Φωτογραφίες με σωστή εστίαση

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Πόσο όμορφες όλες εκείνες οι ξεκάθαρες και ευκρινείς εικόνες που βλέπεις τριγύρω σου κάθε μέρα. Γιατί οι δικές σου φωτογραφίες είναι φλου; Ίσως από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα στη φωτογραφική τέχνη, καθώς το 95% των περιπτώσεων οι εικόνες σου με κακή εστίαση θα αποτελούν αποτυχία. Φυσικά το σκόπιμο φλουτάρισμα είναι επιθυμητό αποτέλεσμα ορισμένες φορές αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

φωτογραφία: Χρήστος Ταξίδης

Άνθρωποι είμαστε και συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατο να μην τρέμουν τα χέρια μας την ώρα της φωτογράφισης. Γι ’αυτό θα μοιραστώ μαζί σου τα μυστικά που ανακάλυψα και με βοηθάνε στο να έχω την σωστή εστίαση και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχικά φρόντισε να βρίσκεσαι σε σταθερό έδαφος, ακόμη κι ένας φωτογράφος με χρόνια εμπειρίας θα δυσκολευτεί να βγάλει μια φωτογραφία σωστά εστιασμένη από πάνω σε μια μηχανή που τρέχει με 80km πχ. Τοποθέτησε την κάμερα σου σε ένα τρίποδο και δούλεψε μόνο με το φακό και το κλικ. Ένα τρίποδο που να καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες σου σε φωτογραφία και βίντεο αποτελεί σημαντικό μέρος του εξοπλισμού σου. Επέλεξε ένα ρυθμιζόμενο τρίποδο με ύψος από 35 έως 110cm και θα μπορείς να βγάζεις άνετα πορτραίτα, landscapes αλλά και macro λήψεις.

φωτογραφία: Χρήστος Ταξίδης

Πριν από κάθε φωτογράφιση έλεγξε αν είναι σωστά κουμπωμένοι οι φακοί σου στη μηχανή και αν είναι καθαρές οι επαφές στα contact points. Διαφορετικά δεν θα πραγματοποιείται καλή ηλεκτρική επαφή και θα δυσκολευτείς να εστιάσεις σωστά είτε χειροκίνητα, είτε στο auto mode. Για οποιαδήποτε κακή λειτουργία των φακών σου ή της μηχανής σου καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν ειδικό service,ειδικά αν είσαι ερασιτέχνης.

φωτογραφία: Χρήστος Ταξίδης

Αν είσαι αρχάριος και μόλις πήρες τη μηχανή σου δοκίμασε να φωτογραφίσεις με ρύθμιση στο AF (auto – focus = αυτόματη εστίαση), θα σου χαρίσει μεγαλύτερη ακρίβεια. Η MF (manual –focus = χειροκίνητη εστίαση) απαιτεί εξοικείωση αλλά μερικές φορές το αποτέλεσμα υπερτερεί απ’ αυτό της AF. Επιλέγοντας την λειτουργία μοναδικό σημείο(στη Nikon ονομάζεται Single point, Canon Manual AF Point κτλ.) η μηχανή επιλέγει ένα σημείο το οποίο και αντιστοιχεί στο βασικό αντικείμενο που θα εστιάσει. Επιλέγοντας την λειτουργία πολλαπλά σημεία μπορείς να εστιάσεις σε περισσότερα σημεία εστίασης και να πετύχεις καλύτερη εστίαση σε φωτογραφίες πορτραίτων, fashion photography και fine photography. Για πιο μακρινές portrait λήψεις θα σε βοηθήσει αρκετά και η λειτουργία αναγνώριση προσώπων.

φωτογραφία: Χρήστος Ταξίδης

Φρόντισε το τζάμι του φακού σου να είναι γυαλισμένο, καθώς κάθε είδους λεκέδες θα αλλοιώνουν την εικόνα σου. Αφαίρεσε την σκόνη με ένα φυσητήρι. Χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί και μικρή ποσότητα καθαριστικού για φακούς για να αφαιρέσεις δακτυλικά αποτυπώματα και λοιπούς λεκέδες σκουπίζοντας μαλακά. Μην χρησιμοποιείς ποτέ οινόπνευμα ή άλλα διαλυτικά χημικά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές τεχνικές που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο σε ότι φωτογραφία και να θες να βγάλεις. Πειραματίσου με τα σημεία εστίασης, δες πως εστιάζει η κάμερα σου αυτόματα και ανακάλυψε δικούς σου τρόπους να αποτυπώνεις ευκρινείς εικόνες που θα μείνουν αξέχαστες.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ