡΙΕΛΑ ΜΕΝΤΙΖΗ

Ανάμεσα στα αξεσουάρ που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος μέσα στην τσάντα του είναι και τα φίλτρα. Με τα κατάλληλα φίλτρα οι φωτογραφίες μας μπορούν να γίνουν διαφορετικές, ενδιαφέρουσες και “σωστότερες” ακόμα και χωρίς επεξεργασία.

Εξαιτίας των προγραμμάτων επεξεργασίας, πολλά φίλτρα τείνουν πλέον να καταργηθούν, όπως τα χρωματιστά φίλτρα διαβαθμισμένης φωτεινότητας και πυκνότητας ή τα έγχρωμα φίλτρα για ασπρόμαυρη φωτογραφία. Επίσης μέσω των προγραμμάτων επεξεργασίας μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα φίλτρων που προσφέρουν secial effects ή μασκών που τοποθετούνται πάνω στον φακό και επηρεάζουν τις φωτεινές περιοχές του μπόκε.

Τα φωτογραφικά φίλτρα είναι είτε στρόγγυλα αυτόνομα και βιδώνουν απευθείας πάνω στο φακό, με την προϋπόθεση όμως ότι η διάμετρος του πρέπει να είναι ίδια με αυτή του φακού, είτε τετράγωνα πλαστικά τα οποία τοποθετούνται σε έναν φορέα ο οποίος προσαρμόζεται πάνω στον φακό.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα απαραίτητα φίλτρα που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος της ψηφιακής εποχής.

 

  • ΦΙΛΤΡΑ UV (Ultra Violet)

Το πρώτο και βασικότερο φίλτρο που πρέπει να είναι πάντα, μα πάντα κουμπωμένο πάνω στο φακό μας είναι το φίλτρο UV. Το φίλτρο αυτό προσφέρει προστασία στο φακό από γρατζουνιές, χτυπήματα και σπασίματα. Είναι άχρωμο και δεν επηρεάζει τη φωτογραφία. Το μόνο που κάνει εκτός από την προστασία είναι να κόβει την υπεριώδη ακτινοβολία που δεν είναι ορατή με το γυμνό μάτι και προκαλεί μια ελαφριά θολούρα.

 

  • ΠΟΛΩΤΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ CPL

Τα πολωτικά φίλτρα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τα Linear Polarizer που χρησιμοποιούνται στις manual focus μηχανές και τα Circular Polarizer για τις auto focus μηχανές. Το αποτέλεσμα που μας δίνουν αυτά τα φίλτρα δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανένα πρόγραμμα επεξεργασίας καθώς μειώνουν τις ενοχλητικές αντανακλάσεις και γυαλάδες που δημιουργούνται πχ πάνω σε νερά ή γυάλινες επιφάνειες. Επίσης τα πολωτικά φίλτρα αυξάνουν την αντίθεση και τον κορεσμό, γεγονός που τα κάνει εξαιρετικά απαραίτητα κυρίως για όσους ασχολούνται με την φωτογραφία τοπίου.

 

  • ΦΙΛΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑΣ ND (Neutral Density)

Τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας ND είναι γκρίζα φίλτρα που κόβουν φως και επιτρέπουν την χρήση αργών ταχυτήτων ή φωτεινών διαφραγμάτων σε έντονες φωτιστικές συνθήκες. Υπάρχουν σε διαφορετικές πυκνότητες και έτσι το ND2  κόβει 1 stop, το ND4 κόβει 2 stop, το ND8 κόβει 3 stop κλπ. Το μεγαλύτερο είναι το ND1000 που κόβει 10 stop. Πλέον κυκλοφορούν και ND φίλτρα μεταβλητής πυκνότητας.

 

  • ΦΙΛΤΡΑ CLOSE-UP

Τα φίλτρα close-up δεν είναι τίποτα άλλο από μεγεθυντικοί φακοί οι οποίοι μας επιτρέπουν να εστιάζουμε από πιο κοντά. Είναι διαβαθμισμένα με βαθμούς μεγέθυνσης (+1, +2, +3 … +10) και αποτελούν μια πολύ φθηνή λύση για macro δίνοντας όμως μέτρια ποιότητα εικόνας.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ