Βάθος Πεδίου – Τι είναι και πως επηρεάζεται!

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

Βάθος Πεδίου

Το βάθος πεδίου είναι μια έννοια που απασχολεί όλους τους φωτογράφους ερασιτέχνες και μη, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχειά στην φωτογραφία. Όμως τι είναι, από ποιους παράγοντες εξαρτάται και πως επηρεάζει τις λήψεις μας;

Τι είναι το βάθος πεδίου

Βάθος πεδίου είναι η απόσταση μεταξύ του πλησιέστερου και πιο απομακρυσμένου στοιχείου σε μια σκηνή, μέσα στην οποία όλα είναι «αποδεκτά ευκρινή».
Με απλά λόγια, είναι η περιοχή μπροστά και πίσω από το θέμα που φωτογραφίζουμε, μέσα στην οποία όλα τα αντικείμενα είναι εστιασμένα.
Tο 1/3 αυτής της περιοχής είναι μπροστά από το σημείο που εστιάζουμε, ενώ τα 2/3 πίσω από αυτό.

Παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος πεδίου

Τιμή διαφράγματος του φακού.
Όσο μεγαλύτερο άνοιγμα διαφράγματος έχουμε (μικρή τιμή  f  ) τόσο πιο ρηχό βάθος πεδίου έχουμε στη λήψη μας και το αντίστροφο.

ΠΗΓΗ: exposureguide.com

Εστιακό μήκος τους φακού.
Όσο μεγαλύτερο είναι το εστιακό μήκος του φακού (mm), τόσο πιο ρηχό είναι το βάθος πεδίου και το αντίστροφο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, ένας τηλεφακός  προσφέρει πολύ μικρότερο βάθος πεδίου από έναν ευρυγώνιο.

3 όμοιες λήψεις με διάφραγμα f/2.8). Παρατηρούμε ότι όσο αυξάνεται το ζουμ το φακού (εστιακό μήκος) τόσο πιο μικρό γίνεται το βάθος πεδίου

Απόσταση από το θέμα που εστιάζουμε.
Η απόσταση μας από το αντικείμενο που εστιάζουμε παίζει σημαντικό ρολό στη διαμόρφωση του βάθους πεδίου. Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στο θέμα, τόσο μικραίνει η περιοχή μέσα στην οποία θα είναι όλα εστιασμένα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λήψεις macro λόγο της μικρής απόστασης από το αντικείμενο, έχουμε εξαιρετικά μικρό βάθος πεδίου.

Λήψη macro. Παρατηρούμε το πολύ μικρό βάθος πεδίου παρόλο που χρησιμοποιήθηκε μεγάλη τιμή διαφράγματος (f/22)

Συμπερασματικά, θα πρέπει κάθε φορά να κάνουμε ένα συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό βάθος πεδίου. Στο internet υπάρχουν σελίδες που μας δείχνουν το βάθος πεδίου σε μια λήψη, με δεδομένο διάφραγμα, εστιακό μήκος και απόσταση από τον θέμα μας. Επίσης αντίστοιχα applications υπάρχουν διαθέσιμα και για κινητά τηλεφωνά.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ