Γράφει η ΝΑΝΣΥ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μόλις 2 ώρες και κάτι από την Αθήνα, μέσω της νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών συναντάμε την όμορφη Ναύπακτο ή Λεπάντο ή Έπαχτος όπως ήταν κάποιες από τις παλαιότερες ονομασίες της. Μια πανέμορφη πόλη που συνδυάζει υπέροχα το βουνό και την θάλασσα.
Η Ναύπακτος, εκτείνεται δεξιά και αριστερά του ιστορικού της κέντρου, που δεν είναι άλλο από το γνωστό λιμανάκι της.
Στα δεξιά του, ο Ανεμογιάννης και ο Δον Κιχώτης μας περιμένουν για να μας διηγηθούν τα κατορθώματά τους στην Ναυμαχία της Ναύπακτου το 1571 ενώ από την αριστερή πλευρά, ο παλιός ναυτικός φάρος μας καλωσορίζει και μας οδηγεί στην ασφάλεια του μικρού αυτού υπέροχου λιμανιού.
Λίγο πιο πίσω, ο Μπότσαρης θα μας ξεναγήσει στα πετρόχτιστα καλντερίμια που οδηγούν στην κορυφή του φρούριού. Από εδώ, η θέα προς την είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου είναι μοναδική. Η φωτισμένη, τα βράδια, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» μοιάζει με στέμμα και καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Η πόλη αρχιτεκτονικά, συνδυάζει το παραδοσιακό και το νέο με έναν τέτοιο τρόπο που γίνονται ένα και της δίνουν ένα ύφος μοναδικότητας. Για αυτό ευθύνεται το κάστρο της. Είναι αυτό που δεσπόζει στην πόλη και της δίνει τον χαρακτήρα της.
Είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα κάστρα με 5 διαζώματα στην Ελλάδα και ένα από τα ομορφότερα ολόκληρης της Ευρώπης.
Αν την επισκεφτούμε καλοκαίρι, οι ακρογιαλιές της Ναύπακτου συνδυάζουν τα γαλάζια, κρυστάλλινα νερά και συνάμα έχουν γίνει must προορισμός για τους απανταχού kitesurfers λόγω των δυνατών Δυτικών ανέμων που συχνά φυσάνε στην περιοχή.

Μέσα στην πόλη υπάρχουν δύο οργανωμένες παραλίες. Η Ψανή και το Γρίμποβο. Λίγο πιο έξω, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα βρούμε τις παραλίες του Πλατανίτη, της Μακύνειας, της Κάτω Βασιλικής και της Λιμνοπούλας. Αξίζει να τις επισκεφτούμε για τα καθαρά νερά τους.
Αν όμως πραγματικά θέλουμε να απολαύσουμε την θάλασσα και να πιούμε το καφεδάκι μας χαλαρώνοντας, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούμε πολύ από την βάση μας, θα πρότεινα τις παραλίες Χιλιαδού και Παραθάλασσο. Διοικητικά ανήκουν στο νομό Φωκίδας όμως βρίσκονται πολύ κοντά, περίπου στα 7-10χλμ. από το κέντρο της Ναυπάκτου. Η Χιλιαδού ή αλλιώς η παραλία της νεολαίας, είναι μια μεγάλη παραλία περίπου 2 χλμ, με πολλά all day beach bars, ιδανική όμως και για οικογένειες. Βραβεύεται κάθε χρόνο με μπλε σημαία. Το Παραθάλασσο είναι μια όμορφη παραλία που ανήκει στο γραφικό ψαροχώρι Μοναστηράκι. Εδώ η θάλασσα χωρίζεται από μια λίμνη με μια λωρίδα γης. Μοναδικό θέαμα.

Αν μας ανοίξει η όρεξη, κατευθυνόμαστε σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια της ευρύτερης περιοχής. Είτε κάτω από τα Πλατάνια στο Γρίμποβο, είτε σε ένα από τα μεζεδοπωλεία στην παραλία της Ψανής είναι σίγουρο ότι δεν θα φύγουμε πεινασμένοι. Και οι δύο δρόμοι, τους καλοκαιρινούς μήνες πεζοδρομούνται ώστε να κάνουμε άνετα τον περίπατό μας.
Το στενοπάζαρο, ο γνωστός πεζόδρομος της πόλης, το βράδυ μετατρέπεται σε γαστριμαργικό παράδεισο. Κλείνουμε τραπέζι εγκαίρως για να μην μείνουμε πεινασμένοι.

Κι αν μετά από όλα αυτά χρειαζόμαστε ένα ποτάκι για να κλείσουμε όμορφα την βραδιά μας, ο δρόμος μπροστά από το λιμάνι μετατρέπεται σε ένα ολονύχτιο πάρτυ. Από τα μικροσκοπικά μπαράκια, ακούγεται κάθε είδος μουσικής και ο κόσμος που κάθεται απ’ έξω, γίνεται ένα και κυριολεκτικά κλείνει την κυκλοφορία.
Όλα αυτά καλά για το καλοκαιράκι, αν όμως επιλέξουμε να κάνουμε μια χειμερινή απόδραση, η ορεινή Ναυπακτία μας καλεί μέσα από τοπία απαράμιλλής ομορφιάς. Εδώ η φύση είναι στα καλύτερα της. Πέτρινα, τοξωτά γεφύρια, ρυάκια, μέσα σε ένα οργιώδες καταπράσινο τοπίο και χιονισμένες κορφές διαμορφώνουν το σκηνικό μας.

Εκεί που τελειώνει η Πίνδος, στα Κράβαρα, τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας στα σύνορα με την Φωκίδα, με τον Μόρνο και τον Εύηνο να τα διατρέχουν, θα συναντήσουμε περισσότερα από 40 παραδοσιακά χωριουδάκια. Η Άνω Χώρα, η Ελατού, η Αμπελακιώτισσα είναι μόνο μερικά από αυτά.
Υπάρχουν πολλά μοναστήρια για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και άλλα τόσα μονοπάτια μέσα στο δάσος για τους φυσιολάτρες.

Με σπίτια πετρόχτιστα και παλιές κρήνες κάτω από αιωνόβια πλατάνια και καστανιές, υπάρχει μια Ελλάδα αυθεντική η οποία δεν έχει αλλοτριωθεί ακόμη για χάρη του τουρισμού.
Στην Ναύπακτο και στα γύρω χωριά, διοργανώνονται όλο τον χρόνο πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια.

Πιο σημαντικές από αυτές είναι:
- η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7/10/1957) η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο με μεγαλοπρέπεια. Συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για να δει την αναπαράσταση αλλά και διάφορα δρόμενα.
- πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Δημήτριος και κάθε χρόνο (έθιμο του 1867!!!), διοργανώνονται τα λεγόμενα «Παζάρια» ένας θεσμός που έχει καταξιωθεί στους ντόπιους αλλά και σε εκατοντάδες επισκέπτες. Τα Παζάρια ξεκινούν στις 26/10 και διαρκούν μία εβδομάδα. Μπορούμε να ψωνίσουμε σε χαμηλές τιμές, να κάνουμε τις βόλτες μας και να φάμε τα παραδοσιακά ψητά της περιοχή που η μυρωδιές τους γεμίζουν την ατμόσφαιρα.
- τέλος, το Πάσχα στην Ναύπακτο είναι διαφορετικό. Ειδικά η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Οι δύο επιτάφιοι της πόλης συναντιούνται στο λιμάνι που είναι στολισμένο με φαναράκια που επιπλέουν. Ένας μεγάλος σταυρός είναι κρεμασμένος στην είσοδο του λιμανιού. Παίρνει φωτιά καθώς ακούγονται ψαλμοί από την χορωδία της πόλης και τους ιερείς.

Μετά από όλα αυτά, όπως μπορείτε να καταλάβετέ, ένα ταξίδι στην Ναύπακτο, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, είναι πάντα ένα ταξίδι με έντονο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Προσφέρει τόσες εικόνες που δεν θα αφήσει κανένα φωτογράφο ασυγκίνητο.
Κείμενο & Φωτογραφίες
Νάνσυ Ανδριτσοπούλου
Συνέντευξη με την δημιουργό του CantiART, Αλκινόη Μοσχίδου – Όταν η Τέχνη δίνει Ελπίδα