Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΙΚΟΣ ΡΩΜΟΥΔΗΣ
Ήταν το 1826 όταν ο Νικηφόρος Νιεπς σε ηλικία εξήντα – ενός ετών κατάφερε να αποτυπώσει την πρώτη φωτογραφία της ιστορίας, χρησιμοποιώντας ένα παράγωγο του πετρελαίου και με την έκθεση στο φως για οκτώ ώρες ώστε να γίνει η αποτύπωση της λήψης αυτής. Η Φωτογραφία όπως ο ίδιος την ονόμασε ήταν: «Άποψη από το παράθυρο στο Γκρα του Σαν Λουπ ντε Βαρέν».

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:View_from_the_Window_at_Le_Gras,_Joseph_Nic%C3%A9phore_Ni%C3%A9pce.jpg
Λίγο αργότερα από το θάνατο του Νιεπς (το 1833) εμφανίστηκε μια νέα τεχνική φωτογραφίας από τον επίσης Γάλλο εφευρέτη Λουί Νταγκέρ. Η εφεύρεση του αυτή ήταν βασισμένη στην ηλιογραφία του Νιεπς, όμως είχε ορισμένες διαφορές όπως το χρόνο έκθεσης, η μη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων κ.α. Παράυτα η τεχνική έμεινε στην ιστορία του προς τιμή του ονόμάτος του νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1839 ενώ υπάρχει μια πρώιμη νταγκεροτυπία κατασκευασμένη το 1837 με τίτλο «L’ Atelier de l’artiste».

Την ίδια εποχή με τον Νταγκέρ στη Αγγλία υπήρχε ο Χένρι Φοξ Ταλμπότ ο οποίος ήταν ο πρώτος που εφηύρε τις γρήγορες και μόνιμες φωτογραφίες πολλαπλών αντιγράφων που ήταν διαθέσιμες για το κοινό. Για να το καταφέρει αυτό τοποθέτησε ένα φύλλο χαρτί με μια χημική ουσία που μαυρίζει όταν πέφτει επάνω της το φως. Έτσι το φως σχημάτιζε αρνητικά είδωλα των αντικειμένων πάνω στο χαρτί. Η Πρώτη καλοτυπία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1839 και δε ήταν τίποτα άλλο απο το παράθυρο του σπιτιού του αλλά λήφθηκε το 1837. Σήμερα η καλοτυπία – ταλμποτυπία βρίσκεται στο μουσείο επιστημών του Λονδίνου.

Όπως καταλαβαίνετε υπήρχε μια διπλωματική διαμάχη για τη ποιότητα μεταξύ των Νταγκέρ – Ταλμπότ για την ποιοτικότερη λήψη και της πατρότητα της εφεύρεσης αυτής διάρκειας δεκατεσσαρών ετών. Ο νικητής ήταν Ταλμπότ γιατί είχε την δυνατότητα απεριόριστών αντίγραφων στο χαρτί παρά την πιο χαμηλή ανάλυση σε σχέση με την Νταγκέρ που είχε υψηλότερη ανάλυση αλλά στο γυαλί και μια λήψη.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1858 ο Φέλιξ Ναντάρ ήταν ο πρώτος που έκανε την πρώτη αεροφωτογραφία ενός τόπου, πιο συγκεκριμένα του Παρισιού. Σήμερα η συγκεκριμένη φωτογραφία βρίσκεται στο μουσείο επιστημών του Λονδίνου .

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/felix-nantar-e-tolmere-zoe-toe-protoe-fotoyrafoe-diasemon_gr_5c3cb4f5e4b01c93e00c1d98
Έπειτα από λίγα χρόνια Αμερικάνικος εμφύλιος ξεκίνησε (1861-1865) ήταν η καλύτερη ευκαιρία να φανεί σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή η νέα τέχνη – επιστήμη σε συνδυασμό με τον παλμό του πολέμου. Το κατάφερε με τη μορφή υγρών πλακών βασισμένη όμως στο μοντέλο του Ταλμπότ. Οι υγρές πλάκες αυτές ήταν μόλις δώδεκα όμως ήταν αρκετές για την καταγραφή της κατάστασης αυτής.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/weird/arthro/83596/sullektikes-fotografies-apo-ton-amerikaniko-emfulio
Όταν ο Αμερικάνικος εμφύλιος έδωσε την ιδέα σε δυο Αμερικάνους ο Τζόρτζ Ειστμάν & ο Χένρι Α. Στρόνγκ να κατασκευάσουν στις 4 Σεπτεμβρίου 1888 στο Νιού Τζέρσεϋ να κατασκευάσουν μια εταιρία που θα παράγουν φωτογραφικές μηχανές για όλους. Η Εταιρία αυτή ήταν η Eastman Kodak γνωστή ως Kodak. Με κόστος μόλις 25$ και μέγεθος μικρότερο από ένα κουτί υποδημάτων θα μπορούσε ο καθένας να φωτογραφίσει μέχρι και 100 φωτογραφίες καταγεγραμμένες πάνω σε ένα φιλμ. Το σλόγκαν που είχε η εταιρία τότε ήταν «You press the button – we do the rest» (Εικόνα 6η). Ουσιαστικά ήταν η πρώτη αναλογική φωτογραφική μηχανή και η αρχή μιας νέας εποχής στη φωτογραφία και όχι μόνο…

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/You_Press_the_Button,_We_Do_the_Rest#/media/File:You_press_the_button,_we_do_the_rest_(Kodak).jpg