ΟΑλχαζέν και η συμβολή του στην φωτογραφική εξέλιξη…

Γράφει η ΜΕΝΤΙΖΗ ΜΑΡΙΕΛΑ

Ο Αλχαζέν ή αλλιώς Αμπού Αλί αλ-Χασάν ιμπν αλ-Χασάν ιμπν αλ-Χάιταμ γεννήθηκε το 965 μ.Χ. στη Βασόρα, μια περιοχή που βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ. Ήταν Άραβας σοφός και επιστήμονας ο οποίος κυρίως ασχολούνταν με τα μαθηματικά, την αστρονομία, την φιλοσοφία, την μουσική, την φυσική, την χημεία, την ιατρική και την ποίηση. Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου

Ανάμεσα στα πολλά βιβλία που έγραψε το σημαντικότερο θεωρείται το «Κιτάμπ αλ Μαναζίρ (Βιβλίο της οπτικής). Το Βιβλίο της οπτικής αποτελείται από εφτά τόμους και περιλαμβάνει πειράματα φυσικής σχετικά με το φως. Στο βιβλίο αυτό ο Αλχαζέν αναλύει μεταξύ άλλων τα χρώματα, την διάθλαση και την αντανάκλαση. Επίσης μελέτησε την οπτική, την ανατομία αλλά και τους μηχανισμούς του ανθρώπινου ματιού. Τα συγγράματα του χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από Ευρωπαίους για την κατασκευή γυαλιών οράσεως, τηλεσκοπίων και μικροσκοπίων.

Το 1000 μ.Χ. ο Αλχαζέν μετέφρασε στην γλώσσα του την περιγραφή του Αριστοτέλη σχετικά με την camera obscura, την απλούστερη μορφή φωτογραφικής μηχανής. Η camera obscura στην ουσία ήταν ένα σκοτεινός θάλαμος με μια οπή στην άκρη από την οποία περνούσε το φως και πρόβαλε ένα ανεστραμμένο είδωλο σε έναν τοίχο μέσα στο θάλαμο. Αρχικά η camera obscura δεν διέθεται ούτε φιλμ ούτε φακό. Πολύ αργότερα, το 1530 ο Ντανιέλ Μπαρμπάρο ήταν ο πρώτος ο οποίος τοποθέτησε φακό στην camera obscura. Ακόμα πιο μετά, τον 19ο προστέθηκαν και φωτογραφικές πλάκες προκειμένου η εικόνα να αποτυπώνεται μόνιμα. Στην ουσία το ανθρώπινο μάτι χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές με την camera obscura.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ