Φωτογραφίζοντας με τα “μάτια” της ψυχής – Evgen Bavcar: ο τυφλός φωτογράφος

Γράφει η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΙΦΤΙΚΟΓΛΟΥ

Όραση, η πρώτη από τις πέντε αισθήσεις…. έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν κάποιος που έχει χάσει την όραση του μπορεί να ασχοληθεί με την τέχνη της φωτογραφίας και να εκφραστεί μέσα από αυτή; Η απάντηση είναι… φυσικά και μπορεί!! Η φωτογραφία καθρεπτίζει τον εσωτερικό κόσμο κάθε ατόμου και εκεί όλα τα χρώματα και τα είδωλα γίνονται ορατά με τα μάτια της ψυχής. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τον φωτογράφο που έχει τραβήξει όλες τις φωτογραφίες του με τα μάτια της ψυχής;

Η ζωή του Evgen Bavcar
Ο Evgen Bavcar γεννήθηκε το 1946 σε ένα χωρίο της Σλοβενίας, σε πολύ μικρή ηλικία η ζωή του δείχνει το σκληρό της πρόσωπο καθώς μετά από δύο διαδοχικά ατυχήματα στα μάτια, χάνει την όραση του. Η πρώτη επαφή του Bavcar με την φωτογραφία οφείλεται στην κοπέλα που ερωτεύτηκε και την οποία ήθελε να φωτογραφίσει με μια δανεική φωτογραφική μηχανή Zorki 6 της αδερφής του. Η απώλεια της όρασης του, δεν τον εμποδίζει από το συνεχίσει το σχολείο και τις σπουδές του, μετακομίζοντας μάλιστα το 1972 στο Παρίσι για το διδακτορικό του
πάνω στην φιλοσοφία της τέχνης. Εκεί συνεχίζει να ασχολείται με την φωτογραφία δημιουργώντας το 1987 την πρώτη του έκθεση, και ένα χρόνο αργότερο γίνεται ο επίσημος φωτογράφος για τον μήνα της φωτογραφίας.
Σκοπός του είναι όπως ο ίδιος αναφέρει να ενώσει τον ορατό με τον αόρατο κόσμο,
οργανώνοντας το πλαίσιο της φωτογραφίας πρώτα στο μυαλό του έχοντας κρατήσει όλες τις αναμνήσεις από τις εικόνες που κατάφερε να αποκτήσει στην παιδική του ηλικία πριν χάσει την όραση του.

Κάποιες από τις φωτογραφίες του.

«Αντίο, είπε η αλεπού. Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Δεν βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια»
The Little Prince (Ο Μικρός Πρίγκιπας) Antoine de Saint-Exupéry

Πηγές
https://arthur.io/art/evgen-bavcar
http://www.evgenbavcar.com/

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ