,

Γιοχάνες Βερμέερ: Αφιερωμένο στο μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο το σημερινό Google Doodle

Το σημερινό Google Doodle τιμά τον Ολλανδό ζωγράφο Johannes Vermeer, έναν μπαρόκ καλλιτέχνη που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους που έβγαλε η χώρα του.

Σαν σήμερα το 1995 άνοιξε στην Ουάσινγκτον, στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, μια έκθεση στην οποία δέσποζαν 21 από τα 35 έργα του που υπάρχουν.

Ο Γιοχάνες Βερμέερ γεννήθηκε στο Delft της Ολλανδίας στην κορύφωση της χρυσής εποχής των Ολλανδών το 1632. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την ζωή σε νεαρή ηλικία, οι ιστορικοί εικάζουν, με βάση τα πρώτα του έργα με θέμα την μυθολογία πως ξεκίνησε ως ιστορικός ζωγράφος.

Μέχρι το 1650 ο Βερμέερ είχε ξεκινήσει να ζωγραφίζει διακριτικά φωτισμένους εσωτερικούς χώρους με περίπλοκους συμβολισμούς, ένα στυλ που διακρίνεται από τα παραδοσιακά ολλανδικά μοτίβα το οποίο έγινε το χαρακτηριστικό του. Αιχμαλώτισε κοινές εικόνες με εξαίσιες λεπτομέρειες, δημιουργώντας αριστουργήματα όπως το «The Girl with the Pearl Earring» (1665) που εκτίθεται επί του παρόντος στο μουσείο Mauritshuis στη Χάγη, στην Ολλανδία.

Οι καλλιτεχνικές τεχνικές που χρησιμοποίησε ο Βερμέερ είναι ακόμη προς συζήτηση. Μερικοί ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι απαθανάτιζε εικόνες οι οποίες προβλήθηκαν μέσα από μια κάμερα obscura (προκάτοχος της φωτογραφικής μηχανής), αλλά χωρίς φυσικά στοιχεία για να αποδείξουν αυτούς τους ισχυρισμούς, οι ειδικοί του δεν έχουν πειστεί.

Στα αριστερά του Doodle, το έργο τέχνης που βλέπουμε είναι «Η αλληγορία της ζωγραφικής» (1666-1668) και στη μέση, «Γυναίκα που γράφει ένα γράμμα, με την υπηρέτρια της» (1670-1671). Το 1979, μια ακτινογραφία αποκάλυψε έναν κρυμμένο Έρωτα στο «Κορίτσι που διαβάζει ένα γράμμα σε ανοιχτό παράθυρο» (1657-1659) του Βερμέερ, που βλέπουμε στα δεξιά του Doodle.

Οι ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν τον καμβά το 2017, προσδιορίζοντας ότι ο Έρως καλύφθηκε από άλλο ζωγράφο. Το 2021, με γερμανική πρωτοβουλία αποκαταστάθηκε πλήρως ο πίνακας. Αυτές οι προσπάθειες είναι μερικές μόνο από τις πολλές προσπάθειες απομυθοποίησης του Βερμέερ και μερικών από τα πολυτιμότερα έργα τέχνης στον κόσμο, που άφησε πίσω του.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ