Συνέντευξη με την Χριστίνα Σοροβού

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

“Great art is the outward expression of an inner life in the artist, and this inner life will result in his personal vision of the world.”
― Edward Hopper

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι ψάχνουμε μια διέξοδο στην καθημερινότητά μας θέλοντας έτσι ίσως να ζήσουμε μια διαφορετική εμπειρία ή απλά να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Σήμερα λοιπόν έχω την τιμή να σας συστήσω έναν από αυτούς τους ανθρώπους. Ονομάζετε Χριστίνα Σοροβού, κατάγεται από το Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη Εφαρμοσμένη Πληροφορική, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το 2008 παρακολούθησε ένα σεμινάριο του Πλάτωνα Ριβέλλη για την Καλλιτεχνική Φωτογραφία, μέσω του οποίου εξοικειώθηκε με τον κόσμο της φωτογραφίας. Και σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την φωτογράφο με τα τόσο ιδιαίτερα πορτρέτα της, με τις ξεχωριστές ασπρόμαυρες λήψεις της και με φωτογραφικές ιδέες που θυμίζουν άλλη εποχή.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Πως ξεκίνησε το ταξίδι σας στην φωτογραφία;

Το ταξίδι μου στην φωτογραφία ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά, το 2008, όταν επιστρέφοντας από την Πάρο, όπου εργαζόμουν ως εκπαιδευτικός, αναζητούσα έναν τρόπο να κάνω πιο υποφερτή την παραμονή μου στην άγρια, όπως πίστευα τότε, Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως η μεγάλη μου αγάπη ήταν το τραγούδι, σκεφτόμουν όμως πως είναι πολύ δύσκολο να το εξασκήσω καθώς μεγάλωνα. Έψαχνα λοιπόν έναν εναλλακτικό τρόπο να γαληνέψω. Και τότε, εμφανίστηκε μπροστά μου η φωτογραφία!

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Καθώς μελετούσα την δουλειά σας, σε κάθε φωτογραφία είχα την αίσθηση πως κρύβετε μια δυνατή ιστορία… Μια ιστορία που με έκανε να θελήσω να την ανακαλύψω, με αποτέλεσμα να κοιτάξω ξανά και ξανά όλες τις φωτογραφίες σας μία προς μια από την αρχή. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μια από αυτές τις δυνατές ιστορίες;

Πίσω από κάθε φωτογραφία, κρύβεται απλώς η στιγμιαία επίσκεψη στα κρυφά δωμάτια του εαυτού μας, πριν επιστρέψουμε και πάλι σ’ αυτό που βλέπουν όλοι. Δεν πρόκειται λοιπόν για ιστορίες αλλά για απόπειρες ενδοσκόπησης, άλλοτε συνειδητές και άλλοτε όχι.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Στην προσωπική σας σελίδα υπάρχει μια φωτογραφία ενός μωρού καθώς του δίνουν το γαλατάκι του. Η ματιά μου έπεσε αμέσως στα ματάκια του… έδειχνε χαρούμενο! Αυτό που παρατήρησα επίσης είναι πως ήταν και η μόνη φωτογραφία που με έκανε να δω καθαρά αυτό το συναίσθημα.

Ομολογώ, πως είναι η πρώτη φορά που κάποιος αναφέρει ότι το μωρό είναι χαρούμενο. Πίστευα, ως τώρα, ότι το τεράστιο χέρι κυριαρχεί στην εικόνα, προστατευτικό και απειλητικό ταυτόχρονα. Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να δω και αυτή τη διάσταση.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Υπάρχει κάποιος φωτογράφος που θαυμάζετε και αντλείτε την έμπνευσή σας;

Υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι που θαυμάζω, σύγχρονοι και κλασσικοί. Η ζωγραφική όμως αποτελεί μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για μένα. Ζωγράφοι, όπως ο Edward Hopper για παράδειγμα, βρίσκω ότι είναι πολύ κοντά στο είδος της φωτογραφίας που αγαπώ.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψετε στον χρόνο, που θα επιλέγατε να πάτε; Και ποια θα ήταν η πρώτη φωτογραφία που θα τραβούσατε;

Θα ήθελα να επιστρέψω για λίγο στην παιδική μου ηλικία και να φωτογραφίσω τους ανθρώπους στη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

 

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού
Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού
Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους θεατές σας με τα τόσο ιδιαίτερα πορτρέτα σας;

Κάθε πορτραίτο είναι μοναδικό για το θεατή, όπως μοναδικός είναι ο τρόπος που βλέπουμε τους άλλους, αφού αποτελεί μία σύνθεση της προσωπικότητας του άλλου και της δικής μας

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την δουλειά σας;

Δεν ξέρω. Μάλλον οι εμμονές.

Το ταλέντο ή η εξάσκηση κάνουν έναν φωτογράφο καλό;

Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά από μόνο του δεν αρκεί, κατά τη γνώμη μου. Ακόμα κι αν διαθέτεις τεράστιο ταλέντο, αν δεν εργαστείς μένεις πίσω, περιορίζεις τις δυνατότητες να εξελιχθείς.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που είναι στα πρώτα τους βήματα στην τέχνη της φωτογραφίας;

Να είναι προσεκτικοί στην επιλογή των δασκάλων τους. Και να μην εγκλωβίζονται σε νόρμες.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Ποια είναι τα σχεδία σας για το μέλλον;

Θα έχετε βαρεθεί να το ακούτε. Ένα βιβλίο.

Φωτογραφία © Χριστίνα Σοροβού

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος ακόμη μίας συνέντευξης. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα όταν κάποιος επιλέγει να μοιραστεί μαζί σου ένα κομμάτι της ψυχής του και ως αποτέλεσμα να μάθεις κάποια πράγματα παραπάνω για την τέχνη σου αλλά κυρίως για τον ίδιο σου τον εαυτό.Εύχομαι να απολύσατε όσο και εμείς την σημερινή μας συνέντευξη. Μπορείτε να δείτε την δουλειά της Χριστίνα Σοροβού στην προσωπική της σελίδα https://www.sorovou.com/

Ως την επόμενη φορά, καλές Λήψεις!

 

 

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ