Η ψυχολογία των χρωμάτων – Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα…

Γράφει η ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Το χρώμα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της φωτογραφίας. Εκφράζει και προκαλεί συναισθήματα, τραβάει την προσοχή και επηρεάζει τη διάθεσή μας. Πολλές φορές βλέπουμε εικόνες με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων, οι οποίοι μπορεί να προκαλούν αντιθέσεις ή αρμονία και μας δημιουργούν ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις. Παρακάτω, θα δούμε μερικά χρώματα και τους αντικειμενικά παραδεκτούς συμβολισμούς τους.

  • Το μαύρο χρώμα σε πολλές χώρες είναι συνδεδεμένο με το θάνατο. Συμβολίζει το τραγικό, το κακό, τη θλίψη, το πένθος, τη σοβαρότητα και τη μοναχικότητα.
  • Το λευκό συμβολίζει την απλότητα, την αθωότητα, τη λάμψη, την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια, και την τιμιότητα.
  • Το κόκκινο είναι χρώμα που διεγείρει έντονα τις αισθήσεις. Αποπνέει ένταση, πάθος, ερωτισμό, εκφράζει την αγάπη, αλλά και τον κίνδυνο, τον πόλεμο, τον αγώνα και την επαναστατικότητα. Προσελκύει την προσοχή ανεξάρτητα από το αν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ή όχι στην εικόνα μας.
  • Το μπλε είναι χρώμα συνδεδεμένο άρρηκτα με τον ουρανό και τη θάλασσα. Είναι εκπρόσωπο της ηρεμίας, της γαλήνης και της λογικής. Κυρίως στους πιο ανοιχτούς τόνους του εκφράζει μελαγχολία και ψυχρότητα, αλλά συμβολίζει και τα όνειρα.
  • Το πράσινο υπάρχει έντονα στη φύση και είναι συνδεδεμένο με την υγιή βλάστηση. Κατά συνέπεια, συμβολίζει την ελπίδα, την ωριμότητα, τη γονιμότητα, την ανάπτυξη και την υγεία.
  • Το κίτρινο είναι ζωηρό χρώμα, φωτεινό και ζεστό. Συσχετίζεται με την χαρά, την ευτυχία, τη δημιουργία και τη ζωντάνια. Μερικές φορές όμως, μπορεί να δηλώνει ζήλια και φθόνο.
  • Το μοβ συμβολίζει την ευγένεια, το σεβασμό και το κύρος και είναι συνδεδεμένο με τα πλούτη. Στις πιο σκούρες αποχρώσεις του συμβολίζει τον πόνο και τη μελαγχολία.
  • Το καφέ είναι ζεστό, φυσικό χρώμα και συμβολίζει την τρυφερότητα, τη σταθερότητα και την αφοσίωση. Εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Φυσικά, η ψυχολογία των χρωμάτων δεν αποτελεί βασικό παράγοντα μόνο της φωτογραφίας, αλλά και όλων των οπτικών τεχνών. Τέλος, τα χρωματικά οπτικά ερεθίσματα βρίσκονται παντού γύρω μας και στη καθημερινότητά μας και η ερμηνεία τους επηρεάζεται από τον εκάστοτε πολιτισμό.

 

Πηγές:

Home

www.aspromavro.net/

Το νέο βιβλίο του φωτογράφου- John Hedgecoe.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ