Συνέντευξη με τον Δημήτρη Βάκρη

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Θα ξεκινήσω ίσως με την πιο συνηθισμένη ερώτηση. Πώς μπήκε η φωτογραφία στη ζωή σου και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με αυτή έστω και ερασιτεχνικά;

Με θυμάμαι από μικρή ηλικία, γύρω στα 10 μου, να αγοράζω φιλμ από το περίπτερο και να είμαι αυτός που στις σχολικές εκδρομές θα είχε την ευθύνη να καταγράψει κάθε όμορφη ανάμνηση. Ωστόσο, αποφάσισα να εμβαθύνω πιο πολύ σε αυτό όταν έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου μία DSLR ενός παιδιού που γνώρισα και μου έμαθε τα βασικά γύρω από την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO. Τότε ήμουν 16 χρονών και δύο χρόνια αργότερα, μόλις τελείωσα το σχολείο, βρήκα μια δουλειά προκειμένου να αγοράσω την πρώτη μου DSLR. Έτσι μπήκε πιο έντονα η φωτογραφία στη ζωή μου, σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Φωτογραφία © Δημήτρης Βάκρης

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου θέμα για φωτογράφιση; Τι σε εμπνέει περισσότερο;

Παρόλο που με γοητεύουν και βρίσκω ενδιαφέρον σε πολλά είδη φωτογραφίας, αυτό που απολαμβάνω εγώ περισσότερο να τραβάω είναι τα πορτραίτα. Όταν εστιάζεις την προσοχή σου σε έναν πρόσωπο η φωτογραφία αποκτά ένα παραπάνω νόημα, ένα ακόμη επίπεδο ανάγνωσης, καθώς προστίθεται ο παράγοντας του συναισθήματος που νιώθει το άτομο αυτό. Ο τρόπος που θα κοιτάξει τον φακό μπορεί από μόνος του να απογειώσει μια φωτογραφία, αν καταφέρεις να καταγράψεις σωστά αυτό το συναίσθημα. Γι’ αυτό το λόγο πάντα με τραβάνε τα πιο ιδιαίτερα πρόσωπα και κυρίως τα ανοιχτά χρώματα.

Tι θα ήθελες να φωτογραφίσεις και δεν το έχεις κάνει ακόμη;

Δεν θεωρώ ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο, κάτι που θα ήθελα να φωτογραφήσω και δεν το έχω κάνει. Ωστόσο, όταν επισκέπτομαι μία νέα χώρα θέλω πάντα να αποτυπώνω με τον καλύτερο τρόπο αυτό που βλέπω και αυτό που νιώθω ώστε να φτιάξω δυνατές αναμνήσεις.

Φωτογραφία © Δημήτρης Βάκρης

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου φωτογράφοι;

Σε τέτοιες ερωτήσεις συνήθως περιμένεις ο άλλος να απαντήσει κάποιον διάσημο φωτογράφο, ωστόσο εμένα μου αρέσει να ψάχνω τις δουλειές φωτογράφων από το εξωτερικό που δεν είναι τόσο μεγάλα ονόματα. Οπότε ονόματα όπως του Stepan Kvardakov, του Ben Moore ή της Alisa Verner ίσως να μην ακούγονται γνώριμα σε κάποιους, αλλά αποτελούν έμπνευση για μένα.

Προτιμάς αυθόρμητες ή στημένες φωτογραφίες;

Προτιμώ αυθόρμητες φωτογραφίες και κυρίως να αφήνω το μοντέλο να κινηθεί όπως εκείνο θέλει, σαν να μην υπάρχω εγώ. Το στημένο νιώθω ότι μπορεί να το βγάλει ο καθένας και δεν σου αφήνει μεγάλο περιθώριο για να βάλει τη δική σου πινελιά.

Φωτογραφία © Δημήτρης Βάκρης

Φωτογράφιση σε Studio ή σε εξωτερικό χώρο;

Εξωτερικού χώρου κατά κύριο λόγο, ώστε να έχεις περισσότερες επιλογές και περισσότερους παράγοντες με τους οποίους μπορείς να παίξεις.

Κυκλοφορείς πάντα με μια φωτογραφική;

Η αλήθεια είναι πως όχι, κυρίως γιατί έχοντας ένα καλό κινητό πάντα πάνω μου μπορώ να αποτυπώσω ανά πάσα στιγμή κάτι που θα δω, το οποίο ακόμα κι αν είχα την κάμερα μαζί μου το πιο πιθανό είναι να μην έμπαινα στη διαδικασία να τη χρησιμοποιήσω. Επίσης, αν μπω στη διαδικασία να έχω μαζί μου τη φωτογραφική μου τσάντα, θέλω να έχω όλο το διαθέσιμο εξοπλισμό μου μαζί, ώστε να αποτυπώσω το βέλτιστο αποτέλεσμα, κάτι το οποίο δεν είναι πρακτικό πολλές φορές, εκτός αν πηγαίνω κάπου αποκλειστικά για να βγάλω φωτογραφίες.

Φωτογραφία © Δημήτρης Βάκρης

Πώς συνδυάζεις τη γραφιστική που είναι η κύρια σου δουλειά με τη φωτογραφία;

Αρχικά, πρόκειται για δύο επαγγέλματα τα οποία είναι αρκετά εφάμιλλα, έχουν πολλά κοινά και γνωρίζοντας το ένα μπορείς σχετικά εύκολα να μεταπηδήσεις στο άλλο. Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν στη φωτογραφία, ισχύουν και γενικότερα στην τέχνη, αλλά και σε μια εφαρμοσμένη τέχνη όπως η γραφιστική. Επαγγελματικά συναντώ αρκετούς πελάτες μου που έχουν ανάγκη τόσο για μια γραφιστική υπηρεσία (σχεδίαση λογοτύπου, website κλπ.), όσο και φωτογραφική (φωτογράφηση ενός χώρου, προϊόντων κλπ.), οπότε ο συνδυασμός αυτών των δύο προκύπτει από μόνος του αβίαστα.

Υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης;

Στιγμές απογοήτευσης υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, το θέμα είναι να βλέπεις το θετικό σε κάθε τι που σου τυχαίνει, γιατί πάντα υπάρχει κάτι καλό να αποκομίσεις.

Φωτογραφία © Δημήτρης Βάκρης

Τι αντιπαθείς στον κόσμο της  τέχνης; Και αντίστροφα τι αγαπάς στον κόσμο της  τέχνης;

Ίσως το ρήμα «αντιπαθώ» να είναι λίγο βαρύ, ωστόσο θα πω ότι δεν δηλώνω ιδιαίτερα οπαδός της τέχνης που σπάει σε ακραίο βαθμό τα όρια. Θεωρώ ότι η τέχνη πρέπει να πατάει σε κάποια βάση κι από κει και πέρα ο καθένας να βάζει τη δική του ματιά και άποψη. Αντίστοιχα, αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει η τέχνη, ότι ο καθένας βρίσκει έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφραστεί μέσα από αυτή.

Κάποια συμβουλή για τους νέους φωτογράφους ερασιτέχνες και μη;

Η συμβουλή που δίνω πάντα, και μέσα από το photocontest.gr, είναι να εξασκούν τη ματιά τους. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν δεν εκπαιδεύσεις το μυαλό σου δεν θα καταφέρεις ποτέ να δεις κάποια πράγματα που βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου.

Φωτογραφία © Δημήτρης Βάκρης

Τι σε τράβηξε και θέλησες να συνεργαστείς με το Netflix ως γραφίστας;

Η συνεργασία που έχω με το Netflix τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι που προέκυψε χωρίς να το επιλέξω, αλλά σίγουρα είναι και κάτι που δεν θα απέρριπτα ποτέ, καθώς οι σταθερές συνεργασίες με εταιρείες στο εξωτερικό, και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, είναι κάτι που έχω ως στόχο στην επαγγελματική μου καριέρα.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ