Antony Armstrong-Jones… Ένας φωτογράφος που έγινε μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας!

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΑΣ και η ΜΑΡΙΕΛΑ ΜΕΝΤΙΖΗ

Ο Antony Charles Robert Armstrong-Jones, 1ος Κόμης του Snowdon ήταν Βρετανός φωτογράφος και σκηνοθέτης γνωστός απ’ το γάμο του με την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα αδελφή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ο Armstrong-Jones ήταν ο μοναδικός γιός του δικηγόρου Ronald Armstrong-Jones και της πρώτης συζύγου του Anne Messel και γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1930 στο Eaton Terrace του Λονδίνου και οι δικοί του τον αποκαλούσαν ”Tony”. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 5 ετών και ως μαθητής μολύνθηκε με πολιομυελίτιδα ενώ ήταν σε διακοπές στην Ουαλία. Εκπαιδεύτηκε σε δύο ανεξάρτητα οικοτροφεία και αργότερα στο Κολλέγιο του Eton. Στη συνέχεια αποφοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά απέτυχε στο 2ο έτος.

Μετά το πανεπιστήμιο ξεκίνησε μια καριέρα ως φωτογράφος μόδας, σχεδίου και θεάτρου. Η μητριά του είχε ένα φίλο που γνώριζε το φωτογράφο Baron ο οποίος τον επισκέφτηκε στο διαμέρισμά του. Εντυπωσιασμένος του πρότεινε να γίνει μαθητευόμενος και να πληρώνεται ανάλογα τα έργα του, όμως το ταλέντο και οι ικανότητες του Armstrong τον έκαναν έμμισθο συνεργάτη του. Πολλές προμήθειες τις πήρε από θεατρικά πορτραίτα αλλά και κοινωνικά που άρεσαν πολύ στο περιοδικό Tatler, που εκτός την αγορά πολλών φωτογραφιών, έδωσε και τη συγκατάθεση για την υπογραφή του στα έργα του. Αργότερα έγινε γνωστός για τις βασιλικές επαφές του μεταξύ των οποίων ήταν και τα πορτραίτα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του Δούκα του Εδιμβούργου. Επίσης συνεργάτης στο περιοδικό Queen που ανήκε στο φίλο του Jocelyn Stevens.

Στις αρχές του 1960 έγινε καλλιτεχνικός σύμβουλος στο The Sunday Times Magazine και μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχε καθιερωθεί ως ένας απ’ τους σημαντικότερους φωτογράφους της Βρετανίας. Αν και το έργο του περιελάμβανε τα πάντα από φωτογραφίες μόδας, δρόμου είναι γνωστός για τα πορτραίτα διάσημων, πολλά απ’ αυτά δημοσιεύτηκαν στη Voque, στο Vanity Fair και στο περιοδικό The Daily Telegraph. Τα θέματα του περιλάμβαναν μεταξύ άλλων των Marlene Dietrich, Laurence Olivier, Lynn Fontanne, David Bowie, Elizabeth Taylor, Diana Princess of Wales, Princess Grace of Monaco, British prime minister Harold Mcmillan, Vladimir Nabokov και J.R.R. Tolkien. Πάνω από 100 φωτογραφίες του είναι στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου. Το 1968 έκανε το πρώτο του ντοκιμαντέρ Don’t Count the Candles κερδίζοντας επτά βραβεία μεταξύ αυτών και δύο Emmy.

Το Φεβρουάριο του 1960 ο Armstrong-Jones αρραβωνιάζεται την αδερφή της Βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα και στις 6 Μαίου γίνεται ο πρώτος βασιλικός γάμος που μεταδίδεται τηλεοπτικά. Το 1961 δημιουργήθηκε ως Κόμης του Snowdon στην κομητεία του Sussex και γίνεται μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το ζευγάρι αποκτά δύο παιδιά. Παρ’ όλο που από νωρίς άρχισαν τα προβλήματα συνοδευόμενα από ναρκωτικά, αλκοόλ και παράξενη συμπεριφορά κι από τις δύο πλευρές, χωρίζει έπειτα από 18 χρόνια. Έκανε κι ένα δεύτερο γάμο αμέσως μετά με τη Lucy Mary Lindsay-Hogg.

Με τον πρώτο γάμο του με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα έγινε αυτόματα και μέλος της Βουλής των Λόρδων. Το Νοέμβριο του 1999 μετονομάζεται σε Βαρόνος Armstrong-Jones ώστε να διατηρήσει τη θέση του στη Βουλή των Λόρδων αφού είχε χωρίσει. Αποσύρεται οριστικά το 2016 αφού σπάνια είχε παραβρεθεί.

Ο Λόρδος Snowdon πεθαίνει ειρηνικά στο σπίτι του στο Kensington στις 13 Ιανουαρίου 2017 σε ηλικία 86 ετών.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ