Οι φωτογραφίες της εβδομάδας – Συνέντευξη με την Ανατολή Γεωργία Πάλλα

Ανατολή-Γεωργία Πάλλα_Φωτογράφος Παναγιώτης Ευδαίμων

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

“The eye should learn to listen before it looks.”
– Robert Frank 

Κάποιες φορές δεν αρκεί να έχουμε στα χέρια μας μόνο μια φωτογραφική μηχανή, όσο καλή και να είναι, εάν δεν μάθουμε να την νιώσουμε ως κομμάτι δικό μας, ως μια προέκταση του χεριού μας, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να βγάλουμε την φωτογραφία που εμείς θέλουμε. Το να μάθεις να “ακούς”, ύστερα να δεις και στην ουσία να ερευνήσεις απ’ όλες τις γωνίες το θέμα σου είναι μεγάλο κατόρθωμα στην φωτογραφία. 
Αυτή την φορά θα ήθελα να σας συστήσω μια νέα φωτογράφο που εκτιμώ πολύ και που κάθε φορά που κοιτάζω δικές τις φωτογραφίες, νιώθω πως η ματιά της έχει μάθει να “ακούει” πρώτού κοιτάξει το θέμα της. Το όνομά της Ανατολή-Γεωργία Πάλλα και είναι 25 χρονών. Ασχολείται κυρίως με την φωτογραφία πορτραίτου και τοπίου, παρ’ όλα αυτά εργάζεται ως φωτογράφος σε παιδικά πάρτι. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτή την συνέντευξη και ελπίζω να την απολαύσετε και εσείς!

Ανατολή-Γεωργία Πάλλα _ Φωτογράφος Παναγιώτης Ευδαίμων

Όταν σε πρωτοείδα να κρατάς την φωτογραφική μηχανή στα χέρια σου είχα σκεφτεί: “Ναι αυτό το κορίτσι έχει γεννηθεί για αυτό το επάγγελμα!”. Όμως θα ήθελα να μας πεις, πως ξεκίνησε για εσένα αυτό το ταξίδι;

Από μικρή μου άρεσε η φωτογραφία και οι τέχνες γενικότερα. Έβγαζα τους φίλους μου φωτογραφίες. Ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο αλλά με κέρδισε η φωτογραφία. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017 όπου σπούδαζα στο Ηράκλειο Βυζαντινή Μουσική. Και επειδή ασχολούμουν πολύ με το instagram και αγαπώ πολύ το Ηράκλειο και τις ομορφιές του, έτσι ήθελα να φτιάξω μια σελίδα για να τις αναδείξω. Θυμάμαι είχα βγει βόλτα με το ποδήλατο και ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες. Η σελίδα δεν έγινε ποτέ, αλλά από εκείνη τη στιγμή αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ με την φωτογραφία. 

Φωτογράφος Ανατολή-Γεωργία Πάλλα

Τι σε ελκύει στο πορτραίτο και στη φωτογραφία τοπίου;  

 Στη φωτογραφία πορτραίτου μου αρέσει η καταγραφή του συναισθήματος, της έκφρασης ενός ανθρώπου μέσα στο φακό και ότι από τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία θα μείνει παγωμένη και αναλλοίωτη στο χρόνο. Όσο για το τοπίο έχει και αυτό έκφραση, μπορεί να είναι χιονισμένο ή να έχει ηλιοφάνεια. Διαφορετικές εικόνες, διαφορετικά συναισθήματα.

 

Φωτογράφος Ανατολή-Γεωργία Πάλλα

 

Ηράκλειο_Φωτογράφος Ανατολή-Γεωργία Πάλλα

Ποιο είναι πιστεύεις το στοιχείο που χαρακτηρίζει την δουλειά σου; 

Είναι ότι κάθε φόρα σε κάθε δουλειά θα κάνω κάτι διαφορετικό, η προηγούμενη δουλειά δε θα μοιάζει με την επόμενη. Δεν έχω εμμονές, τουλάχιστον όχι ακόμα. 

Η κατάσταση στην οποία όλοι ζούμε, σε έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά στο να δημιουργείς, να εμπνευστείς και στη τελική να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς στις φωτογραφίες σου; 

Με έχει επηρεάσει θετικά στο να δημιουργήσω και να εμπνευστώ. Γιατί πριν λόγω δουλειάς δεν είχα τόσο χρόνο ώστε να ασχοληθώ. Ενώ τώρα που έχω περισσότερο χρόνο το εκμεταλλεύομαι στο έπακρο. 

Φωτογράφος Ανατολή-Γεωργία Πάλλα

Θα ήθελα να παίξουμε ένα μικρό παιχνίδι. Φαντάσου λοιπόν πως είσαι σε ένα παιδικό πάρτι και φωτογραφίζεις τα παιδάκια την ώρα που χαίρονται και παίζουν ανέμελα. Ξαφνικά όμως έξω από το παράθυρο της αίθουσας παρατηρείς κάποια άλλα παιδάκια που μοιάζει να έχουν βγει από άλλη εποχή. Είναι ντυμένα με ρούχα όχι πολύ περιποιημένα, είναι βρόμικα και φορούν τραγιάσκα. Ενώ τα κορίτσια έχουμε τα μαλλιά τους πιασμένα σε πλεξούδες ενώ τα ρούχα τους είναι όμορφα και απλά φορέματα. Παίζουν λοιπόν με σκοινάκι και με μάλλινη μπάλα. Ερώτηση! Μένεις και συνεχίζεις την δουλειά σου στο πάρτι που είναι γεμάτο χρώματα ή βγαίνεις έξω και ταξιδεύεις σε μιαν άλλη ασπρόμαυρη εποχή; 

Με το που άκουσα την ερώτηση μου ήρθε μια ταινία στο μυαλό που είδα πρόσφατα. Το Pleasantville όπου είναι δύο νέοι που ταξιδεύουν σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο και καθώς την παρακολουθούσα σκεφτόμουν πως ήταν αν ταξίδευα και ‘γω σε έναν τέτοιο κόσμο. Οπότε ναι θα άφηνα τη δουλειά στο πάρτι και θα ταξίδευα στον μαγικό κόσμο του ασπρόμαυρου και που ξέρεις μπορεί να συναντούσα και μερικούς σπουδαίους φωτογράφους. 

Υπάρχει κάποιος φωτογράφος από τον οποίο αντλείς την έμπνευσή σου; 

Πηγή έμπνευσης αποτελεί ο Αlan Schaller, μου αρέσει ο τρόπος που χρησιμοποιεί το ασπρόμαυρο και ο ευφάνταστος τρόπος που χρησιμοποιεί την προοπτική και τις συμμετρίες. Ένας ακόμα φωτογράφος είναι ο Robert Frank και το πως αποτυπώνει τα συναισθήματα των ανθρώπων. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω και έναν κινηματογραφιστή τον Roger Deakins που πραγματικά με τα χρώματα, τα κάδρα και την οπτική του με μαγεύει. 

Η φωτογραφία για σένα είναι επάγγελμα ή χόμπι; 

Ξεκίνησε σαν χόμπι άλλα εξελίχθηκε σε επάγγελμα. Είμαι φωτογράφος σε παιδικά πάρτι. 

Φωτογράφος Ανατολή-Γεωργία Πάλλα

Περιέγραψε μας μια στιγμή που ένοιωσες περήφανη για μια δουλεία σου; 


Ήταν τώρα τον φθινόπωρο όταν είχα στείλει μια φωτογραφία στο περιοδικό “Φωτογράφος” στη γκαλερί Αναγνωστών με θέμα το ασπρόμαυρο και την είδα δημοσιευμένη. Ένιωσα πολύ περήφανη, μια απίστευτη χαρά και ότι τα καλύτερα έρχονται.

“Φωτογράφος”_Φωτογράφος Ανατολή-Γεωργία Πάλλα

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που τώρα ξεκινάνε αυτό το μαγικό ταξίδι της φωτογραφίας; 

Θα τους συμβούλευα παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσουν  να τολμήσουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και να μην το βάλουν κάτω. Τώρα με εποχή του ίντερνετ έχουν πρόσβαση παντού. Να βλέπουν εικόνες σπουδαίων φωτογράφων, να παρακολουθούν tutorials, podcast και να βλέπουν πολλές ταινίες που θα τους βοηθήσουν να εμπνευστούν. 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; 

Φέτος τελειώνω την σχολή φωτογραφίας. Στη συνέχεια θα ήθελα να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο και στόχος μου είναι να γίνω διευθύντρια φωτογραφίας. 

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος ακόμη ενός άρθρου. Όπως είπε και η φίλη Ανατολή-Γεωργία Πάλλα “Τολμήστε να κάνετε να όνειρά σας πραγματικότητα!”. Παρ’ όλη την δύσκολη κατάσταση την οποία όλη βιώνουμε, ας κοιτάξουμε λίγο και την άλλη πλευρά, την λίγο πιο αισιόδοξη. Πάντα ένα νόμισμα έχει δύο όψης, εκμεταλλευτείτε το λοιπόν, συνεχίστε να θέτετε καινούργιους στόχους, να κάνετε πράγματα που πριν λόγω χρόνου δεν μπορούσατε!
Ως την επόμενη μας συνάντηση, καλές Λήψεις! 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ