Οι πρώτες φωτογραφίες του ερασιτέχνη…

 Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ
    Το σημείο εκκίνησης του ερασιτέχνη , τι να τραβήξει έχοντας αποκτήσει το πολυπόθητο πρώτο του φωτογραφικό σύνολο , βλέπε μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με φακό η και όχι απαραίτητα ψηφιακή , σίγουρα όμως με φακό .
     Οι προσδοκίες μεγάλες , η θεματολογία απύθμενο βαρέλι , τοπία , πορτραίτα , αστικό περιβάλλον , φύση , οικογενειακά στιγμιότυπα κι’ έτσι κάπως ξεκινάνε τα πρώτα κλικ .
    Όπως λέγεται , η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι’ αν θέλαμε να βοηθήσουμε τον ερασιτέχνη , αυτό θα γίνει με σκοπό και στόχο να παραμείνει στην ενασχόληση και να προοδεύσει .
    Θα του λέγαμε λοιπόν πως , μπορεί αρχικά να τραβάει αλύπητα ότι θέλει , δίνοντας του παράλληλα κάποια στοιχεία . Το περιβάλλον είναι γεμάτο εικόνες που περιμένουν να αποτυπωθούν . Ο κόσμος , η ζωή , οι στιγμές τους, τρέχουν με ρυθμό ο οποίος δεν σταματάει με τίποτε και για κανέναν .  Αρκεί κάποιος να σταθεί σε ένα σημείο και να ρίξει μία ματιά γύρω του , όπου κι’ αν βρίσκεται εκείνη την στιγμή . Από αυτά που θα δει γύρω του εκείνη την στιγμή, θα απομονώσει κάτι συγκεκριμένο , αυτό που του δημιούργησε εντύπωση σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, οπτικά , βιωματικά , συναισθηματικά και οποιαδήποτε άλλα . Θα το απομονώσει και στην συνέχεια θα το αποτυπώσει με το φωτογραφικό σύνολο που κρατάει στα χέρια του .
   Αυτή η οπτική του , ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα , αρχικά θα είναι ίσως άκομψη , παιδαριώδης , αισθητικά και πιθανώς και τεχνικά ανεπαρκής . Μεγάλη βοήθεια στην εξέλιξη αυτής της ματιάς θα έρθει , αν ο ερασιτέχνης συνηθίσει να βλέπει δουλειές , φωτογραφίες άλλων και όχι μόνον φτασμένων η επώνυμων αλλά όλων . Υπάρχουν σελίδες , όπως το Flickr , όπου αρκετός κόσμος εκθέτει την δουλειά του στο κοινό . Τέτοιες σελίδες βοηθάνε τον ερασιτέχνη , ώστε να παίρνει ιδέες πρωτίστως , όχι όμως να αντιγράφει οπτικές , κάτι που θα τον οδηγήσει σε λάθος μονοπάτι . Ο στόχος είναι να αναπτύξει την δική του ματιά , το δικό του προσωπικό φωτογραφικό στυλ . Αυτό θα έρθει με τον χρόνο , σίγουρα όχι την επόμενη μέρα . Ένα προσωπικό φωτογραφικό στυλ , έχει να κάνει με το ότι , ο ερασιτέχνης αφού έχει δει και συνεχίζει να βλέπει φωτογραφίες , συνεχίζει να τραβάει σε μόνιμη βάση τις δικές του , καταλήγει τελικά ότι αρέσκεται στην φωτογραφία πορτραίτου και το αναφέρω σαν παράδειγμα . Θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία τοπίου η οποιαδήποτε άλλη κατηγορία .
   Ένας επιπλέον λόγος στην ανάπτυξη του προσωπικού φωτογραφικού στυλ , είναι η χρήση φακών και η γωνία θέασης που προσφέρουν . Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα , κάποιος ανακαλύπτει πως του ταιριάζει περισσότερο η γωνία θέασης που προσφέρει ο σταθερός 50αρης , που έχουν όλες οι εταιρείες στην γκάμα τους . Σε άλλη περίπτωση , ανακάλυψε ότι , αρέσκεται στην φωτογράφιση πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον , κάτι που κάνει την χρήση ενός μεγάλου τηλεφακού μονόδρομο .
   Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος βιασύνης για την απόκτηση πολλών διαφορετικών φακών , χωρίς λόγο και αιτία . Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πρόκειται για ερασιτεχνική ενασχόληση , κάτι που περιέχει το ζήτημα και του κόστους μεταξύ άλλων , όπως επίσης πως έχει τον χαρακτήρα της αέναης μάθησης .
    Μέχρις εδώ προσπαθήσαμε να μείνουμε στο αισθητικό κομμάτι της φωτογραφίας , το καλλιτεχνικό αν προτιμάτε και φυσικά θα το συνδέσουμε , στον βαθμό που πρέπει με το τεχνικό κομμάτι , το hardware , το οποίο έχει την σημασία του , η οποία όμως περνάει αναγκαστικά μέσα από το πρώτο και όχι το ανάποδο , όπως έχει επικρατήσει σε ένα βαθμό , χάριν της ανάπτυξης της τεχνολογίας που κι’ αυτή η ανάπτυξη με την σειρά της έχει θετικά να προσφέρει .
  Στο ξεκίνημα του ερασιτέχνη λοιπόν και στα επόμενα του βήματα , πρωταρχικό ρόλο έχει η κατανόηση ότι η φωτογραφία είναι ο προσωπικός τρόπος που βλέπει εκείνος τον κόσμο γύρω του , ένας μοναδικός τρόπος που δεν είναι καλύτερος η χειρότερος απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο . Η ανάγκη να εμβαθύνει και να αναπτύξει αυτό τον τρόπο , κάτι που θα έρθει σε βάθος χρόνου , μαθαίνοντας απαραίτητα βασικές τεχνικές της φωτογραφίας , βλέποντας την δουλειά άλλων , παρουσιάζοντας και την δική του , μέσα από αντίστοιχου ενδιαφέροντος σελίδες ακόμη και παίρνοντας μέρος σε διαγωνισμούς και οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω βγάζοντας φωτογραφίες .
  Μέσα στον διαθέσιμο κυκεώνα της ενημέρωσης , θα συστήσω ένα κανάλι του YouTube , αυτό του Wolf Amri , ο οποίος έχει έναν μοναδικό τρόπο παρουσίασης φωτογραφικών τεχνικών , απόλυτα κατάλληλο για έναν αρχάριο .

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ