Με ποιον τρόπο η φωτογραφία αποτελεί τέχνη και επιστήμη μαζί

Γράφει η ΒΙΒΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αν ο λόγος αποτελεί τη σημαντικότερη δίοδο μέσα από την οποία ο άνθρωπος εκφράζει τα διανοήματα του και επικοινωνεί με τους άλλους, το σχέδιο, η φωτογραφία, η επιστήμη κ.τ.λ. είναι επίσης τρόποι με τους οποίους ο άνθρωπος εκφράζεται και επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Η φωτογραφία και η επιστήμη επομένως είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. 

Η φωτογραφία αφυπνίζει συνειδήσεις και διώχνει τον εσωτερικό λήθαργο. Εμπεριέχει μια μαγεία η οποία συναρπάζει τον άνθρωπο και τον βοηθάει να δαμάσει τον ανεξερεύνητο κόσμο, ενώ το συναίσθημα αποτελεί κινητήριο μοχλό της.   

Η επιστήμη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα δημιούργημα που παίρνει πολλές μορφές και σχετίζεται με τις κοινωνικές αντιλήψεις που επικρατούν σε κάθε εποχή. Εξελίσσεται συνεχώς γιατί είναι δημιουργική και αναπτύσσεται συνεχώς γιατί είναι αναγκαία. 

Ο άνθρωπος σε όλη την πορεία της ύπαρξης του ανέπτυξε πολλούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας, επειδή ο κάθε τομέας των δραστηριοτήτων του είχε διαφορετικές απαιτήσεις.  

Η φωτογραφία και η επιστήμη είναι το όχημα για το πέρασμα από τον κόσμο της φαντασίας στον κόσμο της πραγματικότητας, από τον κόσμο της μελέτης στον κόσμο της εφαρμογής.  

Καλλιτέχνες και επιστήμονες έχουν την ίδια συγκίνηση, ένα αίσθημα θαυμασμού και μια αστείρευτη  πηγή ερωτήσεων που προσπαθούν να απαντήσουν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μία εξίσωση που έχει άπειρες λύσεις και μας παρέχει άπειρες δυνατότητες. Είναι μια πολυδιάστατη σχέση. Βοηθά να ξεπεράσεις τα όποια όρια, τα σύνορα, να εκφραστείς, να εκφράσεις, να αξιολογήσεις. Ο εγκέφαλος συνεχώς στέλνει σήματα στο μάτι ,λένε, να κινηθεί και να αλλάξει εστίαση προκειμένου να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες. Οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες μάς προσφέρουν πολλές και διαφορετικές όψεις της πραγματικότητας. Έτσι όταν υπάρχουν αλλαγές στην τέχνη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, και αναπόφευκτα, θα ασκήσουν επιρροή στον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη «βλέπει» και ενεργεί. 

Το ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας αποτελεί ένα ταξίδι αμφισβήτησης και αναστοχασμού ανάμεσα στο τι είναι φωτογραφία και τι δεν είναι, στο τι δείχνει και πόση αλήθεια κρύβει… 

 

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ