Τουρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ως εργαζόμενος)

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Είναι κάποιες στιγμές στην ζωή σου που πρέπει να πάρεις κάποιες σημαντικές αποφάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Έτσι λοιπόν, πέρσι τον Δεκέμβριο, όταν ο κουμπάρος μου μου πρότεινε εργασία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπρεπε να απαντήσω σχεδόν αμέσως, η απάντηση ήταν σχεδόν άμεση. Πότε έρχομαι;; (Παρασκευή μεσημέρι έγινε η πρόταση, Κυριακή βράδυ ήμουν στο αεροπλάνο!!!)

Φωτογράφος: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Από Αθήνα για Ντουμπάι και συγκεκριμένα μέσω Κωνσταντινούπολης (υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πας στο Ντουμπάι εγώ πήγα μέσω Τουρκίας) και πρέπει να ξέρεις πως το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι πάρα πολύ μεγάλο , οπότε αν έχεις ανταπόκριση πτήσης θα πρέπει να περπατήσεις λίγο γρήγορα.

Φτάνεις λοιπόν στο Ντουμπάι και ότι έχεις μάθει σχετικά με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τα κρατάς στο πίσω μέρος του μυαλού σου μιας και βρίσκεσαι πλέον σε μια χώρα που η θρησκεία έχει τον πρώτο λόγο και οι νόμοι σε αρκετά πράγματα που θα αναφερθώ παρακάτω είναι αρκετά αυστηροί.

Οι άνθρωποι που μένουν εκεί ως επί των πλείστων είναι και αυτοί σαν και εσένα μετανάστες (περίπου το 80 τοις εκατό στο Ντουμπάι), αλλά οι περισσότεροι από ανατολικές χώρες (Πακιστάν, Συρία, Ινδία , Φιλιππίνες), οπότε έχουν ένα κοινό με τον ντόπιο πληθυσμό την θρησκεία. Όχι πως δεν έχει και από άλλες χώρες , αλλά από εκεί είναι η πλειοψηφία. Τα νοίκια είναι επίσης πάρα πολύ υψηλά, και αυτό το καθιστά απαγορευτικό για κάποιον που θα κάνει τον κόπο να έρθει, αλλά χωρίς να έχει βρει ήδη εργασία στην χώρα. Επίσης όλοι μα όλοι μιλάνε αγγλικά, οπότε αν η ομιλία σου είναι σε καλό επίπεδο δεν θα έχεις πρόβλημα να συνεννοηθείς, μάλιστα θα εκπλαγείς μόλις συνειδητοποιήσεις πως κάποια παιδάκια μιλάνε καλύτερα αγγλικά από σένα !!!!

Φωτογράφος: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

 


Φωτογράφος: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Φωτογραφίες ατόμων χωρίς να έχεις την άδεια τους απαγορεύεται να τραβήξεις και μπορεί κάποιος κάλλιστα αν σε δει να τραβάς να σου ζητήσει να σβήσεις τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει. ( έκανα σεφτέ την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στο αεροδρόμιο). Οι συγκοινωνίες τους είναι πάρα πολύ τακτικές και καθαρές και αυτό οφείλετε στο γεγονός πως απαγορεύεται να τρως, (ακόμα και τσίχλα!!), να πίνεις χυμό ή καφέ και φυσικά να απλώνεις τα ποδιά σου στα καθίσματα (φροντίζουν να στο υπενθυμίζουν οι ταμπέλες που έχουν). Φυσικά αν σε πιάσουν ξεκινάνε τα πρόστιμα που είναι πάρα πολύ αυστηρά.

Αν καπνίζεις υπάρχει ένα πρόβλημα μιας και είναι συγκεκριμένα τα σημεία που επιτρέπεται το κάπνισμα καθώς επίσης αν κάνεις καπνό , φρόντισε να προμηθευτείς από το αεροδρόμιο (θα εκπλαγείς πόσο φθηνή είναι η κούτα) μιας και είδη καπνού, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο αυτό το είδος καπνίσματος θα βρεις μόνο σε επιλεγμένα μαγαζιά που πουλάνε αυτό το είδος τσιγάρων και αυτό μόνο στα εμπορικά κέντρα στο Ντουμπάι και στο Άμπου Ντάμπι. Οπουδήποτε αλλού απλώς τσιγάρα εργοστασιακά.

Το να πιεις μια μπύρα στο δρόμο και γενικώς τα αλκοολούχα ποτά, φυσικά το ξεχνάς μιας και εδώ τα πράγματα είναι πάλι πολύ αυστηρά συνεπώς μόνο σε καταστήματα που πουλάνε αλκοόλ. Αν θελήσεις τώρα να έχεις σπίτι σου, θα πρέπει να βγάλεις ειδική άδεια για αλκοόλ ( alcohol license), που οι διαδικασίες για να την βγάλεις θυμίζουν λίγο κάτι από γραφειοκρατία στην Ελλάδα.

Το φαγητό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αν είσαι λάτρης των καυτερών θα το λατρέψεις, αν όχι απλώς θα πρέπει να προσαρμοστείς (να ζητάς ευγενικά παραδείγματος χάριν λιγότερο πιπέρι σε ότι ντόπιο έδεσμα μπορεί να φας). Επίσης τα φρούτα τους δεν είναι τόσο γευστικά με εξαίρεση το τοπικό φρούτο που έχουν που είναι οι χουρμάδες ( αν είσαι λάτρης των γλυκών θα με θυμηθείς).

Ο καιρός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον χειμώνα είναι λίγο αλλοπρόσαλλος. Την ήμερα συνήθως έχει 25 βαθμούς όποτε θες κοντομάνικο και το βράδυ πέφτει στους 14 με 15 άλλα με 60 η 70 τοις εκατό υγρασία. Και αν σου φαίνεται πως δεν είναι τόσο κρύος να σε πληροφορήσω πως 10 βαθμούς πέφτει σχεδόν μέσα σε 2 ώρες από την στιγμή που θα πέσει ο ήλιος, οπότε το σώμα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί σε αυτήν την αλλαγή και εσύ νιώθεις πως είσαι σε κάποιο χιονισμένο τοπίο. Επίσης μην σου κάνει εντύπωση αν δεις να βρέχει πάρα πολύ έντονα για μια με δυο ώρες σε σημείο να πλημμυρίζουν οι δρόμοι και ξαφνικά να βγάλει μια λιακάδα σαν να μην τρέχει τίποτα. Το καλοκαίρι τα πράγματα αλλάζουν βεβαία μιας και οι 40 βαθμοί είναι επί μονίμου βάσεως ( air condition αχ αγάπη μου ).


Φωτογράφος: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχεις λόγο να φοβάσαι μην σε κλέψουν. Η κλοπή είναι σοβαρό αδίκημα και τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά, μπορεί να ξεχάσεις το κινητό σου σε ένα παγκάκι και μετά από 10 λεπτά να το βρεις εκεί.

Αν είσαι γυναίκα τα πράγματα δυσκολεύουν μιας και ως βαθιά συντηρητική χώρα η γυναίκα θεωρείται υποδεέστερη από τον άνδρα, συνεπώς στις μεγάλες πόλεις στο κέντρο (Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι) δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα να κυκλοφορείς μόνη , αλλά στην περιφέρεια δεν θα στο πρότεινα.

Και μιας και το ανέφερα στις αραβικές χώρες τεράστια προσοχή στην οδήγηση. Θα δεις αμάξια που δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά αν τρέχεις θα δεις και πρόστιμα που επίσης δεν έχεις δει στην Ευρώπη μιας και το όριο στον εθνική οδό είναι περίπου τα 140 με 160 μάξιμουμ !!!. Στον δρόμο υπάρχουν παντού ραντάρ και κάμερες και μπορείς να φας αυτόματα κλήση ακόμα και γιατί μιλούσες στο κινητό !!. Επίσης οι δρόμοι τους είναι τεράστιοι, μπορεί να χαθείς εύκολα στην αρχή μιας και έχει πάρα πολλές εξόδους αλλά υπομονή θα μάθεις.

Κανείς την Ελλάδα (ή σχεδόν κανείς, μιας και υπάρχουν και άνθρωποι από την Ευρώπη) δεν την ξέρει ως Greece ή Hellas αλλά ως γιουνάν (υπάρχουν πολλές εκδοχές μια από αυτές είναι λόγω των Ιώνων μια φυλής της αρχαίας Ελλάδας) και μην σου κάνει εντύπωση αν πολλοί χαρούν με την καταγωγή σου μιας και για κάποιον λόγο μας συμπαθούν ως λαό

Για τα ζευγάρια που θα πάνε, απαγορεύονται αγκαλιές, φιλιά σε δημόσιους χώρους, ακόμα και αν βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητό σου, μιας και υπάρχει πολιτική αστυνομία παντού με αποτέλεσμα αν σας πιάσουν να σας απελάσουν, αφού πληρώσετε και ένα βαρύ πρόστιμο.

Τέλος αν είσαι οξύθυμος και άνθρωπος που τσακώνεται εύκολα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι για σένα μιας και είναι τεράστιο αδίκημα να βρίσεις ή να χτυπήσεις κάποιον ( ακόμα και αν έχεις όλα τα δίκια με το μέρος σου), ακόμα και αν οι ύβρεις γίνονται μέσω εφαρμογών τύπου whats up ή παρόμοιας εφαρμογής. Το να βρίσεις δε την χώρα δημόσια εννοείται πως δεν το κάνεις.


Φωτογράφος: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Εν κατακλείδι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας πολύ ωραίος προορισμός αν θες να εργαστείς και να εξοικονομήσεις χρήματα αλλά ο συνδυασμός εργασία και χαρά είναι απογοητευτικός μιας και στην προκειμένη περίπτωση η εργασία έχει τον πρωτεύοντα ρόλο. Η χαρά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχει, ιδιαίτερα αν είσαι λάτρης της φύσης και της περιπέτειας και θα αναφερθώ εκτενώς στο επόμενο άρθρο. To be continued….

Booking.com

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Booking.com