Η αποθήκη με τις φωτογραφίες του ερασιτέχνη…

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Η χρήση ψηφιακών φωτογραφικών συστημάτων, έφερε την ευκολία σε ότι αφορά τον αριθμό των φωτογραφιών που μπορεί κάποιος να τραβήξει σε έναν τυπικό φωτογραφικό περίπατο. Ο αριθμός των φωτογραφιών που μπορούσε να τραβήξει κάποιος μέχρι εκείνη την στιγμή, είχε να κάνει με τον τυπικό αριθμό που έγραφε επάνω του ένα φίλμ, όπου αναλόγως του φορμά της μηχανής, μπορούσε να φτάσει μέχρι τον μαγικό αριθμό των 36 στάσεων, εικόνων ή φωτογραφιών, όποια από όλες τις ονομασίες προτιμάτε. Φυσικά αυτός ο αριθμός μπορούσε πάντα να αυξηθεί απλούστατα, κουβαλώντας περισσότερα από ένα φίλμ κατά περίπτωση.

Το φίλμ λοιπόν ήταν το μέσο όπου θα γινόταν η καταγραφή μιας εικόνας, κάτι που στην συνέχεια απέκτησε την μορφή της κάρτας μνήμης, ένα πρόσθετο αξεσουάρ για την αποθήκευση των ψηφιακών πλέον αρχείων εικόνας. Η διαφορά μεταξύ των δύο μέσων αποτύπωσης, αποθήκευσης είναι το λιγότερο χαοτική, σχετικά με τον αριθμό των εικόνων, αρχείων που μπορεί να δεχτούν. Στην μία περίπτωση λοιπόν θα είχαμε ένα φίλμ με δυνατότητα αποτύπωσης 36 φωτογραφιών, ενώ στην άλλη έχουμε μια κάρτα μνήμης η οποία μπορεί να αποτυπώσει τουλάχιστον 1000 εικόνες πριν γεμίσει.

Όμως σ’ αυτό τον κόσμο όλα έχουν ένα τίμημα και τίποτε δεν έχει μόνον θετικά να προσφέρει. Μια κάρτα μνήμης λοιπόν είναι ένα ηλεκτρονικό αποθηκευτικό μέσο ψηφιακών αρχείων εικόνας και όπως όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, έχει τον φόβο της αστοχίας του υλικού, όπου αν καταρρεύσει, ότι είχε μέσα αποθηκευμένο θα χαθεί. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα δεδομένα πιθανόν να μπορέσουν να ανακτηθούν, είναι όμως ακριβή εργασία. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να πούμε πως δεν πρέπει να γίνεται οικονομία στο ζήτημα της αγοράς καρτών μνήμης και πρέπει να προτιμούνται οι πλέον επώνυμες μάρκες και να αποφεύγονται οι ανώνυμες λύσεις.

Μια κάρτα μνήμης ονομάζεται εξωτερική, αφού τα περισσότερα σύγχρονα σώματα μηχανών, διαθέτουν και μία δική τους εσωτερική, έστω και μικρή σε μέγεθος, οπότε η ονομασία είναι χαρακτηριστική για να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ των δύο.
Όσον αφορά την χωρητικότητα μιας τέτοιας κάρτας, τα πράγματα έχουν φτάσει σε μεγέθη που σύντομα θα φτάσουν το 1 Tb χωρητικότητας, κάτι απόλυτα ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Εδώ όμως πρέπει να πούμε το εξής, πως μια τεράστια χωρητικότητα έχει τον κίνδυνο να χαθούν όσα αρχεία είχε μέσα εκείνη την στιγμή αποθηκευμένα, σε περίπτωση αστοχίας υλικού. Μην θεωρήσετε λοιπόν μία τεράστια χωρητικότητα ως το ενδεδειγμένο. Αν μιλάμε για χρήση μόνον φωτογραφίας μια χωρητικότητα έως 64Gb είναι απολύτως αρκετή. Θα μιλούσαμε για χωρητικότητα μεγαλύτερη από 64Gb σε περίπτωση που κάποιος εκτός από φωτογραφίες, ασχολείται και με παράλληλη λήψη βίντεο, όπου τα αρχεία που δημιουργούνται είναι αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, είναι αυτό της μεταφοράς των δεδομένων από μια κάρτα μνήμης προς ένα άλλο αποθηκευτικό μέσο, όπως ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Ευνόητο είναι πως όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα μιας κάρτας, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για την μεταφορά των αρχείων. Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αρχεία μεγάλα σε μέγεθος, απαιτούν χρόνο για το ανέβασμα τους σε διάφορες σελίδες στο δίκτυο.

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μιας κάρτας μνήμης, κάτι που φαίνεται τυπωμένο επάνω στο μέσο σαν Mb ανά δευτερόλεπτο, συντελεί στην γρήγορη μεταφορά, όμως σημειώνουμε πως πριν αγοράσετε την πλέον γρήγορη κάρτα που υπάρχει, θα πρέπει να ανατρέξετε στα χαρακτηριστικά της μηχανής που έχετε, ώστε να δείτε αν υποστηρίζει παρόμοιες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής. Προτιμήστε λοιπόν μια αντίστοιχη κάρτα, αφού οτιδήποτε ταχύτερο από τις δυνατότητες της μηχανής σας, απλά δεν σας χρησιμεύει.

Κάτι που πρέπει να πούμε σχετικά με τον τρόπο χρήσης μιας κάρτας, είναι πως δεν απαγορεύεται να γεμίζετε κάρτες, στην συνέχεια να αγοράζετε καινούργιες, έως του σημείου που να γεμίσετε κιβώτια με κάρτες μνήμης γεμάτες φωτογραφίες ή και βίντεο. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου πρακτικό. Η συνηθισμένη πρακτική είναι πως αφού γεμίσει η κάρτα, στην συνέχεια την αδειάζουμε, μεταφέροντας τα αρχεία σε ένα άλλο μέσο, όπως ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και την ξαναχρησιμοποιούμε.
Θα μιλήσουμε αμέσως μετά για τους τύπους αρχείων.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ