Φίλιππος Μαργαρίτης – Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΙΚΟΣ – ΡΩΜΟΥΔΗΣ

Ο Πρώτος φωτογράφος Ελληνικής καταγωγής ήταν ο Φίλιππος Μαργαρίτης

Αυτοπορτραίτο του Φίλιππου Μαργαρίτη (1810-1892).
Πηγή: http://photographyinfo.gr/blog/tag/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82/

 

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1810 αλλά η καταγωγή του ήταν από την Ήπειρο. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας και ο πιο γνωστός ήταν ο αδελφός του Γεώργιος Μαργαρίτης με τις σημαντικές ιδιότητες του ζωγράφου και λιθογράφου.  Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης κατά των Οθωμανών η οικογένεια του και ο ίδιος προκειμένου να αποφύγει τις σφαγές καταφεύγουν στα επαναστατημένα Ψαρά. Υπό την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια παίρνει υποτροφία για να σπουδάσει στην Ρώμη ζωγραφική το 1832. Επέστρεψε το 1837 στην Ελλάδα ενώ το 1842 διορίζεται ως καθηγητής στο πολυτεχνείο ή «σχολείο των τεχνών» όπως λεγόταν την εποχή εκείνη.

Με τον αδελφό του Γεώργιο ανέλαβαν την διακόσμηση των ανακτόρων του τέως βασιλιά Όθωνα Α΄της Ελλάδας και Πρίγκιπα της Βαυαρίας του οίκου Βίττελσμπαχ. Το 1847 μαθαίνει την τεχνική της Νταγκεροτυπίας μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό ενώ το 1853 καταφέρνει να ανοίξει το πρώτο φωτογραφείο στην πλατεία Κλαυθμώνος της Αθήνας και  από εκεί θα περάσουν να φωτογραφηθούν από απλοί πολίτες μέχρι αγωνιστές της επανάστασης, πολιτικοί κληρικοί και μέλη της βασιλικής αυλής.

Νταγκεροτυπίες – Φωτογραφίες του Φίλιππου Μαργαρίτη
Πηγή: https://boro.gr/3597/filippos-margaritis-o-protos-ellinas-fotografos/

Το 1855 πάλι σε συνεργασία με τον αδελφό του Γεώργιο Μαργαρίτη στα πλαίσια της διεθνής έκθεσης του Παρισιού είχαν την ευθύνη του Ελληνικού περιπτέρου και ο ίδιος ο Φίλιππος Μαργαρίτης είχε διακοσμήσει το περίπτερο αυτό με φωτογραφίες (νταγκεροτυπίες) των ιστορικών μνημείων της Αθήνας

Η Ακρόπολη των Αθηνών το 1865 του Φίλιππου Μαργαρίτη
Πηγή: http://300spartanwarriors.blogspot.com/2016/03/classical-greece-and-ancient-greek_10.html

και παράλληλα εξέθεσε φωτογραφίες στο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης. Ένα χρόνο αργότερα το 1856 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Κοντοσταύλειου Διαγωνιμού και παρουσίασε φωτογραφίες των αναγλύφων του Παρθενώνα και πορτρέτα στην έκθεση του Πολυτεχνείου. Το 1862 έλαβε μέρος ως φωτογράφος στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου ενώ μετά την έξωση του Όθωνα στις 23 Οκτωβρίου 1862 απολύθηκε από τη θέση του καθηγητή αλλά λόγω της καλής σχέσης που είχε με το περιβάλλον του Βασιλιά Γεωργίου Α΄της Ελλάδας και των Ελλήνων του οίκου των Γλύξμπουργκ (γνωστός επίσης και ως Πρίγκιπας Γουλιέλμος της Δανίας) και της Όλγας Κωνσταντίνοβα Δούκισσα της Ρωσίας και Βασίλισσα της Ελλάδας και των Ελλήνων και Πριγκίπισσα της Δανίας κατάφερε το 1870 να δημιουργήσει το φωτογραφικό πορτραίτου του βασιλικού ζεύγους και την ίδια χρονιά έλαβε στην έκθεση των Ολυμπίων το αργυρό μετάλλειο β΄ τάξεως.

Απεβίωσε το 1892 στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Στα έργα του βλέπουμε το ενδιαφέρον που δίνει σε ιστορικά και εθνολογικά θέματα καθώς επίσης έναν ανήσυχο καλλιτέχνη που πειραματίζεται συνεχώς δίδοντας βάσεις διαχρονικές.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ