Henri Cartier-Bresson – Ο εμβληματικός φωτογράφος

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΑΣ

O Henri CartierBresson ήταν Γάλλος φωτογράφος και θεωρείται από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα ένας από τους ”πατέρες” της φωτοδημοσιογραφίας. Το να πεις την ιστορία του Henri Cartier-Bresson και να αποκαλύψεις το έργο του είναι ουσιαστικά να πεις την ιστορία μιας ματιάς.

Φωτογραφία: HCB Foundation

 

Ο Bresson γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1908 στο ChanteloupenBrie της Γαλλίας και ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέρφια του. Γόνος πλούσιας οικογένειας που ζούσε σε μια συνοικία της αστικής τάξης στο Παρίσι του παρείχε την οικονομική ενίσχυση για να αναπτύξει το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία. Μικρό παιδί ακόμα διέθετε μια φωτογραφική μηχανή Box Brownie που χρησιμοποιούσε για τις φωτογραφίες των διακοπών του.

 

Το 1927 σε ηλικία 19 ετών ο Bresson μπαίνει σε μια ιδιωτική σχολή καλών τεχνών του ζωγράφου και γλύπτη Andre Lhote. Εκεί έμαθε και ζωγραφική. Το 1931 πέφτει τυχαία στα χέρια του το καλλιτεχνικό περιοδικό Arts et Métiers Graphiques και βλέποντας μια φωτογραφία του Martin Munkácsi αποφασίζει να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Το 1932 αγοράζει την πρώτη του Leica και το ταξίδι αρχίζει.

Φωτογραφία: Wikipedia

 

Ταξιδεύει στην Αμερική όπου κάνει την πρώτη του έκθεση και αργότερα στο Μεξικό. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη στη διάρκεια του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς το 1940 και δραπετεύει 3 χρόνια μετά.

Φωτογραφία: Holdenluntz.com

 

Από το 1946 έως το 1973 ταξιδεύει ανά τον κόσμο φωτογραφίζοντας και κάνοντας διάφορες εκθέσεις. Τα έργα του δημοσιεύονται παντού. Το 1954 είναι ο πρώτος φωτογράφος που επιτρέπεται στην ΕΣΣΔ απ΄την αρχή του Ψυχρού Πολέμου. Ενδιάμεσα το 1947 μαζί με τους Robert Capa, David Seymour (Chim), William Vandivert και George Rodger δημιουργούν το πρακτορείο Magnum Photos. Το 1955 γίνεται η πρώτη του έκθεση στο Pavillon de Marsan στο Λούβρο.

Το 1974 σταματά τη συνεργασία του με το πρακτορείο Magnum και επικεντρώνεται στο σχέδιο κάνοντας την πρώτη του έκθεση το 1975 στην Carlton Gallery της Νέας Υόρκης.

Φωτογραφία: HCB Foundation

 

Το 1988 η Γαλλική ένωση Centre National de la Photographie που είναι αφιερωμένη στη φωτογραφία και τη σύγχρονη τέχνη, γιορτάζοντας την 80η επέτειο της, δημιουργεί το βραβείo ‘’Henri CartierBresson’’.

Το 2000 ξεκινάει να κάνει σχέδια με τη δεύτερη σύζυγό του, την επίσης διάσημη Βρετανοβελγίδα φωτογράφο πορτραίτου Martine Franck και την κόρη τους lanie, για τη δημιουργία του Ιδρύματος ”Henri CartierBresson”. Σκοπός του ιδρύματος ήταν να φτιάξει ένα μόνιμο χώρο για έργα του καθώς και ένα χώρο ανοιχτό για άλλους καλλιτέχνες. Το 2003 γίνονται τα εγκαίνια και αναγνωρίζεται ως δημόσιο αγαθό από το Γαλλικό κράτος.

Φωτογραφία: HCB Foundation

 

Στις 3 Αυγούστου 2004, σε ηλικία 96 ετών, αφήνει την τελευταία του πνοή στο Montjustin, Provence αφήνοντας πίσω του ένα εξαιρετικό έργο για τους νεότερους φωτογράφους.

Sources: www.holdenluntz.com

www.henricartierbresson.org

en.wikipedia.org

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ