Συνέντευξη με τον μοντέρ Δάννη Ντάρλα. Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ V.i.Z. Film Fest και από το Φεστιβάλ Art film awards στην ταινία μικρού μήκους “Επιστρέφει”

Γράφει η ΒΙΒΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Μέσα από το μοντάζ επιτυγχάνεται η επιθυμητή συνέχεια χώρου και χρόνου δημιουργώντας μια σαφή και συνεχή αφηγηματική ροή ….Ποιος; Πού; Πότε; Τι; και Γιατί; Διεισδύοντας στα άδυτα της ψυχής αλλά και την συναισθηματική καθοδήγηση του θεατή.

Το μοντάζ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μίας παραγωγής. Επενδύει σε σκέψεις με την ελπίδα να σε ταξιδέψει σε διάφορους κόσμους ενεργοποιώντας τις αισθήσεις σου. Είναι η αόρατη τέχνη του κινηματογράφου. Το μοντάζ (από τη γαλλική λέξη montage) είναι η τεχνική της επιλογής και σύνθεσης μικρών κομματιών (εικόνες, βίντεο κτλ) για την παραγωγή ενός μεγαλύτερου ενιαίου έργου.(1)

 

Β.Δ. Μίλησε μας για τον εαυτό σου.

Δ.Ν. Είμαι ο Δάννης Ντάρλας. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης έχω σπουδάσει σύγχρονο τραγούδι, μουσική παραγωγή και άρχισα να ασχολούμαι με το μοντάζ και την σκηνοθεσία από καθαρά  προσωπική μου ανάγκη για δημιουργία.

 

Β.Δ. Συγχαρητήρια για τα βραβεία που πήρες το καλύτερο μοντάζ στην ταινία μικρού μήκους “Eπιστρέφει” από το φεστιβάλ V.i.Z. Film Fest και από το φεστιβάλ Art film awards) Λίγα λόγια για το μοντάζ ……….Τι είναι το μοντάζ;

Δ.Ν. Ευχαριστώ πολύ. Το μοντάζ είναι ένας τρόπος έκφρασης είναι μία τέχνη που μέσα από αυτήν μπορείς να περιγράψεις διάφορες καταστάσεις και συναισθήματα, να δώσεις ένταση ή και να  αλλάξεις εντελώς μία κατάσταση.

 

Β.Δ. Υπάρχουν κάποιοι  μεγάλοι μοντέρ που εσύ θεωρείς δασκάλους;

Δ.Ν. Λάτρεψα τις δουλειές  του Γιώργου Μαυροψαρίδη. Είναι ένας από τους editors που θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη και για το επίτευγμα που είχαν μαζί με το Λάνθιμο και την υποψηφιότητα  για τα Όσκαρ. Πραγματικά εύχομαι κάποια στιγμή πολλοί Έλληνες, γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν ταλαντούχα άτομά στην Ελλάδα, να μπορέσουν να αναδείξουν το ταλέντο τους και την δημιουργικότητα τους στο εξωτερικό.

 

Β.Δ. Ποια δεξιότητα οφείλει να έχει, κυρίως, ένας μοντέρ;

Δ.Ν. Το βασικότερο που πρέπει να έχει ένας μοντέρ είναι αντίληψη και αισθητική. Πρέπει να μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης συναισθηματικά και καλλιτεχνικά στο κοινό και να μπορέσει αυτό να το αποδώσει στο 100% στους ακροατές. Η επιλογή των σκηνών των “take” που λέμε  και ο συνδυασμός τους μπορεί να παίξουνε κομβικό ρόλο στο συναισθηματικό αποτέλεσμα. Ο αυθορμητισμός ίσως είναι και το σημαντικότερο κομμάτι του μοντάζ, η ιστορία να σε οδηγήσει. Και αν το αποτέλεσμα που θα δεις μετά είναι αυτό που θέλεις και παίρνεις το συναίσθημα και την κατάσταση όπως ο σκηνοθέτης θέλει να το δείξει, τότε έχεις κάνει πιστεύω μία πολύ καλή δουλειά αν όχι, τότε πρέπει να το ξανά ξεκινήσεις από την αρχή.

 

Β.Δ. Το μοντάζ και η σκηνοθεσία είναι αδιαχώριστα;

Δ.Ν. Είναι πολύ εύκολο μία καλή σκηνοθεσία να καταστραφεί από ένα κακό μοντάζ όπως και σχεδόν το ανάποδο μία μέτρια σκηνοθεσία να σωθεί με ένα πολύ καλό μοντάζ σίγουρα όμως είναι αδιαχώριστα δεν γίνεται να πάρεις το αποτέλεσμα που πραγματικά θέλεις αν η σκηνοθεσία και το μοντάζ  δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι.

 

Β.Δ. Το καλό μοντάζ αναδεικνύει και την καλή ερμηνεία των ηθοποιών;

Δ.Ν. Μία καλή ερμηνεία είναι μία καλή ερμηνεία αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το μοντάζ εκεί που έρχεται και δένει είναι ότι μπορεί να αναδείξει μία καλή ερμηνεία ή σε ένα βαθμό να ρίξει αυτήν. Φυσικά ένα πολύ κακό μοντάζ μπορεί να καταστρέψει μία ταινία και συνάμα να περάσεις στο θεατή ότι η ερμηνεία δεν είναι καλή, λανθασμένα βέβαια.

 

Β.Δ. Αν κλιθείς σε μια κριτική επιτροπή για να ψηφίσεις το καλύτερο μοντάζ της χρονιάς, με τι κριτήρια θα ψήφιζες;

Δ.Ν. Δεν θεωρώ ότι είμαι ικανός να κρίνω κανέναν οπότε δεν θα ήθελα να είμαι σε κάποια κριτική επιτροπή.

 

Β.Δ. Πες μας λίγα λόγια για την ταινία μικρού μήκους “Επιστρέφει” της σεναριογράφου – σκηνοθέτη  Μέλανι Γεωργίου

Δ.Ν. Η ταινία μικρού μήκους “Eπιστρέφει” είναι μία πολύ δυνατή προσπάθεια με πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Πιστεύω την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Mέλανι Γεωργίου. Ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες πολύ δυνατά μηνύματα και πραγματικά εύχομαι τα καλύτερα. Η Μέλανι όπως και πολλοί συντελεστές από αυτή την μικρού μήκους έχουν ένα πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά τους και έχουνε και πάρα πολλή αγάπη και πάρα πολλή όρεξη για δουλειά και αυτό νομίζω φάνηκε στο αποτέλεσμα.

 

Β.Δ. Θα ήθελα να κλείσουμε με μία ευχή σου…….

Δ.Ν. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες που προσπαθούν να αναδείξουν το ταλέντο τους και την δουλειά τους να έχουνε τα κότσια να κυνηγήσουν τα όνειρα τους χωρίς να τους σταματήσει κανένας και τίποτα. Εύχομαι τα ταλέντα να αναγνωριστούν γιατί πιστεύω ότι έχουμε πολύ δυνατό υλικό στην Ελλάδα και σεναριακά και σκηνοθετικά και υποκριτικά και γενικά σε όλους τους τομείς του κινηματογράφου.Ελπίζω ο Ελληνικός  κινηματογράφος να επιστρέψει δυναμικά σύντομα!

 

Ευχαριστώ πολύ τον Δάννη Ντάρλα που μου παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη!

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ