Συνέντευξη με την εικαστικό Σίσσυ Μιχαλοπούλου – “Είμαι εν ολίγοις, υπέρ του να κυνηγάς τα όνειρά σου, γιατί είναι μια εποχή ανοιχτή στα πάντα”

Συνέντευξη: Μαριέλα Αλεποπούλου Μεντίζη

Επιμέλεια: Άλμα Κόρα

 

“Painting is just another way of keeping a diary.”
― Pablo Picasso

 

Σήμερα έχουμε την τιμή να σας συστήσουμε έναν πολύ αγαπημένο καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο που μόνο και απ’ τον λόγο του δείχνει τον δυναμισμό και την αγάπη για αυτό που κάνει. Οι πίνακές της σε μαγεύουν και κατά κάποιον τρόπο σε κάνουν να ταυτιστείς μαζί τους.

Μιλάμε για την εικαστικό Σίσσυ Μιχαλοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή είχε πάντα στην τσάντα της χαρτί, χάρακα, μολύβι και όλο κάτι σχεδίαζε. Δούλεψε επί σειρά ετών στον τραπεζικό τομέα, αλλά τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανήσυχη καλλιτεχνική της φύση: Παράλληλα με την εργασία της αλλά και έπειτα από αυτή, σπούδασε σχέδιο μόδας, Graphic και Interior Design, με ειδίκευση στο Μιλάνο πάνω στις βενετσιάνικες και φλωρεντιανές τεχνικές παλαίωσης. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε γκαλερί και art shops σε Αθήνα και Μιλάνο, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη, δημιουργώντας για το πωλητήριό του έργα από γυαλί. Λατρεύει τα χρώματα, τους αναπάντεχους συνδυασμούς που προσφέρουν αβίαστα αρμονία, αλλά και τα ταξίδια που διεύρυναν την οπτική της και τις επέτρεπαν να παρατηρεί και να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα. Από το 2020, όταν και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, είναι η Head Designer και CEO της “Oribu Arts”.

 

To ατελιέ της Σίσσυς Μιχαλοπούλου

 

Όσο παρακολουθώ τη δουλειά σας άλλο τόσο μαγεμένη αισθάνομαι. Κάθε έργο σας μας κάνει να αισθανόμαστε και ένα καινούργιο διαφορετικό συναίσθημα. Από που αντλείτε την έμπνευσή σας?

Χαίρομαι που το λέτε αυτό γιατί πράγματι δεν μπορώ να επαναληφθώ. Το θέμα κάθε πίνακα που φτιάχνω είναι μοναδικό. Εννοείται ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιώ παραμένουν ίδιες, γιατί είναι αυτές που καθορίζουν άλλωστε την προσωπική μου ταυτότητα, αλλά τα θέματα είναι εντελώς διαφορετικά. Έχω τόσες σκέψεις στο μυαλό μου και τόσες συνθέσεις που υπάρχει ανεξάντλητη αποθήκη ιδεών. Νομίζω ότι σας κάλυψα στην ερώτηση περί εμπνεύσεως!.  (ΓΕΛΙΑ)

 

Τι σας κέρδισε στη τέχνη της ζωγραφικής;

Η ζωγραφική ως ζωγραφική αυτή καθαυτή, δεν με εκφράζει απόλυτα. Γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου ζωγράφο. Θα με ονόμαζα εικαστικό, δημιουργό ή “συνθέτρια τεχνών”.

Μου αρέσει να αναμιγνύω τις τέχνες που έχω διδαχθεί, σε συνδυασμό με την προσωπική μου έμπνευση και ματιά, ώστε να βγει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στους πίνακες που δημιουργώ, για να φορεθούν.

 

Africa © Σίσσυ Μιχαλοπούλου

 

Σας αρέσουν οι προκλήσεις ή σας αγχώνουν;

Δεν με αγχώνει τίπoτα. Ως άτομο θεωρώ ότι είμαι ήρεμη και ψύχραιμη. Θα με χαρακτήριζα ως ήρεμη δύναμη. Μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις και να γίνομαι καλύτερη σε ό,τι κάνω.

 

Πιστεύετε πως κάποιος γεννιέται ή γίνεται καλλιτέχνης; Άραγε η εμπειρία παίζει κάποιον ρόλο;

Η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο που θέτει κάποιος στη ζωή του, για να επιτύχει σε αυτό που αγαπάει πάρα πολύ, αναμφισβήτητα φέρνει πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει και για τις τέχνες.  Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά. Το άτομο που έχει το ταλέντο, αν το αξιοποιήσει σωστά, θα κάνει μεγάλη διαφορά, συγκριτικά με αυτό που δεν το έχει και απλά έχει δουλέψει πολύ σκληρά γιατί το αγαπά. Είναι σαν το χάρισμα της μοίρας που έχεις πάρει,  όπως στα παιδικά παραμύθια από τις νεράιδες, που σου δίνουν απλόχερα ένα δώρο ζωής.

 

Blue Angel © Σίσσυ Μιχαλοπούλου

 

Ποιο άραγε είναι το μέλλον της τέχνης;

Δύσκολο ερώτημα αν αναλογισθεί κανείς ότι υπάρχουν ήδη  ρομπότ  “καλλιτέχνες”,   που παράγουν με απίστευτη ταχύτητα και συνδυασμούς “έργα τέχνης”.  Θεωρώ ότι αυτό που θα καθορίσει και θα πρέπει να καθορίζει την όποια μορφή τέχνης στο μέλλον, και που εκφράζεται πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, θα πρέπει να προέρχεται από τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που βγάζει και καταθέτει την ΨΥΧΗ  του όταν παράγει τέχνη.  Η τέχνη θα πρέπει να παραμείνει απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα  μέσα στα ανθρώπινα πλαίσια.

 

Αγαπημένος ζωγράφος και πίνακας;

Μου αρέσουν πολλοί/ες  ζωγράφοι και για διαφορετικούς λόγους. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ή κάποια. Ίσως επειδή μου αρέσουν τα πάντα και απλά παρατηρώ τις τεχνικές τους και επεξεργάζομαι το συναίσθημα που μου προκαλούν. Η ψυχή μου εισπράττει από τον κάθε πίνακα κάτι διαφορετικό. Αυτό μου αρκεί!

 

Galaxy © Σίσσυ Μιχαλοπούλου

 

Σε ποιο κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας;

Δεν μπορώ να τα εντάξω επ’ ακριβώς κάπου. Θα έλεγα ότι διέπονται από σουρεαλιστικά στοιχεία.

 

Πώς θα ήταν ένας ασπρόμαυρος πίνακας ζωγραφικής αν τον ζωγραφίζατε τώρα;

Αγαπώ πολύ τα χρώματα και τις “εκρήξεις” που προκαλούν στις αισθήσεις.  Δεν νομίζω ότι θα έφτιαχνα ποτέ έναν πίνακα ασπρόμαυρο για να τον φορέσεις σε μετάξι!  Προς το παρόν με απωθεί. Στο μέλλον δεν ξέρω.

 

True Colors © Σίσσυ Μιχαλοπούλου

 

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που αγαπούν τις τέχνες μα διστάζουν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο;

Γνωρίζω ότι αυτός ο χώρος είναι αρκετά δύσκολος για να επιβιώσεις ακόμη και με πολύ ταλέντο. Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδος.

Το εσωτερικό κοινό της είναι σε μεγάλο βαθμό καλλιεργημένο και ευαισθητοποιημένο από επιλογή,  αλλά και επίκτητα, λόγω πληθώρας πληροφοριών σε νέα  πράγματα όσον αφορά τις τέχνες.  Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Επίσης, η τεράστια προβολή μέσω των ηλεκτρονικών μέσων είναι πολύ σημαντική βοήθεια.

Είμαι ε’ν ολίγοις, υπέρ του να κυνηγάς τα όνειρά σου, γιατί είναι μια εποχή ανοιχτή στα πάντα.

Αυτό όμως, που πρέπει να προσέξει ο/η  κάθε νέος/α   επίδοξος/η  καλλιτέχνης/καλλιτέχνιδα,  είναι αν υπάρχει το υπόβαθρο για να υποστηρίξει το εγχείρημά του σε πραγματικές διαστάσεις. Που θα περιλαμβάνει, αρχικά μία νέα ιδέα, κάτι διαφορετικό και κατά δεύτερον,  οργανωμένο πλάνο στην σκέψη και σε επιχειρηματικό επίπεδο,  ώστε να γίνει βιώσιμο.

 

Ποιά είναι τα σχεδιά σας για το μέλλον;

Να συνεχίσω να εργάζομαι δημιουργικά και η εταιρεία μου  ORIBU ARTS/ art into clothing  να γίνει ευρέως γνωστή εντός και εκτός Ελλάδος μέσω του e-shop μας,  προσφέροντας τα ιδιαίτερα σχεδιαστικά και με υψηλή ποιότητα,  μεταξωτά καφτάνια / αξεσουάρ σε γυναίκες και άνδρες, που αγαπούν την μοναδικότητα και την αισθητική. Τα σχέδια αυτών προέρχονται από τους πίνακες ζωγραφικής που δημιουργώ, ειδικά για να φορεθούν.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ