Η ζωή του Richard Avedon (1923-2004)…

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Τον Μάιο του 1923 γεννιέται στην Νέα Υόρκη ένα ταλαντούχο αγόρι, ο Richard Avedon. Ο Richard Avedon ξεκίνησε αρχικά με πανεπιστημιακές σπουδές πάνω στην ποίηση αλλά και την λογοτεχνία όμως δεν τον τράβηξαν αρκετά και τις εγκατέλειψε. Έτσι άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία που αρχικά ξεκίνησε ως χόμπι, με την Kodak Box Brownie. Σπούδασε φωτογραφία στο εργαστήριο του Alexey Brodovitch στην σχολή The New School for Social Research. Λίγα χρόνια μετά (το 1944) άρχισε να δουλεύει σαν φωτογράφος σε ένα πολυκατάστημα, όμως αρκετά γρήγορα τον ανακάλυψε ο Art Director του περιοδικού μόδας Harper’s Bazaar και τον προσέλαβε. Πέντε χρόνια μετά  οι φωτογραφίες του άρχισαν να δημοσιεύονται στο Junior Bazaar και ένα χρόνο μετά στο Harper’s Bazaar.

Richard Avedon:Beyond Beuaty Πηγή φωτογραφίας: wsimag.com

Το 1946 ο ταλαντούχος Richard Avedon έφτιαξε το δικό του στούντιο και άρχισε να αναλαμβάνει δουλειές και για αλλά περιοδικά εκτός από αυτά προανέφερα. Πάντα όμως για μόδα και πορτρέτα!

Το 1962 πήγε στο περιοδικό Vogue, στην αρχή σαν απλός φωτογράφος και στην συνέχεια σαν επικεφαλής φωτογράφος του περιοδικού. Τα πιο πολλά εξώφυλλα του περιοδικού από το 1973 μέχρι το 1988 ήταν δικά του!

Πηγή φωτογραφίας: thecaltureconsept.com

Τέλος το 1979,ο Richard Avedon δέχτηκε μια σπουδαία ανάθεση από τον Mitchell A.Wilder διευθυντή του Amon Carter Museum του Τέξας, να φωτογραφίσει την Αμερικάνικη Δύση. Ο Avedon έκανε μια σημαντική εξομολόγηση να στρέψει περισσότερο την προσοχή σε πορτρέτα απλών ανθρώπων λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που είχε από τα μέσα της δεκαετίας του  70’ και επειδή φοβόταν τον θάνατο και των γηρατειά! Στο πενταετές, φωτογραφικό του έργο φωτογράφισε γύρο στους 762 απλούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας μια μεγάλη μηχανή στούντιο τραβώντας 17000 πλάκες  TRI-X.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει μια φωτογραφική έκθεση φωτογραφίας αλλά και να εκδοθούν φωτογραφικά λευκώματα  με όνομα “ In the American West”. O Avedon τοποθετήθηκε φυσικά με την δουλεία του στο χώρο της φωτογραφίας μόδας στα ύψη τον πολύ μεγάλων φωτογράφων.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ