Snowboard, ένα υπέροχο χειμερινό σπορ…

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Ξέρω σχεδόν η πλειοψηφία των ανθρώπων, όταν ακούνε χιόνι σκέφτονται, βουνό, κρύο, κάποιο χωριό ίσως και τέλος, τζάκι με θέα κάποιο χιονισμένο τοπίο. Σωστά;; τι γίνεται όμως αν σε όλα αυτά προστεθεί και κάποιο άθλημα σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο και αυτό το άθλημα, ονομάζεται snowboard ή σκι;; Τότε η εικόνα αυτή, από ειδυλλιακή γίνεται αυτομάτως μαγική και θα εξηγήσω παρακάτω τους λόγους.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλάς

 

Η σχέση μου το snowboard, ξεκίνησε πριν 10 χρόνια περίπου, χάρη σε ένα φίλο που έχει καταγωγή από τα Καλάβρυτα και μου έφτιαξε όλη αυτήν την εικόνα με τον ίδιο τρόπο που κάνω και εγώ τώρα και είχε απολύτως δίκιο. Στο snowboard, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, χρειάζεται όμως υπομονή και λίγη αντοχή στον πόνο.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλάς

 

Καταρχάς σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, υπάρχουν καταστήματα που νοικιάζουν εξοπλισμό, σε σχετικά πολύ καλές τιμές αν και μπορείς επίσης να νοικιάσεις από μαγαζιά στην τελευταία πόλη πριν το χιονοδρομικό κέντρο. Γνώμη μου αν δεν έχεις ξανακάνει, νοίκιασε και μην αγοράσεις  γιατί μπορεί να είσαι στην πλειοψηφία που θα ενθουσιαστεί, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που λένε δεν είναι αυτό για μένα. Μια σανίδα, δέστρες και μπότες, και είσαι έτοιμος για αρχή. Εννοείται πως είσαι και καλά ντυμένος, στα χιόνια πας εξάλλου.

Το “αν δεν πέσεις δεν θα μάθεις “, βρίσκει πλήρη εφαρμογή και ειδικά στην αρχή θα πονέσεις λιγάκι κυρίως στα γόνατα στους καρπούς και στους γλουτούς. Είναι απολύτως λογικό όμως μιας τα γόνατα πρέπει να είναι μονίμως λυγισμένα και τα χέρια σου είναι οι δείκτες για το που θα στρίψεις. Εκεί που δείχνεις εκεί θα πας. Μια συμβουλή είναι πως αν πας για πρώτη φορά, πάρε και ένα φίλο σου μαζί για να βιντεοσκοπεί τις πρώτες σου τούμπες, ιδιαίτερα δε αν δεν στρίψει με αποτέλεσμα να πάρει έπαθλο ένα κολονάκι (το είδα live με έναν από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους και λέω κρίμα που δεν είχα κάμερα να το γράψω), γιατί ναι στην αρχή ειδικά εκτός από πολλά πεσίματα έχει και πολύ γέλιο με τον τρόπο που γίνονται αυτά.

Στο snowboard υπάρχουν 2 τρόποι για να μάθεις να φρενάρεις και να στρίβεις. Ο πρώτος και ο πιο εύκολος είναι ο πίσω με τα τακούνια δηλαδή και είναι και ο πιο εύκολος (εδώ έρχονται οι πόνοι στους γλουτούς) και ο δεύτερος ο μετωπιαίος, δηλαδή με τα δάχτυλα των ποδιών που είναι και ο πιο δύσκολος. Και στις 2 περιπτώσεις τα πόδια λυγισμένα, πότε όρθια μιας και στην δεύτερη περίπτωση αφενός μεν χάνεις την ισορροπία σου, αφετέρου δε είσαι πιο ευάλωτος σε κάποιο ατύχημα. Αυτά σίγουρα θα στα πει και αυτός που θα σε μάθει, μιας και μόνος σου δεν θα στο πρότεινα και στην περίπτωση που δεν έχεις κάποιο φίλο να σου μάθει, στο χιονοδρομικό που θα πας, υπάρχει κάποιος εκπαιδευτής που θα σε βοηθήσει.

Ξεκινάς πάντα από την πολύ εύκολη πίστα που συνήθως έχει φρέσκο χιόνι και αν νιώθεις έτοιμος, (συνήθως νιώθεις), ανεβαίνεις στην μεσαίου τύπου δυσκολίας πίστα που εκεί αρχίζει και ομορφαίνει το πράγμα, μιας και οι κατηφόρα είναι πιο δύσκολη, αλλά επίσης εκεί είναι και το ωραίο. Το τοπίο επίσης είναι πιο όμορφο και θα συνειδητοποιήσεις πως εκείνη την στιγμή, οι μόνες έννοιες στο μυαλό σου είναι εσύ, η σανίδα το βουνό, το πως στρίβω τώρα;; (ελπίζω αυτό να μην το πεις έχοντας μπροστά σου άνθρωπο, ή διαχωριστικό κολονάκι) και το ουαου να ένα σημείο για ένα άλμα (αυτό αν έχεις ξανακάνει αρκετές φορές βέβαια).

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλάς

 

Τώρα η εμπειρία μου με το άλλο άθλημα το σκι είναι μηδαμινή, αλλά αυτό που μπορώ να πω σίγουρα σε συζητήσεις με άλλους ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει και τα 2, είναι πρώτον το snowboard, αν και λίγο πιο δύσκολο για να μάθεις σε σχέση με το σκι, είναι επίσης πιο δημιουργικό μιας και έχεις πληθώρα επιλογών για άλματα, μπορείς να πας πιο εύκολα σε απάτητα σημεία στο βουνό, και τέλος ανεβαίνεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα στο lift ( τα καρεκλάκια που σε ανεβάζουν στις πίστες)

Σχεδόν στα 6 από τα 9 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ( Ήπειρος , Θεσσαλία, Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα), υπάρχει και κάποιο πανέμορφο και σωστά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Ευκαιρία για όσους μένουν κοντά να το ανακαλύψουν.

Κλείνοντας το ήξερες ότι το snowboard ανακαλύφθηκε το 1970 περίπου στην Αμερική και πλέον είναι ολυμπιακό άθλημα, στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες;;

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλάς

 

Μία τελευταία συμβουλή, αν το πρόγραμμα σου είναι τέτοιο που μπορείς να ανέβεις σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο καθημερινή και όχι σαββατοκύριακο, καν το. Λιγότερος κόσμος, άρα λιγότερη αναμονή για να ανέβεις στην πίστα. Επίσης αν δεν έχεις αυτοκίνητο για να πας, κανένα πρόβλημα. Σε κάθε πόλη που έχει κοντά χιονοδρομικό, υπάρχει κάποια εταιρεία που μισθώνει ημερήσιο λεωφορείο, για να πας και να γυρίσεις με σχετικά χαμηλό κόστος.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλάς
Booking.com

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Booking.com