Φωτογραφία & καραντίνα : Κι εδώ τι κάνουμε;

Γράφει η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Αγαπητέ αναγνώστη,  είτε τυχαίνει να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος είτε βαδίζεις στον δρόμο της ερασιτεχνίας, σίγουρα μέσα στους πρωτόγνωρους για όλους μας καιρούς του εγκλεισμού θα έχεις βιώσει κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι πως η έμπνευσή σου σε εγκαταλείπει. Έρχομαι εδώ να προσθέσω πως δεν αποτελώ εξαίρεση, και δεν ήταν λίγες οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να κοιτάζει πότε στον φακό, και πότε έξω από το παράθυρο του διαμερίσματός μου, ψάχνοντας μία ιδέα που θα άλλαζε τα περιοριστικά δεδομένα για τα οποία η καραντίνα είναι πολύ συχνά ένοχη. Πράγματι, ένα τέτοιο ταξίδι αναζήτησης μπορεί όχι λίγες φορές να φαντάζει δύσκολο, και ειδικά εάν αναλογιστούμε το πόσο διαφορετικά βιώνει και αποδέχεται ο καθένας από εμάς τη νέα πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, στο όνομα της τέχνης αυτής που ονομάζουμε φωτογραφία, θα μπορούμε πάντοτε, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να βρίσκουμε καταφύγιο,  και ιδού μερικοί από τους τρόπους να το καταφέρεις. Διάλεξε όποιον σε εμπνέει!

  1. Η πραγματικότητα ως το νέο concept

Ίσως οι εμφανείς φωτογραφικές επιλογές να έχουν αισθητά περιοριστεί κάτω από τα νέα μέτρα υγείας, αλλά η νέα εποχή που διανύουμε μπορεί, νοητά, να δημιουργήσει άλλες τόσες.  Ξεκινώντας με την άδεια πόλη, που όσο μουντή και κρύα φαίνεται με την πρώτη ματιά, τόσο κρύβει νέες ευκαιρίες δημιουργίας και αυτοσχεδιασμού εάν την παρατηρήσεις περισσότερο. Μία από αυτές θα μπορούσε να βασίζεται  στην εστίαση στην αρχιτεκτονική των κτηρίων.

Έπειτα, το στοιχείο της αντίθεσης που απαντά στο ίδιο σημείο,      ανάμεσα στις ώρες επιτρεπόμενης κυκλοφορίας και στις ώρες της μη επιτρεπόμενης, είναι ένα στοιχείο που αξίζει να απεικονιστεί με πολλούς τρόπους. Αποτελεί αναμφισβήτητα, χαρακτηριστικό της κοινής μας επικαιρότητας, και είναι μία από τις εικόνες που μιλάνε από μόνες τους, με λόγια που έρχεται ο θεατής σε θέση να ακούσει μόνο εάν αφήσει τη φωτογραφία να τον οδηγήσει. Ακόμα, θα ήταν αδιανόητο να παραλείψουμε τις ασφαλείς εξορμήσεις στη φύση, ή εάν ζεις στην πόλη, στο κοντινότερο πάρκο. Τα φυσικά τοπία ποτέ δεν αποτυγχάνουν να σου χαρίσουν μοναδικές λήψεις, ανεξαρτήτως καραντίνας!

Φωτογραφία: Βασιλική Ευθυμίου
  1. Στροφή προς τα μέσα

Όταν η επιλογή του έξω κόσμου δεν υπάρχει ή είναι εξαιρετικά δύσκολη,  κανένας φωτογράφος δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, καθώς ακόμη και διάφορα απλά, καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι είναι εφικτό να αποτελέσουν πηγή εξαιρετικών λήψεων. Πράγματι, μια κρεμασμένη σακούλα, ένα ξεχασμένο καλάθι με φρούτα, ή μια τσαλακωμένη από τον άνεμο κουρτίνα, μπορούν να έχουν περισσότερο φωτογραφικό ενδιαφέρον από όσο δείχνουν. Με την τεχνική της εστίασης σε ένα μόνο αντικείμενο τη φορά, η κάθε φωτογραφία έχει τη δυναμική να μοιάσει, με τη συνοδεία του κατάλληλου concept, σε έργο τέχνης. Εάν τυχαίνει να έχεις κατοικίδιο, τότε το παιχνίδι της φωτογραφίας εν μέσω καραντίνας αναβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό, με δύο ακόμα βασικές επιλογές. Η πρώτη είναι, – αν και η συγκεκριμένη εστιάζει περισσότερο στα αγαπημένα σκυλάκια- η πηγή ζωντάνιας που προσφέρουν οι καθημερινοί περίπατοι με τον τετράποδο φίλο ή φίλους. Η κάθε περιπέτεια από αυτές επιφυλάσσει ευχάριστες στιγμές που σχεδόν απαιτούν να αποθανατιστούν στον φακό. Μέσα στο σπίτι, και εδώ αναφέρομαι επιπλέον σε κάθε είδους κατοικίδιο, οι πιθανότητες να πετύχεις χαρούμενες φωτογραφίες αποτυπώνοντας την ευχάριστη φύση και συντροφιά τους είναι άπειρες. Το γεγονός ότι καλούμαστε να εξασκήσουμε την τέχνη της φωτογραφίας μέσα σε πλαίσια που καθορίζουν σε έναν μεγάλο βαθμό τα χρονικά όρια,  τα μέρη που μπορούμε να επισκεφτούμε, και το εύρος των πηγών έμπνευσης,  δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ποιότητα της τέχνης αυτής δεν έχει επιλογή παρά να υποβαθμιστεί. Κάθε άλλο, με μόνα όπλα τη φαντασία, τη θέληση και μία κάμερα, μπορούμε να μετατρέψουμε σε λαμπερή πρωτοτυπία ακόμη και τις πιο μουντές και μοναχικές μέρες της φετινής καραντίνας.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ