,

Η πρώτη selfie δεν τραβήχτηκε από smartphone..!

Γράφει η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΙΦΤΙΚΟΓΛΟΥ

Διανύουμε μια εποχή οπού τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωταγωνιστούν στις ζωές όλων μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Άρθρα για το πώς να βγάλεις την τέλεια selfie, gadget που κατασκευάστηκαν για τους λάτρεις των selfies, αλλά και πολλές μελέτες ψυχολόγων σχετικά με την εμμονή των ανθρώπων στην αυτό-φωτογράφιση και τον ναρκισσισμό, προδίδουν ότι η selfie ήρθε για να μείνει και έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Πότε όμως πρωτοεμφανίστηκε η λέξη « selfie» και τι σημαίνει;

Η λέξη « selfie» κάνει την εμφάνιση της το 2002, με την έννοια της φωτογραφίας που βγάζει κάποιος τον εαυτό του μέσα από έναν καθρέφτη, με ένα κινητό η μία φωτογραφική μηχανή και την ανεβάζει στο διαδίκτυο. Λίγα χρόνια αργότερα το 2013 η λέξη αυτή σύμφωνα με το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης θα ανακηρυχθεί λέξη της χρονιάς καθώς η χρήση της αυξήθηκε κατά 17.000%.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πότε τραβήχτηκε η πρώτη selfie και από ποιον ;
Για να σας προλάβω η απάντηση δεν είναι το 2002 από κάποιο smartphone, αλλά το 1839 ναι σωστά ακούσατε! Το πρώτο αυτό- πορτραίτο τραβήχτηκε λοιπόν το 1839 από τον Robert Cornelius (Ρόμπερτ Κορνέλιους )

1839 H εποχή της νταγκεροτυπίας
Την εποχή εκείνη ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Νταγκέρ είχε εξελίξει τη πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία. Η διαδικασία παραγωγής νταγκεροτυπίας ήταν περίπλοκη και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν αρκετά τοξικές. Ξεκινούσαν με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, η εμφάνιση της εικόνας γινόταν με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75° C και στην συνέχεια η εικόνα βυθιζόταν σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τέλος ξεπλενόταν με καυτό αποσταγμένο νερό. Το μειονέκτημα που είχαν οι νταγκεροτυπίες ήταν η αδυναμία αναπαραγωγής αντιγράφων και η πολύ λεπτή επιφάνεια τους που τις έκανε εύθραυστες. Ο Ρόμπερτ Κορνέλιους ως χημικός που εργαζόταν από το 1831 με τον αργυροχόο πατέρα του επηρεασμένος από την διαδικασία της νταγκεροτυπίας θέλησε να πειραματιστεί πάνω σε αυτήν και έτσι μια μέρα αποφάσισε να στήσει τη μηχανή του (ένα κουτί με ένα κιάλι που χρησιμοποιούνταν στην όπερα,) έξω από το οικογενειακό μαγαζί τους στην Φιλαδέλφεια. Βγάζοντας λοιπόν το κάλυμμα του φακού, έτρεξε για να στηθεί ακίνητος μπροστά στη μηχανή για ένα περίπου λεπτό και στην συνέχεια τρέχοντας ξανά τοποθέτησε το κάλυμμα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας τον δικαίωσε καθώς χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή φωτογραφία έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που έβγαλε το πρώτο αυτό-πορτραίτο κάτι που για εμάς σήμερα είναι απλά μια περιστροφή της κάμερας και ένα κλικ. Η επόμενη selfie που θα βγάλουμε λοιπόν ας είναι προς τιμήν του.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ