Συνέντευξη με τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γιώργο Μανέττα

https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF+%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%84%CF%84%CE%B1&sa=X&ved=2ahUKEwiasKrmlcbyAhVQ2qQKHa3PANMQjJkEegQIJBAC&biw=1600&bih=757#imgrc=fts_uyheK0dDeM

Συνέντευξη: ΜΑΡΙΕΛΑ ΑΛΕΠΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΝΤΙΖΗ

Επιμέλεια: ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

 

“Being a writer you express your feelings, confess your sins and communicate with people.”
-Γιώργος Μανέττας

Ο Γιώργος Μανέττας, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου, του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Επίσης έχει ασχοληθεί με την μουσική και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως τραγουδιστής και πιανίστας.
Σήμερα λοιπόν θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα που έγραψε το βιβλίο με τον τίτλο «Ο Λύχνος» που αποτελεί και την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια. Είμαι αναγνώστρια που αγαπά τα αστυνομικά – μυστήριο – θρίλερ βιβλία. Σήμερα όμως αγάπησα και το πρώτο μου μυθιστόρημα φαντασίας και μυστηρίου. Είναι πραγματικά ένα βιβλίο που σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος της ιστορίας

 

Είναι η συγγραφή ένας τρόπος αντιμετώπισης των χειρότερων μας φόβων και μια συνάντηση με τα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής μας;

Νομίζω πως σκιαγραφήσατε ακριβώς τον βαθύτερο ίσως σκοπό της συγγραφής, κατά την άποψή μου. Θα συμπλήρωνα, πως η συγγραφή αποτελεί μια κάθαρση για τον συγγραφέα, ένα είδος ψυχοθεραπείας θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Στα μονοπάτια της συγγραφής ξεγυμνώνεις θα έλεγα τον εαυτό σου. Τον έχεις απέναντί σου και τον παρατηρείς και τον μαθαίνεις καλύτερα.

Πιο ήταν το κίνητρο που σας έκανε να ακολουθήσετε την τέχνη της συγγραφής;

Ένα άδικο γεγονός της ζωής μου με τράνταξε και μου γέννησε την ανάγκη να αποκαταστήσω τη δικαιοσύνη και την ισορροπία, διαμέσου της συγγραφής. Έτσι πήρα την πένα μου και ξεκίνησα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο “Ο Λύχνος”. Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν ξεκινήσατε να γράφετε;

Όπως είπα και προηγουμένως, ο Λύχνος είναι η «Μέκκα» μου, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Γι’ αυτό και θα το χαρακτήριζα και ως ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, παρόλο που ανήκει στην κατηγορία φαντασίας και μυστηρίου. «Γεννήθηκε» από την ανάγκη μου να εκφραστώ και να διοχετεύσω τις προσωπικές μου αλήθειες, μέσα από μία ιστορία φαντασίας. Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν πλανήτη, τον Λύχνο, που βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ο Λύχνος φωτίζεται μόνο από τη μια μεριά από ένα άστρο, τον Ανέσπερο, ο οποίος λατρεύεται από τους κατοίκους του Λύχνου, ως Θεός. Ξαφνικά, εμφανίζεται στον πλανήτη ένας άντρας με αμνησία, ο Επίλεκτος, ο οποίος μαθαίνει ότι σύμφωνα με μια προφητεία, είναι αυτός που πρέπει να σώσει τον πλανήτη από την απειλή του άρχοντα της σκοτεινής πλευράς, του Κραταιού. Με αντάλλαγμα λοιπόν να ξαναβρεί τη μνήμη και την ελευθερία του, εισχωρεί στην αφιλόξενη χώρα των Αφώτιστων για να βρει τον Κραταιό και να τον εξοντώσει. Με μοναδικό του όπλο και πυξίδα έναν φωτεινό κρύσταλλο και για συντροφιά του ένα κορίτσι, μια γάτα κι έναν μυστηριώδη άντρα, ξεκινά για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή μέσα στο σκοτάδι και το μυστήριο, όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με το όνειρο και η λογική με την παράνοια. Εκεί, στα πιο σκοτεινά σημεία του πλανήτη, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Επίλεκτος, για να κερδίσει τη σωτηρία του, θα αναγκαστεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τους χειρότερους φόβους του, θα κληθεί να αντιμετωπίσει διλήμματα και να υπερβεί εμπόδια. Στο πρόσωπο του Επίλεκτου ο καθένας μας βλέπει τον προσωπικό του αγώνα για να απελευθερωθεί από τις φοβίες και τα άγχη του. Μέσα από την πορεία μας στον δικό μας «Λύχνο», μαθαίνουμε να αγαπάμε τόσο τη φωτεινή, όσο και τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας και να ζούμε αληθινά και ευτυχισμένα.

Ποια ήταν η στιγμή που σας δυσκόλεψε πιο πολύ στο βιβλίο σας;

Η επιμέλεια με δυσκόλεψε περισσότερο. Διάβασα ξανά και ξανά το κείμενο, μέχρι να φτάσω στο σημείο να μου αρέσει και να θεωρήσω ότι ήταν έτοιμο να εκδοθεί.

Εκτός από συγγραφές όμως είστε και εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Λειτούργησαν άραγε ποτέ τα παιδιά ως πηγή έμπνευσης για εσάς στο πρώτο σας βιβλίο;

Ειδικά όταν μιλάμε για μυθιστόρημα αυτού του είδους, νομίζω πως δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερους «μέντορες», από τα ίδια τα παιδιά. Η καθημερινή συναναστροφή μαζί τους μου έδινε έμπνευση και σε συνδυασμό με τον ενδιαφέρον τους για την πορεία της συγγραφής, έπαιρνα δύναμη για να συνεχίσω και να το ολοκληρώσω.

Αγαπούσατε πάντα τα μυθιστορήματα φαντασίας και μυστηρίου;

Για να είμαι ειλικρινής, άργησα να καταλάβω τον πλούτο και την ομορφιά των μυθιστορημάτων αυτού του είδους. Δε φανταζόμουν ότι θα ασχοληθώ ποτέ με τη φαντασία, ούτε ως αναγνώστης, αλλά ούτε και ως συγγραφέας, μέχρι τη στιγμή που απέβαλα την προκατάληψη που με κυρίευε και διάβασα το πρώτο μου βιβλίο φαντασίας.

Πολλοί συγγραφείς την ώρα που γράφουν βάζουν σε χαμηλή ένταση κάποιο είδος μουσικής που τους εμπνέει και τους βοηθά να συγκεντρωθούν. Για εσάς που έχετε ασχοληθεί με την μουσική και το τραγούδι, ισχύει αυτό το tip;

Το παράδοξο με εμένα είναι, ότι αν και είμαι μουσικός, η μουσική κατά τη διάρκεια της συγγραφής, με αποσπά. Θα έλεγα ότι τα ερεθίσματά μου είναι κυρίως οπτικά, παρά ακουστικά. Οπότε προτιμώ ένα ήσυχο τοπίο που με βοηθά στη συγκέντρωση και με εμπνέει.

Πιστεύετε πως είναι εύκολο στις μέρες μας κάποιος να γίνει συγγραφέας και να ζει από αυτό;

Ο βιοπορισμός από τη συγγραφή είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Από τη μια μεριά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, καθώς εκατοντάδες βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο από μια πληθώρα εκδοτικών, αλλά και γιατί ο αριθμός των συγγραφέων αυξάνεται κατακόρυφα. Από την άλλη, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και οι άπειρες δυνατότητες που ανοίγονται σήμερα πλέον για τους συγγραφείς, τους δίνουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην εικόνα τους και να διεκδικήσουν την προβολή και την αναγνωρισιμότητα για τους ίδιους και για τα βιβλία τους. Με σκληρή δουλειά, ένα καλό αποτέλεσμα και πίστη στον εαυτό του και στο έργο του, ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό και να κάνει από εκεί και πέρα επάγγελμα τη συγγραφή.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που αγαπούν την συγγραφή, την τέχνη και θέλουν να αφοσιωθούν σε αυτά μα διστάζουν;

Θα τους συμβούλευα να σταματήσουν τις σκέψεις που τους κρατάνε δέσμιους και να ξεκινήσουν σήμερα κιόλας την προσπάθεια. Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να φοβούνται την απόρριψη. Αν πρώτα εμείς οι ίδιοι πιστέψουμε σ’ αυτό που κάνουμε και το περιβάλουμε με αγάπη και μεράκι, τότε θα καταφέρουμε να πείσουμε και τους άλλους γι’ αυτό. Να δώσουν λοιπόν την ευκαιρία στον εαυτό τους να εκφραστεί και να δημιουργήσει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Ήδη αυτή την περίοδο συγγράφω το νέο μου μυθιστόρημα φαντασίας, βασισμένο σε έναν τοπικό θρύλο της Ρόδου με νεράιδες. Θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα το 2022.

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος ακόμη μιας συνέντευξης. Και όπως λέει μέσα απο το βιβλίο του ο αγαπημένος μας συγγραφέας Γιώργος Μανέττας:
“Στο πρόσωπο του Επίλεκτου ο καθένας μας βλέπει τον προσωπικό του αγώνα για να απελευθερωθεί από τις φοβίες και τα άγχη του. Μέσα από την πορεία μας στον δικό μας «Λύχνο», μαθαίνουμε να αγαπάμε τόσο τη φωτεινή, όσο και τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας και να ζούμε αληθινά και ευτυχισμένα. “

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ