,

“Less is more.” – Αρχιτεκτονική Φωτογραφία

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

Καλώς ορίσατε σε ακόμη ένα άρθρο. Σήμερα θα δούμε μια πιο διαφορετική πλευρά της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας, λίγο πιο καλλιτεχνική.

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

 

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

Μα ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό, τι ονομάζουμε “Αρχιτεκτονική Φωτογραφία”; Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε. Αυτό το είδος φωτογραφίας το συναντάμε περισσότερο στα ταξίδια μας, όπου ως τουρίστες σε μια ξένη χώρα θέλουμε να απαθανατίσουμε κάποιο εντυπωσιακό κτήριο που μας έκανε τρομερή εντύπωση η αρχιτεκτονική του, όπως τον Ναό του Λωτού (Νέο Δελχί, Ινδία), το Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Παρίσι, Γαλλία) ή Το σπίτι πιάνο (Κίνα) κ.α. Για να ενταχθεί λοιπόν μια φωτογραφία σε αυτό το είδος, όπως όλοι καταλαβαίνουμε η ένταξη μίας ( ή περισσότερες) αρχιτεκτονικής δομής είναι απαραίτητη.

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

Αν χωρίζαμε σε δύο κατηγορίες αυτό το είδος φωτογραφίας αυτές θα ήταν η μοντέρνα και η κλασσική αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια βάση την θεματικής που έχουμε επιλέξει θα μπορούσαμε να διευρύνουμε τον χαρακτηρισμό μιας αρχιτεκτονικής φωτογραφίας, εάν έχει συνολικό πλάνο ή μια δομική λεπτομέρεια ή μια πιο αφηρημένη σκηνή.

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

Όμως όλα είναι θέμα καλού timing. Για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε μια αρχιτεκτονική φωτογραφία, εκτός από τον εξοπλισμό μας πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και σε ότι περιβάλει τον θέμα μας. Όπως το φως – ο καιρός, τα δέντρα που μπορεί να υπάρχουν τριγύρω και σκιές που μπορεί να δημιουργούν, η γωνία – απόσταση λήψεις, η ύπαρξη νερού (θάλασσα, λίμνη κ.α.), το υλικό που είναι κατασκευασμένο το θέμα μας (μάρμαρο, γυαλί κ.α.) είναι παράμετροι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

“Less is more.” – Mies van der Rohe

Είχε πει κάποτε ο Γερμανός-γεννημένος Αμερικανός αρχιτέκτονας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην φωτογραφία. Ένα κτήριο δείχνει πιο εντυπωσιακό όταν απεικονίζονται οι λεπτομέρειες του, γιατί έτσι καταλαβαίνεις την μοναδικότητά του και πως δεν μοιάζει με όσα έχεις δει μέχρι εκείνη την στιγμή. Είναι σχεδόν αδύνατο ο άνθρωπος να φτιάξει το ίδιο έργο δύο φορές, πάντα θα υπάρχει έστω και μια μικρή λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά.

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

Υπάρχουν σίγουρα πάρα πολύ φωτογράφοι που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική φωτογραφία όμως θα ήθελα να σας προτείνω να μελετήσετε τέσσερις συγκεκριμένους.

1. Josef Koudelka _ “I never stay in one country more than three months. Why? Because I was interested in seeing, and if I stay longer I become blind.”
2. Lucien Hervé _ “The Photographer with the Soul of an Architect”
3. Hélène Binet _ “I think photography is about celebrating an instant. When I go to work it is like a performance.”
4. Iwan Baan _ “All of his buildings have a personality.”

Φωτογραφία © Άλμα Κόρα

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος ακόμη ενός άρθρου. Ευελπιστώ πως σας βοήθησα να δείτε και μια άλλη, διαφορετική πλευρά της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας. Εάν βρήκατε ενδιαφέρον το σημερινό μας άρθρο, μην διστάσετε να πατήσετε στο τέλος το κουμπάκι “LIKE” και να μας επισκεφθείτε και στην σελίδα μας στο Facebook βλέποντας και παλαιότερα μας άρθρα, σχολιάζοντας ή ακόμα μπορείτε να μας προτείνετε τι θα σας άρεσε να διαβάσετε στην συνέχεια.

Ως την επόμενη μας συνάντηση, καλές Λήψεις!

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ