Συνέντευξη με την συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Μανταλένα Οικονόμου

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

“The scariest moment is always just before you start.”
― Stephen King

Καλώς ορίσατε σε μια ακόμη συνέντευξη. Σήμερα θα σας συστήσω μια νέα και πολύ ταλαντούχα συγγραφέα. Το όνομά της είναι Μανταλένα Οικονόμου. Από το λίγο που είχα την χαρά να μιλήσω μαζί της ένιωσα πως είναι ένας άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια και αγάπη για αυτό που επέλεξε να ακολουθήσει. Το πρώτο της βιβλίο λοιπόν ονομάζετε “Ο Πιλοτίμος” και αφορά ένα πρόβατο που ονειρεύεται ότι πετάει. Αφορά ένα κατσικάκι που στέκετε δίπλα του και τον βοηθά… Είναι λοιπόν μια ιστορία στην οποία μαθαίνουμε για την φιλία, για τα όνειρα και την κατάκτησή τους. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με ένα παιδικό βιβλίο, που όλα τα παιδάκια αξίζει να το διαβάσουν!

Ας γνωρίσουμε και μαζί την Μανταλένα Οικονόμου!

Μανταλένα Οικονόμου
Μανταλένα Οικονόμου

 

Πως δημιουργήθηκε η ανάγκη να πείτε μια δική σας ιστορία; Έχω ακούσει πως οι συγγραφείς γράφουν από την ανάγκη τους να επικοινωνήσουν, να δώσουν κάποιο μήνυμα και στην τελική να απελευθερώσουν την ψυχή τους πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.
Η δική σας ιστορία λοιπόν πως ξεκινά;

Η δική μου ιστορία νομίζω πως ξεκινά από την αγάπη μου για τα παιδιά και την ανάγκη μου να τους μεταφέρω όλα αυτά που έχω μέσα μου σε συνδυασμό με όσα έχω αποκομίσει από την πορεία μου στον χώρο της εκπαίδευσης. Αυτές στάθηκαν οι κινητήριες δυνάμεις για να ξεκινήσω το ταξίδι. Ανέκαθεν, τα παιδιά και το γράψιμο ήταν οι δύο μεγάλες μου αγάπες, οπότε ήταν θέμα χρόνου να βρουν κοινό τόπο δράσης και να δημιουργήσουν…παιδικά βιβλία!

“Ο Πιλοτίμος” είναι το πρώτο σας βιβλίο για παιδιά από 4+ χρονών. Τι θα θέλατε να διδάξετε τα παιδιά μέσα από αυτή την τόσο όμορφη ιστορία;

Αυτό που θα ήθελα να κρατήσει ένα παιδί από το βιβλίο μου είναι η εμπιστοσύνη που οφείλουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας καθώς και η αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ο καθένας μας για να προχωρήσει στη ζωή. Κυρίως άξονας του βιβλίου είναι το κυνήγι των ονείρων και των στόχων μας και η αρωγή της φιλίας στο επίτευγμα αυτό.

Ζουμε στην εποχή του διαδικτύου, των social media και η πανδημία δεν είναι και ο πιο εύκολος σύμμαχος για να νιώσουν τα παιδιά και πάλι ανέμελα και χαρούμενα. Πόσο μάλλον να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Πιστεύετε πως υπάρχει κάποιος τρόπος να αγαπήσουν και πάλι τα παιδιά τον κόσμο των βιβλίων;

Τρόποι υπάρχουν πολλοί να έρθει το παιδί σε επαφή με τα βιβλία και καθοριστική για εμένα είναι η επίδραση που έχει η οικογένεια και οι συνήθειές της σε αυτόν τον τομέα. Ένα παιδί είναι κατεξοχήν μιμητικό ον, γι’ αυτό, αν παίρνει ερεθίσματα από γονείς που αγαπούν το διάβασμα έχει πολλές πιθανότητες να το αγαπήσει κι αυτό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, όταν οι γονείς αποφασίζουν να διαβάσουν στα παιδιά τους, να το κάνουν με όρεξη, ώστε τα παιδιά να απολαύσουν τη διαδικασία και να θέλουν να την επαναλάβουν.

Εκτός από συγγραφές όμως είστε και δασκάλα και η ενασχόληση με παιδιά είναι πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας σας. Βλέπω λοιπόν μια μέρα στο προσωπικό σας προφίλ κάποια βιντεάκια με διάφορα tips θα λέγαμε για να περνούν τα παιδιά τον ελεύθερο τους χρόνο πιο δημιουργικά. Πόσο σημαντικό είναι να γεμίζουμε τον χρόνο των παιδιών με Τέχνη;

Σωστά. Είμαι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και μέσα από τα βιντεάκια προσπαθώ να δείξω εύκολους τρόπους που μπορούν τα παιδιά να κατακτήσουν γνώση παίζοντας και δημιουργώντας. Είναι απαραίτητο να βάζουμε σε μικρές δόσεις και με διάφορους τρόπους την Τέχνη στη ζωή των παιδιών ώστε να τη γνωρίσουν, να πειραματιστούν και να την αγαπήσουν. Η Τέχνη είναι έκφραση, ας τους μάθουμε λοιπόν να ξεδιπλώνουν όσα κρύβονται μέσα τους.

Αυτή η ερώτηση είναι από τις αγαπημένες μου και δεν θα μπορούσα να μην την κάνω και σε εσάς, είναι ένα παιχνίδι φαντασίας στην ουσία. Λοιπόν. Φανταστείτε πως εσείς είστε ο ήρωας αυτής της μικρής φανταστικής ιστορίας και έχετε ανακαλύψει μια μηχανή του χρόνου. Μπαίνετε μέσα και καταλάθος την ενεργοποιείτε. Η μηχανή αμέσως διακτινίζεται με τρομερή ταχύτητα στον χρόνο και από το πουθενά ξαφνικά ακούτε έναν δυνατό θόρυβο. Τα πάντα γύρω σας έχουν σταματήσει να κινούνται. Αφού λοιπόν μαζεύετε όλο σας το θάρρος κάνετε την κίνηση και κατευθύνεστε προς την πόρτα. Την ανοίγετε. Έχετε συνειδητοποιήσει πως είστε πάνω σε ένα πολύ μα πάρα πολύ ψηλό βουνό, τόσο ψηλό που αγγίζετε τον ουρανό. Και λίγο παρακάτω υπάρχει ένα μικρό αεροπλανάκι από όπου ξεπροβάλλει ένα πρόβατο. Ένα πρόβατο πιλότος! Μα τι άλλο θα δείτε μέσα από αυτήν τη μηχανή του χρόνου; Τι θα λέγατε λοιπόν στον μικρό σας καινούργιο φίλο και ποιο θα ήταν το τέλος της ιστορίας σας;

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ένα ταξίδι στον χρόνο, στο άγνωστο, μια ολοκληρωτικά δική μου περιπέτεια! Ακούγεται υπέροχο! Θέλω να ανακαλύψω τα πάντα γύρω μου! Θα ζητήσω από τον φίλο μου (γιατί θα γίνουμε φίλοι σίγουρα, το νιώθω) να με κάνει μια βόλτα με το αεροπλάνο του να εξερευνήσουμε τα ανεξερεύνητα. Να χαθούμε, να μπερδευτούμε, να βρούμε τους δικούς μας δρόμους και μονοπάτια, να γνωρίσουμε κι άλλους ταξιδιώτες και λεπτό το λεπτό, μέρα τη μέρα, να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία. Μια ιστορία που θα θυμίζει σε όλους, ότι η ζωή μπορεί να είναι σαν παραμύθι!

Μανταλένα Οικονόμου

Είναι εύκολο στις μέρες μας για κάποιον να ξεκινήσει το ταξίδι του στην συγγραφή;

Κανένα ταξίδι δεν νομίζω πως είναι εύκολο, καμία αρχή και κανένα πρώτο βήμα. Δυσκολίες υπάρχουν παντού και πάντα στη ζωή, όμως με υπομονή, θέληση, πολλή δουλειά και λίγη δόση τύχης μπορείς να πετύχεις πολλά. Το πολύ θετικό των ημερών μας είναι η δύναμη που έχει ο καθένας μας στα χέρια του μέσα από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και την πρόσβαση όλων στα social media.

Αγαπούσατε πάντα τα βιβλία; Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος;

Από μικρή ηλικία έδειχνα μεγάλη αγάπη στα παιδικά βιβλία, τα οποία είχα σε πληθώρα και πρόσεχα ιδιαίτερα (ένιωθα την ανάγκη να τα «φροντίζω», να μην τα σκίζω και να τα κρατάω καθαρά και όχι τσαλακωμένα). Μεγαλώνοντας, και κυρίως στην εφηβεία, στράφηκα στα μυθιστορήματα, ένα είδος που με αιχμαλωτίζει μέχρι και σήμερα.

Από που αντλείτε την έμπνευση για τις ιστορίες σας;

Ωραία ερώτηση αλλά φοβάμαι πως δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Μπορεί να με εμπνεύσει μια σκηνή που θα δω να διαδραματίζεται στο δρόμο, ένα ζώο, ένα αστείο, μια παρεξήγηση ή ένα όνειρο. Είναι γνωστό ότι η έμπνευση βρίσκεται παντού και θα ήθελα πάντα να με εκπλήσσει με τους διαφορετικούς τρόπους που θα με βρίσκει ή θα την βρίσκω.

Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που αγαπούν την τέχνη της συγγραφής;

Θα τους συμβούλευα να κάνουν αυτό ακριβώς που συμβούλεψα και τον εαυτό μου, να τολμούν. Να μην αφήνουν τον φόβο για το άγνωστο ή την απόρριψη να σταθεί εμπόδιο σε ότι έχουν ονειρευτεί. Εξάλλου ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποτύχεις σε κάτι είναι να μην το προσπαθήσεις ποτέ.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον βλέπω σίγουρα ένα καινούριο παιδικό βιβλίο, καθώς η πρώτη μου εμπειρία με γέμισε όχι μόνο γνώση, αλλά και ανέλπιστα πολλή αγάπη, την οποία και χάρισε ο κόσμος στο βιβλίο μου. Πιο μακροπρόθεσμα, δεν μπορώ να απορρίψω το σενάριο συγγραφής και ενός βιβλίου ενηλίκων.

Μανταλένα Οικονόμου

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος ακόμη μιας συνέντευξης και όπως λέει και η αγαπημένη μας συγγραφές Μανταλένα Οικονόμου: “Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποτύχεις σε κάτι είναι να μην το προσπαθήσεις ποτέ. “ Γι’ αυτό να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να πιστεύετε σε αυτά, γιατί αν δεν το κάνετε εσείς τότε ποιος;

Ως την επόμενη φορά, καλές Λήψεις!

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ